Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cum a incercat DNA sa pacaleasca Senatul

De incercat, a incercat. Pentru moment nu a reusit. Dar nu sunt deloc sigur ca nu va reusi data viitoare. Despre ce este vorba? Despre un proiect de lege prin care „Doi si-un sfert”, asa cum a ramas in legenda serviciul secret al Ministerului de Interne, ar urma sa fie pus la dispozitia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie. Schimbarea, de fapt, a destinatiei, a statutului, a obiectului de activitate a acestui serviciu secret. La limita, senatorii nu au cazut in capcana si ieri au respins avizul Guvernului. Nu au existat insa suficiente voturi pentru ca proiectul de act normativ sa fie aruncat la gunoi. Chestiunea se va rediscuta. Vor reusi, data viitoare, procurorii DNA sa-i „mobilizeze”pe senatori?

Ca sa fiu cat mai limpede si concis, in expunerea de motive, pe care oricine o poate citi pe site-ul Parlamentului, se arata ca procurorii DNA au atat de multa treaba, incat pur si simplu le sunt indispensabili ofiterii DGIPI pentru instrumentarea diverselor urmariri, supravegheri, ridicari de persoane, perchezitii sau instrumentari de dosare. Prin urmare, DNA a solicitat ca, pur si simplu, acestia sa fie pusi la dispozitia institutiei.

In aceasta situatie, efectele ar putea fi multiple. Pe de-o parte, in mod indiscutabil, forta de soc a DNA ar putea sa creasca in mod semnificativ. Iar daca DNA „isi face treaba” pentru care a fost infiintata si nu care cumva „isi face treaba” pe care i-o solicita unii si altii din motive politice – desigur nu direct, ci utilizand ierarhia acestui Parchet – atunci nici nu e rau sa creasca eficienta institutiei. Nu vrem noi toti sa starpim coruptia? Sau macar sa o diminuam? Nu pentru asta a fost creat experimentul DNA? Si, chiar daca DNA este laudat in plan extren de unii si de altii si bine protejat, pentru ca ideea nu s-a nascut la Bucuresti, ci in alte capitale, totusi sa recunoastem deschis ca, dupa atatia ani de activitate, pana la urma, constatam ca avem mai multa coruptie. Si in nici un caz mai putina. Si ma refer la coruptia reala. Si nicidecum la coruptia demascata. Si atunci, revenind, sigur ca, in principiu, nu e rau ca DNA sa fie intarita. Cu atat mai mult cu cat, intr-o buna zi, s-ar putea sa scape cu adevarat de sub control. Deci sa nu mai poata fi dirijata politic.

Numai ca, pana una alta, exista destul de multe suspiciuni vizand anchetele de rasunet facute de unii procurori impotriva unor demnitari politici in care probele directe au fost inlocuite prin probe indirecte. Si in care au fost eludate, in mod scandalos, multe reguli procedurale. Asemenea suspiciuni, in mod firesc, i-au facut curiosi pe senatori. Motiv pentru care ei s-au uitat mai atent la propunerea legislativa. In alta ordine de idei, ce este acest servicu secret al Ministerului de Interne? De ce a fost el infiintat? Ce obiective are?

Oficial cel putin, „Doi si-un sfert” a fost infiintat ca un serviciu menit sa-i protejeze pe politisti. De fapt, pe toti angajatii Ministerului de Interne. De cine ar trebui acestia protejati? De cei care ar fi incercat, sub o forma sau alta, sa-i mituiasca, sa-i tranforme din aparatori ai legii in actori ai faradelegii. Cu alte cuvinte, „Doi si-un sfert” ar fi trebuit sa functioneze ca un serviciu intern anticoruptie. Desigur, in realitate, lucrurile au stat altfel. Si inca stau. Treptat, „Doi si-un sfert” si-a largit mult sfera de activitate, suprapunandu-se practic altor servicii secrete. Si nici acest fenomen nu a fost benefic. Dimpotriva.

Si atunci, in loc ca Guvernul sa faca eforturi pentru a readuce serviciul secret al Ministerului de Interne la dimensiunea normala si la activitatile initial preconizate, iata ca se recurge, sub influenta si la solicitarea procurorilor DNA, la un subterfugiu. Practic la confiscarea lui „Doi si-un sfert”. Ceea ce fie ar lipsi Ministerul de Interne de posibilitatea unui autocontrol eficient, fie ar crea premisele controlarii Internelor de catre DNA. Prin intermediul propriilor ofiteri.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.