Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Cum l-a facut fericit Trump pe Netanyahu in preajma alegerilor

Scris de Tesu Solomovici in 14 februarie 2020 la 11:50, in Politics. 662 vizualizari Intra in discutie Tagurialegeri, israel, netanyahu, plan de pace, Trump shortlinkhttp://crct.ro/nvG5

Israel, aflat in clocotul alegerilor (2 martie), continua sa fie preocupat de „Planul de pace” israeliano-palestinian. Crosetat la Casa Albă, „tranzactia secolului”, cum a fost denumit acest plan, a aparut ca un balon frumos colorat, care imediat a inceput sa se dezumfle. Vom spune insa ca e un document voluminos, cu graniti explicite intre două tari: actualul Israel si viitoarea Palestina. „Planul de pace” reia unele din ideile sustinute de toti presedintii americani din ultimii 20 de ani: impartirea teritoriului in doua state, pe baza granitelor din 1967, schimburi de teritorii, cu un drum subteran care va lega Gaza de actuala Cisiordanie. Israel ramane responsabil cu securitatea terestră, aer si maritima. 50 de miliarde de dolari asteapta sa fie pompati in zona, dacă Planul de pace va fi adoptat de cele doua parti.

Marea noutate consta in faptul ca Ierusalimul va ramane unit, sub suveranitate israeliana, dar palestinienii vor putea sa-si proclame capitala dincolo de zidul despartitor, la El Kuds, care in araba e tot Ierusalimul, adica in cartierele estice ale orașului si in Abu Dis, un sat de la periferia orasului. Am zice că e vorba de o jonglerie lingvistica si geografica, care nemulțumește ambele părți. Muntele Templului, cu Moscheele El Aqsa si Omar, isi pastrează status quo-ul, fiind administrat de Waqf-ul islamic si de Iordania, cu conditia ca evreii sa poata sa se roage si ei acolo unde se inalta odinioara Templul lui Solomon. Si, ca ultim gest pro-evreiesc, Trump recomanda arabilor sa uite de problema milioanelor de refugiati palestinieni.

          Evident, Trump a dorit sa-l fericeasca pe Benjamin Netanyahu si sa-i dea o mana de ajutor în castigarea alegerilor din 2 martie. Concomitent, presedintele american cauta simpatia si voturile zecilor de milioane de americani crestini evangheliști si ale evreilor americani de dreapta in apropiatele alegeri pentru presedința Statelor Unite.          

          „Planul de pace” israeliano-palestinian prezentat de presedintele Donald Trump ii implinește lui Netanyahu majoritatea viselor politice. Si in primul rand, cel al recunoasterii americane a legitimitatii din punct de vedere juridic, istoric si de securitate, a anexării coloniilor israeliene din Cisordania (Iehuda și Șomron). In felul acesta, Rezolutia istorică nr 242 a Consiliului de Securitate devine irelevanta. Pana acum, aceasta Rezolutie statea la baza tratativelor de pace dintre Israel și palestinieni, dintre Israel și vecinii săi. O dată cu publicarea „Planului de pace”, Trump aruncă la coș sutele de hotarari ONU si ale unor organizatii internaționale care s-au opus si condamnat ocupatia israeliana a teritoriilor palestiniene. Concomitent, „Planul de pace” da foc verde guvernului israelian sa alipeasca, imediat, fara tratative, numeroasele colonii evreiești implantate după „Razboiul de 6 zile” din 1967 in aceste teritorii.

             Netanyahu visa la „Israelul Mare” de multa vreme, si i-a desenat harta inca in urma cu 25 de ani in cartea sa „Un loc sub soare”. O harta, care, de fapt, era un raspuns al „dreptei israeliene” la Tratatul semnat la Oslo. Nici atunci si, bineinteles, nici astazi, Netanyahu nu este de acord cu intelegerea de la Oslo. El invinuieste Occidentul de tradare; nu numai sionismul a fost tradat, dar si Statul Israel, care de atunci a fost prezentat lumii ca o putere invadatoare si ocupanta, cand de fapt ea este o victima a dusmaniei arabe. Totusi, dupa ce a ajuns prim-ministru, in 2009, Netanyahu a rostit faimosul „Discurs de la Universitatea Bar Ilan”, in care pentru prima oara vorbea de existenta a două state: Israel si Palestina. In acel discurs, Palestina care urma sa fie infiintata, ar fi fost un stat dezarmat, care recunoaste Israel drept tara evreilor. De pe atunci, Netanyahu preconiza ideea pastrarii tuturor coloniilor sub suveranitate israeliană, si refuza orice discutie despre soarta refugiatilor palestinieni. Cat ce priveste desemnarea viitoarelor granite ale Palestinei, Netanyahu nu sufla niciun cuvant.

            Ulterior, speriat de propria-i declaratie, Netanyahu a facut tot ce e posibil sa uite discursul de la Bar Ilan.  Presedintele Donald Trump i l-a reamintit, dar l-a golit de continut.

            Am redat, mai sus, opinia reputatului comentator politic israelian Aluf Benn, publicata de prestigiosul cotidian ebraic „Haaretz”. Comentatorul lasa sa se inteleaga ca „Planul de pace” al lui Donald Trump e un schweitzer-cascaval, cu prea multe gauri. Desigur, el l-a fericit pe Netanyahu, dar palestinienii nu-l iau în serios.

            Cat ce priveste eficacitatea ajutorului pe care acest plan i l-a dat sau nu i l-a dat lui Netanyahu pentru obtinerrea victoriei in alegeri, om vedea. Pana la 2 martie, ziua alegerilor din Israel nu mai e mult...   

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.