Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Dăncilă și omul lui Trump sau cum se omoară în fașă un miting „spontan”

Surpriză mare: a doua zi după ce președintele României dă mesaj de solidarizare cu piața și de încurajare a protestelor, piața e goală. La orele 20,00 vreo 40-50 de inși stau apatici, fără scandări, fără agitație, fiind lesne confundați cu niște simpli turiști ori trecători. În mod normal, ar fi trebuit să fie cu zecile de mii; s-a epuizat potențialul manifestațiilor?

Nu am merge cu raționamentul chiar pînă acolo.
Adevăratul motiv pentru care azi a fost ordin de zi pe unitate să fie liniște în Piața Victoriei e acela că, în clădirea guvernului avea loc o importantă întrevedere a premierului Viorica Dăncilă cu o delegație de congresmeni americani.
Ori, un miting de orice fel lîngă clădirea guvernului ar fi ridicat probleme maxime de securitate pentru serviciile autohtone și cele americane, fiind chiar obligatorie mutarea locului de întîlnire.

În consecință, SRI a recurs la varianta mai simplă: stop joc cît sunt înalții oaspeți în țară.

Desigur, nimic nu a împiedicat un site de știri să încerce o manipulare stîngace, pe ideea că ambasadorul SUA și cîțiva congresmeni (atenție la ordine!) s-au întîlnit cu Dăncilă la doar patru zile de la protestul diasporei, sugerînd că America dă în clocot de grija României.

În fapt, Dăncilă s-a întîlnit cu președintele Comisiei de Intelligence a Congresului SUA, Devin Nunes, ambasadorul Klemm fiind doar accesoriul firesc în asemenea situații, cum reiese și din poziția lui la masă.
Îți trebuie o foarte mare doză de candoare să crezi că a doua zi după miting, să zicem, Nunes și-a sunat secretara ca să-i rezerve urgent bilete de avion spre România, că așa nu se mai poate și a venit într-un suflet să o tragă pe Dăncilă de urechi, deși ea încă se afla în concediu în acel moment.

Devin Nunes, trebuie spus, conduce o comisie de maximă importanță în congresul SUA, care supervizează activitățile CIA, DIA, NSA, Homeland security, FBI, DEA și încă vreo 10 inițiale de același calibru care dau fiori și pe care le știm din filme. Un supergreu al politicii și un mare apropiat al lui Donald Trump.

Devin Nunes a fost șeful comisiei însărcinate cu anchetarea atacului asupra ambasadei americane din Benghazi, în 2012, dar și a implicării rușilor în alegerea lui Trump, anchetă care s-a încheiat în favoarea actualului președinte. Mai mult, luna trecută, Devin Nunes a acuzat Departamentul de Justiție și FBI de “anularea” anchetei și de adoptarea unor poziții partizane în ceea ce privește ancheta privind implicarea Rusiei.

Devin Nunes e un adversar declarat al fostului șef al FBI, James Comey, despre care a sugerat că a făcut jocuri murdare împotriva lui Trump. Despre Comey, demis de Trump, știm că a fost un părinte spiritual pentru cuplul Coldea-Kovesi.

Devin Nunes e unul dintre cei care s-au întîlnit amical cu Liviu Dragnea anul trecut, la Washington, după alegerea lui Donald Trump.

Acum, Devin Nunes vine să se întîlnească la guvern cu premierul Viorica Dăncilă.
La despărțire, nu există nicio declarație care să sugereze măcar pe departe o îngrijorare sau chiar o preocupare vizavi de situația din politica internă.
Dacă Nunes venea special din cauza acestor evenimente, o asemenea declarație, indiferent cît de politicoasă, nu ar fi putut lipsi.

E cert că vizita greului american are cu totul alte motive; s-a discutat despre exploatarea gazelor din Marea Neagră și, nu e exclus, și pe marginea problemelor create la baza americană de la Incirlik, care ar putea ajunge rapid în situația de a fi relocată, iar România ar fi cel mai convenabil amplasament.
Asta, pentru că din comunicatul oficial aflăm că ”Premierul Viorica Dăncilă a subliniat necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, având în vedere potențialul mare de care România dispune, precum și interesul pentru o prezență crescută a investitorilor americani. În context, a apreciat dinamica relațiilor de cooperare în sectorul energetic și implicarea tot mai pronunțată a companiilor americane în domeniul explorării resurselor de hidrocarburi, în special în Marea Neagră. Șeful Guvernului României a trecut în revistă evoluțiile de interes cu privire la situația de securitate regională, evidențiind importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică în ansamblul său și accentuând, în context, necesitatea unei puternice legături transatlantice”.

Desigur, e de așteptat ca Nunes să se întîlnească și cu președintele Klaus Iohannis, poate mîine, cu ocazia Zilei Marinei de la Constanța, mai ales că un distrugător american extrem de deranjant pentru ruși a venit încă de duminică în port.

Dacă președintele e sărit de americani, ar fi groasă.
Deocamdată, însă, nici întrevederea cordială a lui Nunes cu Dăncilă nu pare să fie de bun augur pentru adversarii PSD, acele personaje care par să uite că țările nu au prieteni, ci doar interese. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.