Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cum se dezumflă gogoașa lui Klaus Iohannis

Cu mare insistență, ni se comunică o importantă victorie obținută de președintele Klaus Iohannis. În cadrul programului SURE, Comisia Europeană a livrat României 3 miliarde de euro. Este o sumă considerabilă. Dar niciuna dintre înaltele autorități ale statului nu ne spune în ce condiții primește România acești bani. Și când. Și ce reprezintă, ei în raport cu sumele care urmează să fie accesate de alte state. Este de fapt vorba de un împrumut. Iar în cadrul programului, din nou, România e pusă la coadă. Niciun succes.

UE a decis să pună la bătaie 100 de miliarde de euro. Sunt bani destinați din capul locului pentru finanțarea deficitului generat de suportul tehnic și de programul flexibil de muncă din perioada pandemiei. Din această sumă, în tandem cu echipa Ludovic Orban-Forin Cîțu, președintele Klaus Iohannis se fălește că, în urma demersurilor sale, României i s-au livrat 3 miliarde de euro. Nu suflă un cuvânt despre faptul că acesta reprezintă un împrumut. Nu suflă un cuvânt despre condițiile acestui împrumut. Despre termenul în care el urmează să fie restituit. Despre poziția României în acest program, în raport cu celelalte state ale Uniunii Europene. De aceea, eu unul mă văd silit să fac câteva precizări.

Uniunea Europeană a împrumutat pentru acest program, de la diverse bănci din lume, 100 de miliarde de euro. Uniunea Europeană suntem și noi. Acești bani urmează să fie, firește, restituiți. După 15 ani. O vor face copiii noștri. Cei care astăzi împrumută bani, la acea dată vor fi în cel mai bun caz pensionari. Banii sunt luați cu dobândă. Și vor fi restituiți cu dobândă. O dobândă convenabilă, pentru că suma este consistentă, iar Uniunea Europeană garantează creditul prin obligațiuni. Pe lângă dobândă, fiecare stat va mai plăti și costurile aferente accesării împrumutului de către Uniunea Europeană. Inițial, Comisia hotărâse ca României să i se acorde  4 miliarde. S-a mai tăiat puțin din coada vulpiii și s-a ajuns la 3.

Să vedem cum stăm în raport cu celelalte state care au solicitat și primesc asemenea împrumuturi, fără ca reprezentanții acestora să se cocoșească în fața națiunii lor. România are o populație, conform statisticilor UE, de 20.121.641 locuitori. Și, rețineți, primește 3 miliarde. Belgia are o populație aproape de două ori mai mică. De 11 miliarde de locuitori. Primește 2 miliarde. Dacă banii s-ar fi dat proporțional cu numărul de cetățeni, ar fi trebuit să primească mai puțini. Sau România mai mult. Portugalia are 10.500.000 de locuitori. Jumătate cât România. Primește tot 3 miliarde. Dar Cehia? Este în aceeași situație. La jumătate ca număr de locuitori. Poate împrumuta 2 miliarde. Spania bate toate recordurile. La o populație puțin mai mare decât dublul României, primește – atenție, nu e nicio greșeală – 21 de miliarde de euro. Adică de șapte ori mai mult decât noi. Ca să numai vorbim de Italia. Acolo scorul este de 27,4 miliarde. Polonia are 38 de milioane de locuitori. Accesează 11, 2 miliarde. Iar Slovenia – atenție, cu numai 2 milioane de locuitori – ia 1,1 miliarde.

Și, firește, mai există la mijloc o înșelătorie. Oficial, nouă ni s-a comunicat că acești bani au fost deja livrați României. E doar parțial adevărat. Ei sunt doar puși într-un cont destinat României și urmează să fie trași pe rând într-un interval de timp de un an. Și accentuez asupra faptului că nu noi, așa cum ni s-a sugerat, suntem cei care decid asupra destinației acestora, ci Uniunea Europeană. Ca să vezi cum se mai poate dezumfla o gogoașă lansată înainte de alegeri de cei care se pregătesc să ne conducă și în următorii ani, după modelul în care ne-au condus și în 2020.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.