Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Dascălii au fost învinși de sistem

Puterea politică s-a dovedit mai tare. Și, în orice caz, perversă. Multiplele presiuni puse pe dascăli, inclusiv cele de natură psihologică, au generat o atenuare a hotărârii cu care oamenii din Educație au încercat să lupte pentru drepturile lor și pentru modernizarea învățământului. Sindcatele ne anunță că greva va continua mâine. Pe de altă parte, sunt multe semne că întreaga acțiune se fâsâie.

Va fi o victorie de etapă a sistemului. O victorie amară. Nerezolvând-se de fapt problele din Educație, pentru că Guvernul s-a dovedit incapabil să ia taurul de coarne, acestea vor rămâne și se vor agrava. Bomba pe cale să explodeze va fi preluată din zbor de următorul Executiv. Iar tinerii, în special elevii, vor avea în continuare și mai mult de suferit.

Președintele Federației Alma Mater, Anton Hadar, ne oferă o informație care ne lasă perplecși. Și asta se întâmplă acum, la spartul târgului. De fapt, cadrele didactice universitare nu s-ar fi aflat în grevă. Pentru că, ne spune domnul Hadar, condițiile de intrare în grevă în regim legal au fost imposibil de îndeplinit. Dacă univesitarii nu au fost în grevă, atunci se pune întrebarea în ce calitate, în ce mandat și în numele cui s-a dus la negocieri președintele Alma Mater. Pe de altă parte, Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, ne lasă să înțelegem din ultima sa declarație că  greva dascălilor din școli s-a fâsâit, că „într-un fel sau altul, protestul se va încheia, dar problemele din învățământ rămân”. Tot Marius Nistor, într-una dintre zilele anterioare, a mai tras un semnal de alarmă, în sensul că lui, în calitate de lider sindical, nu i s-a încredințat un mandat clar privind revendicările minime care se cereau a fi onorate de Guvern.

Deși am asistat și încă mai asistăm pentru cel puțin încă o zi la singura grevă generală din ultimii 18 ani, deși protestul dascălilor, susținut de părinți și de copii, a fost masiv, viguros, convingător, desfășurându-se în București și în mai toate localitățile țării, s-au putut totuși remarca destul de multe fisuri în ceea ce privește organizarea. De existența acestor fisuri a profitat din plin Guvernul, care a făcut tot ce se poate, susținut fiind și de președintele Klaus Iohannis, să veștejească sau chiar să mermelească atât protestul, cât și negocerile și rezultatul acestora.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.