Reteaua Corect
Val Valcu

De ce a adus Iohannis USR-PLUS la guvernare. Formula magică din 2012

Scris de Val Valcu in 24 ianuarie 2021 la 13:37, in Politics. 526 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, plus, PNL, PSD, USR shortlinkhttp://crct.ro/nxhN

Pentru a răspunde la întrebarea ”de ce i-a adus Iohannis pe useriști-pluseriști-neo-marxiști etc. la guvernare?” trebuie să analizăm alternativele. Mai precis, să vedem ce se putea întâmpla dacă USR-PLUS rămânea în afara guvernului.

Trei ar fi fost alternativele: un  guvern de uniune națională susținut de PNL și PSD, un guvern PSD susținut și de PNL sau un guvern PNL susținut și de PSD.

Toate puteau fi etichetate simplu, de către aceeași meseriași ai publicității politice&propagandei care se folosesc de această formulă magică din 2012 încoace: PNL=PSD=Aceeași mizerie.

 

Tinerii care nu au răbdare, vârstnicii care nu au timp de așteptat, cei care s-au săturat de așteptare și vor doar răzbunare, toți votează și astfel alcătuiesc un contingent electoral din ce în ce mai important și mai sensibil la mesajele populiste. În doi-trei ani de criză, un USR în Opoziție putea urca de la nivelul unui partid-balama la cota atinsă de PSD după dezastrul guvernării Cioloș. Fără îndoială că acum ocupă în administrație mai mult loc decât balamaua pe tocul ușii. Cedările îi costă pe liberali, dar ei pot considera pierderea de moment ca pe o investiție în viitor, în propria supraviețuire politică.

Cum arată Făt Frumos în realitate

 

Mitul tehnocratului s-a fâsâit după ce ce publicul a trăit experimentul ”Cioloș”. Povestea cu ”Noua clasă politică” s-a mutat, astăzi, din Facebook în viața reală.  Acum lumea poate vedea cu ochii ei cum Făt Frumos primește o garsonieră de la maștera din Primărie, cum derulează cu soră-sa contracte europene, că frate-su face consultanță pentru firme care lucrează cu statul, că nu a reușit să-și ia o diplomă, dar și-a trecut facultatea în CV, că e un politruc cu primul loc de muncă la Parlament, că i s-a umplut garajul și i s-a înnegrit declarația de avere după ce a ajuns deputat, în 2016. Între timp, aude gafă cu gafă și bâlbă cu bâlbă ce spune Făt Frumos și simte foamea, teama pentru ziua de mâine sau frigul din Grădina Fermecată pe propria piele.

Pe scurt, nu putem ignora ipoteza că președintele Iohannis a adus la guvernare USR-PLUS ca să-l facă de râs. După eșecul previzibil al guvernului de Coaliție, unii parlamentari USR, cei mai moderați și cu mai multă substanță politică, se vor alătura partidelor tradiționale, ceilalți vor rămâne simpli agitatori de Internet, într-o formațiune exotică, la limita pragului electoral.

Înainte să cadă Zidul Berlinului, în universitățile din occident erau mai mulți marxiști decât la Moscova, unde nu mai credea nimeni în teoria revoluționară. Nu există un antidot mai puternic pentru utopie decât trăirea acesteia, în realitate.

Astfel, ne-am vaccinat cu ceva plusere ca să nu facem o formă mai gravă de populism, poate fatală pentru democrația românească, la alegerile viitoare, fie ele la termen sau anticipate. 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.