Reteaua Corect
Adina Anghelescu

Curat murdar, domnule Presedinte! (Lepadarea de Constitutie)

Oricand de mult ar vrea sa credem ca decizia de a nu o revoca pe Codruta Kovesi ii apartine, personal nu am niciun dubiu ca Presedintele s-a lasat decis dinafara tarii sa nu fie “convins” ca exista maldar de motive indubitabile pentru ca managerul DNA sa nu fie schimbat. Spun “maldar”, pentru ca e vorba si de raportul Inspectiei Judiciare, si de motivele expuse pe larg de ministrul Justitiei Tudorel Toader, si de dezvaluirile din media legate de protocolul Parchetului General cu SRI (care poarta semnatura Codrutei Kovesi), si de practicile securistoide de la unitatea de elita de la Ploiesti si nu numai, si mai ales de faptul ca sefa DNA s-a lepadat de trei ori de Constitutie si asta nu la cantatul Cocosului, ci in buhuitul Cucuvelei.

Klaus Iohannis nu a tinut nici el cont de litera si spiritual Constitutiei. Ca, deh, ce mai conteaza Constitutia de vreme ce niciunul dintre cei care o incalca sistematic nu sunt pedepsiti, nu au nicio sanctiune? Constient de asta, Iohannis a iesit imbatosat si a anuntat poporul ca nu o revoca de doamna K.

Ce urmeaza? Hai sa vedem. Va fi sesizata Curtea Constitutionala cu existenta unui conflict de natura institutionala si constitutionala. Sa facem urmatorul scenariu. Sa zicem ca CCR va constata existenta conflictului si va motiva in defavoarea Presedintelui, explicand ca in ce priveste revocarea procurorilor sefi Presedintele era obligat sa semneze revocarea sefei DNA. Care ar fi efectul? 

Curtea nu are mijloace coercitive, ea nu judeca precum o instanta de drept comun si nu poate obliga la punerea in executare a deciziilor sale. Dovada ca nici Parlamentul nu a putut fi obligat, sanctionat, pedepsit ca multe dintre deciziile CCR au ramas pe tusa. Legislativului putin i-a pasat de termenul de 45 de zile in care trebuia sa puna in conformitate cu deciziile Curtii gramezile de articole din Codurile penal si de procedura penala declarate neconstitutionale. Deci, intreb din nou, care ar fi efectul? Curtea nu poate anula decizia de ieri a Presedintelui. Asta este clar.

Asadar, ce se poate face? In opinia mea, o noua cerere de revocare a doamnei K. Fireste, intr-un stat democratic, Presedintele nu si-ar permite sa nu se conformeze cu o decizie a Curtii Constitutionale. Aici, insa, suntem pe maidanul mioritic, unde e posibil orice. Unde oricand, oricine, se poate lepada de Constitutie. Prin urmare, Klaus Iohannis are doua variante. Sa revina la o mentalitate de Presedinte al unui stat de drept, sau putin sa-i pese, sfidand inca o data Constitutia. Si uite-asa, mandatul doamnei Kovesi se va sfarsi implinit fara aceasta usturatoare sanctionare a unui management discretionar, mana in mana cu Serviciile si cu aserviti metodelor ordinare de paradire a cetatenilor.

Asa fiind, concluzia mea este ca Klaus Iohannis se uita mai mult afara decat in tara. Si e mai important pentru el ce fake-MCV-uri laudative la adresa DNA au sosit periodic de la Bruxelles decat crunta realitate.

Curat, murdar, domnule Presedinte, curat murdar!

PS - In final, un scurt citat din George Bernard Shaw: “Patriotismul este convingerea noastra ca o tara este superioara altora intrucat ne-am nascut in ea” (n.a.- dedicat “locatarilor” vremelnici de la Cotroceni)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.