Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cum ramane cu CAS?

Astazi, la solicitarea Aliantei Crestin Liberale, este convocata o sesiune parlamentara extraordinara, in scopul de a fi votata Legea de reducere a CAS, retrimisa Parlamentului de catre presedintele Traian Basescu. Aceasta lege este initiata politic de catre PNL. Ea a fost introdusa in programul de guvernare USL la insistenta liberalilor si, cu mare intarziere, tot la insistenta liberalilor, a fost trecuta prin Parlament. Din pacate, nu in cea mai buna formula.

Reducerea contributiei de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale are drept efect o povara fiscala mai mica suportata de catre societatile comerciale. Scaderea acestui bir nu influenteaza direct, ci doar indirect bugetul cetateanului. Dar este de natura sa impulsioneze productia si sa stimuleze cresterea numarului de angajati. Pe de alta parte, acest act normativ trebuia sa fie promulgat si sa isi produca efectele cu cel putin un an mai devreme. Este de precizat, de asemenea,  ca Guvernul Ponta a omis sa faca un lucru esential. Si anume ca, in spatele acestui act normativ, sa prezinte calculele necesare, din care sa rezulte ca reducerea este sutenabila. Cu alte cuvinte, ca exista venituri ale statului care pot sustine reducerea CAS. Numai in acest fel este posibil ca legea sa-si produca efectele pe termen, teoretic, nelimitat. Prin urmare, sa nu se renunte la aplicarea actului normativ din mijloace de fonduri. Sau sa nu se ajunga cumva in situatia de nedorit ca, in cautare de bani, Guvernul Ponta sa impovareze populatia sau societatile comerciale cu noi biruri. Pentru ca, in aceasta eventualitate, nu s-ar castiga nimic. Dimpotriva. Si, in fine, actul normativ, asa cum a fost el prezentat Parlamentului de catre Guvern, prezinta o particularitate care il face unic in istoria recenta a legislatiei. Aplicarea reducerii CAS este conditionata de indeplinirea parametrilor conveniti cu Fondul Monetar International. Prin urmare, oricand, Guvernul Ponta are posibilitatea sa faca inaplicabila legea.

Toate argumentele de mai sus ne indreptatesc sa consideram ca, de fapt, Guvernul Ponta, confruntat cu apropiatele alegeri, a acceptat sa mimeze promovarea unei legi populare, dar fara a avea cu adevarat intentia sa o aplice. Si nu este mai putin adevarat ca presedintele Traian Basescu a respins legea sub pretextul nesustenabilitatii ei, invocand faptul ca Guvernul Ponta  a fost incapabil sa prezinte calculele care sa sustina, sub aspect financiar, reducerea CAS. Respingand legea, chiar si motivat, presedintele Traian Basescu nu a facut altceva decat sa fie in coniventa cu intentiile reale ale guvernului socialist, care nici el nu doreste, de fapt, reducerea CAS. Pana la urma, este treaba Guvernului Victor Ponta, care are in mana toate instrumentele necesare, sa elaboreze in asa fel bugetul pe anul 2015, incat sa identifice fondurile necesare pentru compensarea reducerii CAS. Acest ping-pong guvern-presedintie a intarziat neingaduit de mult aplicarea legii si risca,  daca opozitia nu ar fi convocat o sesiune extraordinara, sa amane reducerea CAS pana la calendele grecesti.

Aceasta este miza evenimentului parlamentar de astazi. Va fi sau nu inregistrata o prima victorie de marca a opozitiei? Daca da, cei care vor iesi in castig vor fi cetatenii si mediul de afaceri. Daca nu, se va dovedi inca o data cat de nociva este politica populista si duplicitara a regimului socialist condus de Victor Ponta.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.