Reteaua Corect

Cum a negociat premierul bulgar susținerea lui Timmermans: Fără MCV și Schengen

Premierul bulgar, Boyko Borisov s-a întâlnit dumincă noaptea cu Frans Timmermans, vicepreședintele al Comisiei Europene și aspirant la fotoliul de șef al Comisiei UE și i-a spus în ce condiții îi susține candidatura. Premierul bulgar a și înregistrat o parte din conversație, transmite Radio Europa Liberă. O parte din discuție a fost transmisă live pe facebook de premierul bulgar spre nemulțumirea lui Timmermans, scrie Flux24.ro.

„Am dorit să te văd pentru că se conturează un compromis – Weber la Parlament și tu – la Comisie…Știi că până azi am avut o decizie a PPE. Dar pentru mine compromisul este important. PSE este un partid de sistem ca și PPE. În acest caz nu este important cine va fi deasupră și cine dedesubt. Vorbind cinstit Weber are o experiență mai mare în Parlament iar tu – în Comisie, ca vicepreședinte. Azi am vorbit cu Pedro (Sances) cu Emanuel (Macron), (Marc) Rute, Angela (Merkel) și cu alți colegi și am ajuns la concluzia să nu ne mai încapăținăm și să ieșim cu o decizie”.

Cu aceste cuvinte i se adresează candidatului socialiștilor europeni (PSE) Frans Timmermans premierul bulgar și lider al partidului GHERB Borisov la întălnirea celor doi deduminică noaptea, întâlnire care a avut loc la reprezentanța Bulgariei de la Bruxelles.

Timmermans și-a exprimat acordul, informează mediile sofiote. El a declarat că a colaborat bine cu autoritățile bulgare: „întotdeaună am fost direct și mi-am exprimat admirația pentru tot ce faci în combaterea corupției și crimei organizate în țara ta. Am avut discuții deschise și de aceea prețuiesc prietenia noastră.” La finalul întălnirii însă Timermans s-a întors spre cameră și a declarat că nu este sigur dacă este bine să se înregistreze.

La începutul summitului Borisov s-a declarat ferm împotrivă alegerii lui Timmermans în postul de președinte al Comisiei Europene.

Agenția Mediapool informează că premierul bulgar a cerut în schimbul sprijinului pentru candidatul PSE, renunțarea la monitorizarea MCV și aderarea Bulgariei la zona Schengen.

Rolul lui Timmermans în realizarea acestor doleanțe ale Sofiei este foarte important pentru că el a criticat foarte aspru Polonia, Ungaria și România pentru guvernarea autoritară și nerespectarea supremației legii. Pe de altă parte, Olanda a fost până acum împotrivă aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

”Un compromis se conturează – Weber va lua Parlamentul şi dumneavoastră veţi lua Comisia, aşadar am vrut să vorbim”, îi spune Borisov lui Timmermans în discuţia purtată la sediul misiunii permanente a Bulgariei la UE. ”Am colaborat minunat de-a lungul anilor”, completează premierul bulgar, iar Timmermans dă aprobator din cap şi răspunde prin ” prekrasno”, echivalentul în limba bulgară al cuvântului ”minunat”.

Apoi Borisov îi prezintă o listă cu ”ceea ce este important pentru noi”, inclusiv crearea unui hub al gazelor în Bulgaria, intrarea acestei ţări în Schengen şi dorinţa guvernului bulgar ca Bruxelles-ul să pună capăt programului UE ce monitorizează eforturile Bulgariei de combatere a corupţiei (mecanismul MCV, n.red).

”Am vrut să ne vedem pentru a discuta aceste lucruri”, precizează premierul bulgar, arătându-se favorabil compromisului evocat, întrucât ”sincer vorbind, Weber are ani de experienţă în Parlament, în timp ce dumneavoastră aveţi mai multă experienţă în Comisie, ca prim-vicepreşedinte”.

”Există unele state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care au unele rezerve (faţă de Timmermans, n.red), dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră”, insistă Borisov, făcând aparent referire la Ungaria şi Polonia, pe care Timmermans le acuză că nu respectă statul de drept.

”Astăzi am vorbit cu Pedro (Sanchez), Emmanuel (Macron), (Mark) Rutte, Angela (Merkel) şi cu alţi colegi (cu care am convenit) că este mult mai bine să venim cu o soluţie decât să rămânem inflexibili”, mai spune şeful guvernului de la Sofia.

Timmermans răspunde: ”Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct şi sincer cu voi şi întotdeauna mi-am exprimat admiraţia pentru ceea ce faceţi în lupta împotriva crimei organizate în ţara dumneavoastră. Am avut multe discuţii sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră”.

Apoi Timmermans se întoarce către cameră afirmând: ”Nu sunt sigur că ar trebui să înregistrăm toate acestea”, moment în care transmisia în direct se opreşte. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.