Reteaua Corect

Cum va arăta capitalismul în Europa de Est în secolul 21? (6) Bulgaria

Scris de Radu Toma in 12 ianuarie 2018 la 11:17, in Politics. 387 vizualizari Intra in discutie TaguriBulgaria, capitalism, europa de est, secolul 21, Sofia, Todor Jivkov, UE shortlinkhttp://crct.ro/ns5E

La 10 noiembrie 1989, când cel mai vechi lider din Est, Todor Jivkov (a condus țara 35 de ani, din 1954) a fost concediat și trimis să-și petreacă restul zilelor în satul natal, Praveț, Bulgaria era codașa fostelor țări socialiste, cu cele mai mici venituri oficiale pe cap de locuitor. 28 de ani de capitalism neoliberal și 11 de apartenență la UE n-au schimbat absolut nimic, euro-barometrele continuă să o clasifice și acum tot cea mai săracă țară din Uniune.

Și totuși, astăzi, bulgarii afirmă că o duceau mai bine pe vremea fostului regim, iar atunci când li se spune că sunt nostalgici, altfel decât în anii din urmă, de data aceasta pun pe masă cifre, statistici și rapoarte din anii ’60-’80 trecuți, întocmite de instituții onorabile din Vest, de ONU și agențiile ei specializate UNESCO, Organizația Mondială a Sănătății, FAO (Organizația Mondială a Alimentației și Agriculturii), FMI, UNICEF, UNCTAD etc. Adică documente ce indică negru pe alb că, pe atunci școala din Bulgaria se număra printre primele din lume, iar cultura era un bun de larg consum; că produsele agro-alimentare bulgărești, naturale, erau consumate acasă și premiate pentru calitatea lor în Occident; că aproape toate familiile din mediul urban aveau locuințe de la stat și cumpăraseră mașini noi, nu second-handuri; că toți bulgarii mergeau la mare gratis, cu sindicatul, iar sindicatele aveau acolo propriile lor case de odihnă; că Jivkov dăduse familiilor de la orașe un lot de pământ la țară, spre a-l cultiva cu zarzavaturi și a crește animale mici etc. Și că, adăugăm noi, aceste avantaje esențiale făceau ca salariul real al oamenilor de rând să fie pe atunci simțitor mai mari, și că toate astea au dispărut astăzi, euthanasiate de capitalismul neoliberal dezlănțuit. Este limpede acum, că venitul familiilor în Bulgaria a fost mai bun în vremea statului social, în termenii puterii de cumpărare, decât după 27 de ani de ”democrație” liberală și piață liberă. În regimul trecut controlul calității alimentelor a fost foarte strict, astăzi, spun bulgarii, aproape că a dispărut, piața a fost acaparată de lanțurile de magazine din Vest, cu prețuri mari, de monopol și produse de calitate mediocră.

În 1989, când Zidul Berlinului a căzut, nu prea știind despre ce este vorba, Bulgaria a acceptat și susținut o serie de scheme ideologice și programe de dezvoltare, manipulate de instituțiile supranaționale FMI, Banca Mondială și de o rețea de ONG-uri întinsă rapid de George Soros și de alții în toată țara - astăzi numărul lor se ridică la 38.000 (?!). Agențiile ONU, autoritățile financiare amintite și ”Societatea deschisă” a miliardarului-șarlatan au organizat și coordonat tranziția cu aceleași metode, idei și limbaj pe care-l foloseau de decenii în țările cele mai înapoiate din Lumea a III-a. Economia neoliberală și democrația de piață liberă au prosperat, în nefastă consecință din peste 9 milioane în 1989, bulgarii au mai rămas 7, 025 milioane la 26 decembrie curent, restul, adică forța de muncă capabilă și calificată, a emigrat. Brain drain-ul a făcut ravagii. Industriile grele și prelucrătoare, profitabile, au fost demolate. În umbra profiturilor străine scoase grabnic din țară au supraviețuit și prosperat câteva sute, sau poate mii de foști racheți, hoți de mașini ajunși vânzători de asigurări, ”borbiști” (foști sportivi, luptători) ajunși ”liniștitori” în preajma politicienilor și pe urmă chiar politicieni, mafioți de top ai privatizărilor etc. astăzi aproape toți multimilionari, adică persoane respectabile.

De la 10 noiembrie 1989, când ”tatko” Jivkov (tata Jivkov, cum și-l amintesc mulți bulgari) și-a încheiat călătoria prin viață și s-a întors acasă, la Praveț, și până în preajma lui 2018, majoritatea covârșitoare a poporului bulgar a căzut în capcana neoliberală.

Dar, tot astăzi, Bulgaria se trezește. Iar ridicarea Răsăritului se întâmplă, de la Marea Baltică, la Marea Neagră.

(ziarul FLUX, Chișinău)

 

 

Radu Toma

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.