Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Cum se șmenuiesc la Bruxelles înaltele principii morale. Și un scandal ignorat de presa noastră

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 13 septembrie 2020 la 10:18, in Politics. 540 vizualizari Intra in discutie TaguriBruxelles, bucuresti, Bulgaria, libe, mcv, Merkel, scandal, UE shortlinkhttp://crct.ro/nwEB

Scandal mare, ieri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din cadrul PE, privind situatia rapoartelor MCV pentru București și Sofia. Un scandal despre înalte aranjamente murdare în numele unor interese politice de grup, și despre care presa de la noi nu suflă o vorbă, deși a acordat spații ample dezbaterilor. Noroc că mai există presă străină.

Concret, după cum relatează Politico.eu, comisarul european pentru valori și transparență, Věra Jourová, a fost pusă ieri la zid de către deputații europeni, care au presat Bruxellesul să dea socoteală legat de reacția aproape inexistentă la problemele Bulgariei privind statul de drept.

Se amintește, astfel, că protestatarii ocupă nervoși străzile din Sofia de două luni încoace, pe fondul unei crize de corupție în creștere, care scoate la lumină modul în care sistemul judiciar bulgar a fost politizat și deturnat de oligarhi pentru propriul beneficiu. Ar fi fost de așteptat, consideră deputații europeni, ca Bruxelles-ul să monitorizeze statul de drept bulgar prin intermediul MCV, dar în loc de asta a elaborat rapoarte mai degrabă pozitive, în timp ce situația se deteriora.

Mulți dintre opozanții premierului bulgar Borisov acuză Bruxellesul și Berlinul că închid ochii asupra corupției bulgare, deoarece premierul este un aliat cheie al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și al cancelarului german, Angela Merkel, în Partidul Popular European de centru-dreapta pe scena europeană.

Și ieri i s-a aruncat exact asta în față, ceea ce a făcută-o să replice, iritată:
„Resping cu tărie acuzația dvs. că sunt complice al lui Borisov”, i-a transmis ea lui Clare Daly, europarlamentar irlandez care a atacat Comisia pentru că este „complice” în scandalul corupției Bulgariei. ”Vă rog, nu mă jigniți”, a răspuns Jourová.

„Mi se pare rușinos faptul că Comisia stă pe gard în acest caz, ea este complice la corupție și nu face suficient de mult”, a mai spus Daly.

„Avem în acest moment oamenii îngenuncheați, avem arestări în masă, oameni care sunt bătuți, împroșcați cu gaze, polițiștii care acționează fără a putea fi identificați, membri marcanți ai societății încarcerați, oameni aflați în grevă a foamei și noi vorbim despre monitorizare și progres”, a adăugat eurodeputatul.

Un alt europarlamentar, olandezul verde Tineke Strik, a acuzat Comisia că nu folosește arsenalul complet de instrumente la dispoziția sa și că ar putea căuta să sancționeze Sofia cu restricții bugetare sau cu proceduri de încălcare a dreptului comunitar.
Strik a subliniat „situația alarmantă” și „declinul constant al statului de drept în Bulgaria”, cu corupție pandemică, și un procuror șef „care este departe de a fi independent”. Strik a declarat că UE trimite un „semnal complet greșit” atunci cînd spune că este acum gata să închidă MCV.

Politico mai amintește că, zilele trecute, președintele Curții Supreme de Justiție, Lozan Panov, a declarat revistei germane Der Spiegel că a raportat la Bruxelles despre nesinceritatea reformelor din sistemul de justiție, dar că subvențiile UE au continuat să curgă și să alimenteze corupția:

„Într-o țară normală, în calitate de judecător, ar trebui să rămân în afara politicii. Dar și în cazul nostru trebuie să spun: Da, Bulgaria este un stat capturat. Asta este ceva ce politica europeană nu vrea să recunoască. De Ungaria și Polonia se vorbește mult în Europa, dar nu și de Bulgaria, din păcate”.

Trăgînd linie și adunînd, avem o țară, Bulgaria, în care se întîmplă evenimente de o maximă grozăvie în materie de justiție și stat de drept, pînă la ieșirea a zeci de mii de cetățeni în stradă, protestînd contra guvernului.

Numai că Bruxellesul tace mîlc și mîngîie pe cap guvernul doar pentru că – spun deputații europeni – premierul Boyko Borisov e membru al PPE-ului lui Merkel și mare susținător al șefei Comisiei Europene.

La fel cum s-a întîmplat și se întîmplă și în România lui Iohannis, unde Bruxellesul nu atinge regimul său nici cu o floare, tot pe motiv de mare familie popular-europeană.
Aproape am paria că raportul pe statul de drept, care va fi dat publicității în următoarele zile, va prezenta elogios diverse ”realizări” ale guvernului Orban și va sancționa tot guvernările anterioare pesediste.

Să te mai miri că, ieri, la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE, Ludovic Orban a făcut un anunț care merita mai multă atenție, conform căruia guvernarea de după alegeri va fi o afacere PPE 100%, adică PNL-PMP-UDMR, iar macroniștii de la USR-PLUS nu au decît să-și pună pofta în cui?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.