Reteaua Corect

UPDATE Dăncilă, discurs fulminant în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală VIDEO

Premierul Viorica Dăncilă a susținut miercuri un discurs fulminant în Parlamentul European, comprimând în cinci minute argumentele României în fața acuzelor lansate de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, ea anunțând că nu a venit să dea socoteală și cerând ca România să fie tratată ca un egal de către celelate state ale UE.

„Stimați europarlamentari,
În numele României vă mulțumesc pentru invitație. Spun de la început că nu am venit să dau socoteală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer însă aceeași prețuire și același respect pentru poporul român pe care îl reprezint.
Încep cu o întrebare esențială: Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România? Pentru MCV? Pentru instituții? Pentru magistrați? Pentru politicieni? Evident că nu!
Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni! Ei sunt beneficiarii măsurilor din Parlamentul European sau din parlamentele naționale! De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție! Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancționat!
Este legitim să ne întrebăm: în ce fel a apărat MCV cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? În rapoartele MCV s-a vorbit mult despre instituții, despre numirile de magistrați, despre lupta anticorupție. Este foarte bine! Dar nu am văzut nimic despre încălcările drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și instituțiile din justiție.
În baza acestor protocoale, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete, în numele luptei anticorupție.
Există decizii judecătorești care arată cum s-au falsificat probe, cum s-au modificat transcrierile unor interceptări pentru a crea vinovății sau cum erau șantajați martorii pentru a depune mărturii mincinoase.
Nimic despre aceste lucruri în rapoartele MCV. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat. Și cer oficial să ni se spună cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și a omis, din neglijență sau cu rea-credință, aceste realități de neconceput în Uniunea Europeană!
Dacă suntem sinceri, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem, pentru că au loc pe teritoriul Uniunii Europene.
Comisia de la Veneția spunea că „în sistemul sovietic, parchetul a reprezentat un mijloc puternic de a controla puterea judecătorească”.
În ultimii 4 ani, peste 3.000 de magistrați au fost cercetați de DNA. Practic, jumătate dintre magistrații din România au avut, ani de zile, dosare, prin care, probabil, au fost influențați să dea soluții stabilite în afara sălii de judecată. Nu o spun doar eu, o spun cu multă îngrijorare asociațiile de magistrați din România.
Prin astfel de dosare contrafăcute, au fost înlăturați din funcție un judecător al Curții Constituționale, un vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, patru judecători ai Înaltei Curți, mai mulți judecători de instanțe superioare, un procuror general, un șef de parchet superior. În final, toți au fost achitați sau dosarele au fost clasate. Dar ei au fost înlăturați!
Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Niciun decident politic nu mai intervine în numirea și revocarea judecătorilor. Independența e totală, nicidecum restrânsă. Și vă asigur că avem bună-credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția.
Există totuși și o parte bună a acestei întâlniri.
Astăzi v-am informat pe toți, oficial, despre abuzurile din România.
De acum, nu se mai pot ignora aceste lucruri. Nu se va mai putea vorbi despre Justiția din România fără a se vorbi și despre aceste abuzuri, doar dacă se face un joc politic fără nicio legătură cu justiția.
Întrebați-vă de ce vi s-au ascuns aceste lucruri! De ce nu v-au spus nimic, dacă totul era legitim și legal? Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra împotriva României.
Despre mitingul din 10 august voi spune doar câteva cuvinte.
Văd că este acuzată Jandarmeria Română pentru că a intervenit la un miting neautorizat, împotriva unor manifestanți violenți, care au încercat să ocupe clădirea Guvernului. Nu am văzut aceeași poziție față de evenimentul de săptămâna trecută de la Bruxelles sau față de alte mitinguri din Franța, Spania, Germania, Marea Britanie, când forțele de ordine au intervenit cu exact aceleași mijloace și cu aceleași proceduri ca cele folosite în România.
Nu pot accepta sub nicio formă ca Jandarmeria Română să fie acuzată de acțiuni și proceduri practicate peste tot în Europa!
În final vă cer următorul lucru:  Nu interziceți României ceea ce este permis în alte state ale Uniunii și nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre! Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să vă fim parteneri egali.
Nimeni, niciodată nu va putea întoarce România din parcursul sau european.
Vă mulțumesc!”, a spus Viorica Dăncilă.

***

Vă mulţumesc tuturor pentru poziția pe care aţi avut-o.
Am văzut lucruri pe care le-am luat în calcul, lucruri constructive. Am vrut un dialog constructiv, dar mi-am dat seama că există multă dezinformare şi nu-i acuz pe cei care au spus aceste lucruri, ci pe cei care stau în spatele acestei dezinformări.
Domnule Pons, da, trebuie să apărăm cetăţenii! Acest lucru îl cer şi eu, şi nu am să ignor vocea poporului, iar martor este larga susținere populară pe care o avem în România. Ascult pe toată lumea de bună-credință şi vreau un dialog constructiv, dar un dialog care să fie corect pentru România şi pentru Uniunea Europeană.
Doamna Macovei, ştiu despre dezinformările dumneavoastră. Acest guvern pe care îl criticați atât de des a adus o creştere economică de 7%, a crescut nivelul de trai al românilor şi de aceea românii îl iubesc. Nu vă face cinste să aduceți lupta politică internă în Parlamentul European. Este o lipsă de respect faţă de poporul român.
Nu am să pot să răspund la toată lumea, ar fi foarte mult timp, dar vreau să mai dau câteva răspunsuri. Da, România este divizată, iar eu vreau ca România să fie unită, dar trebuie să avem grijă de un lucru şi vă spune o ţară proeuropeană: vrem şi o Europă divizată? Da, avem dialog, dar să nu încercăm indiferent de grupul politic să ne învrăjbim unii pe alții! Împreună trebuie să desenăm, să creionăm viitorul UE începând cu anul viitor. Haideți să vedem lucrurile care ne unesc şi să lăsăm la o parte lucrurile care ne divizează! Ceea ce avem de îndreptat vom îndrepta, vom avea dialog. Sunt dispusă dialogului.
Domnule europarlamentar, reforma în ceea ce priveşte justiția - legile justiției - este inițiată în parlament. Parlamentul este cel ales în mod democratic, este expresia voinței poporului. Vedeți că şi aici există dezinformare, pentru că au arătat cu degetul spre guvern. Nu, în parlament au fost inițiate aceste legi.
Domnul Rebega, nu aduceți lupta politică în Parlamentul European, nu este corect faţă de români! Poate ar trebui să vă gândiți că aţi candidat pe listele Partidului Social Democrat, dar nu vă judec eu, pentru că nu am dreptul, vă vor judeca cei care v-au susținut şi pe care acum i-aţi dezamăgit.
Doamnă europarlamentar Sophia in 't Veld, mulţumesc mult pentru sugestie! Am să ţin cont de sugestiile dumneavoastră. Parlamentul European nu este inamicul meu. Am fost europarlamentar nouă ani de zile şi nu o să mă abat niciodată de la valorile europene. Poate nu toate lucrurile sunt corecte, poate nu toate lucrurile sunt aşa cum trebuie să fie, dar sunt convinsă că un dialog constructiv şi faptul că puteți să ascultați toate pârțile - şi vom ţine mai puţin cont de cei care nu vor să fie înțelegere şi dialog în Parlamentul European, cei care vin cu dezinformări, cei care au dezinformat întotdeauna, nu numai acum - cred că lucrurile se pot îndrepta.
Domnule prim-vicepreședinte Timmermans, cu siguranţă vom ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Astăzi, ministrul justiției, prezent lângă mine, va merge la Comisia de la Veneția.
România este o ţară pro-europeană şi cu siguranţă nu se va abate de la drumul pro-european, şi vă spune o fostă colegă de-a dumneavoastră.
Vă rog să aveţi încredere în România şi să aveţi încredere în parcursul european şi respectarea statului de drept în ţara mea.
Vă mulţumesc!

 

Discursul lui Timmermans:

 

Frans Timmermans prezintă situația referitoare la legile justiției și modificarea codurile penale. ”Mulți români se tem că aceste modificări vor duce la regrese privind lupta anticorupție„, a spus el. 
El trece în revistă procesul de modificare a legilor justiției, punctele de vedere exprimate de Comisia de la Veneția. ”Parlamentul român nu a arătat până acum disponibilitatea de a ține cont de observațiile făcute”, a spus el. 

”CE a recomandat să ceară ajutorul Comisie de la Veneția în acest sens. Urmărim ultimele evoluții din România cu multă îngrijorare. Independența sistemului judiciar și capacitatea de a combate corupția sunt jaloane esențiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs și ca România să facă pași înainte. CE a fost și va fi gata să susțină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecții, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției. Veți vedea și în noiembrie ce s-a scris în MCV, față de ianuarie 2018. Situația s-a deteriorat. Președintele Juncker și cu mine am făcut declarații în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autoritățile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce privește legile justiției și combaterea corupției", a spus Timmermans.
”Aceste legi sunt esențiale pentru capacitatea procurorilor de a-și desfășura anchetele”, a arătat Frans Timmerman. În ceea ce privește demiterea Laurei Codruța Kovesi, Timmermans a lăudat din nou activitatea acesteia.
”Independența justiției și capacitatea de luptă împotriva corupției sunt piatra de temelie a unei Românii puternice. În ultima perioada am văzut însă regrese. Ne-am exprimat adesea îngrijorarea”, a mai spus oficialul european.
Comisia Europeană cere guvernului să țină cont de recomandări. Timmermans a spus că CE nu va ezita să acționeze pentru apărarea valorilor cuprinse în tratatul UE. Încă este speranță, nu este încă prea târziu ca legile să fie îndreptate, în condițiile în care ele nu au fost încă promulgate, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene. 
"Comisia Europeană va folosi toate mijloacele care îi stau la dispoziție, fie că va fi MCV, fie că vor fi altele. Eu cred sincer că încă mai avem o șansă să mai învârtim situația. Legile justiției încă nu au fost promulgate. Cu adevărat schimbarea e la autoritățile române și cer acestora să facă pași în acest sens", a conchis Timmermans, în Parlamentul European.

 

Știrea inițială:

Premierul Viorica Dăncilă participă, miercuri, în Parlamentul European, la o dezbatere privind respectarea statului de drept din România, într-o sesiune plenară care va avea loc la Strasbourg, anunță Mediafax.

Dezbaterea despre respectarea statului de drept din România, la care participă premierul Viorica Dăncilă, are loc la iniţiativa grupului verzilor din Parlamentul European.

Decizia organizării acestei dezbateri a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor PE, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Dăncilă a anunţat, pe 7 septembrie, că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, într-o emisiune televizată, că premierul Dăncilă va avea la dispoziţie, în dezbaterea despre România din plenul Parlamentului European, cinci minute pentru a expune punctul de vedere al Guvernului.

”D-na Dăncilă le-a spus liderilor europeni cu care a discutat ceea ce în mare parte va spune din nou şi la Strasbourg, în măsura în care va avea timp. I s-au alocat doar 5 minute, cu răspunsuri la întrebări cu tot. Mă rog, o să lucreze să îşi concentreze ideile principale astfel încât să îţi aperi ţara în cinci minute”, a declarat, duminică seară, la România TV, preşedintele PSD Liviu Dragnea.

În a doua şedinţă a plenarei Parlamentului European urma să se adopte o rezoluţie privind România.

Europarlamentarul ALDE, Norica Nicolai, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul European amânat, pentru prima săptămână a lunii noiembrie, adoptarea Rezoluţiei privind statul de drept în România.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că în a doua săptămână a lunii octombrie, preşedintele Klaus Iohannis va susţine un discurs despre viitorul Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg e programat Iohannis să susţină un discurs. Acesta este şi motivul deciziei PE de a amâna adoptarea rezoluţiei, au adăugat sursele citate.

1.

Dăncilă a ieșit la bătaie. În sfârșit!

Publicat in 03 octombrie 2018 la 10:54

Fulminant discursul premierului Viorica Dăncilă din Parlamentul European! La niciun minut distanță de cel al lui Frans Timmermans, în mod straniu mult mai moderat decât ultima sa ieșire la rampă și, în mod senzațional, invocând blestematele protocoale și solicitând chiar autorităților de la București o anchetă serioasă în acest sens. Dăncilă a vorbit așa cum trebuie să le vorbească un român partenerilor europeni despre și pentru România.

Discursul lui Dăncilă în PE

Discursul lui Dăncilă în PE

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.