Reteaua Corect
Stelian Tanase

Cum ieșim de pe scena istoriei

Scris de Stelian Tanase in 10 august 2018 la 11:09, in Politics. 525 vizualizari Intra in discutie Taguricentenar, elite, intelectual shortlinkhttp://crct.ro/nt7W

S-a invăpăiat o dispută în massmedia despre centenarul 1918-2018. Ea a pornit nu dintr-un zel al elitelor intelectual- culturale, păstrătoare ale tradițiilor și simbolurilor naționale – cum ar fi trebuit.

Aici subiectul pare vetust, patriotard, găunos, etc. Detașarea față de efectele anului 1918 e la fel de mare. Lenea, sictirul, lehamitea, blazarea sunt mari de tot în zona puținilor știutori de carte. Dacă nu este vorba despre nicio bursă sau sinecură, de posturi de reprezentare, de vreun birou cu uși capitonate, șofer și secretară, nu mișcă un deget! mi-a reproșat cineva cu un dinte împotriva intelectualilor „neimplicați’ – cam toți după părerea lui. IMG_0014De altfel și el face la fel de o viață și a dus-o mereu binemersi – filosof de bodegă, fumist și zvoner.

E de spus totuși că în 29 de ani elitele noastre intelectual-culturale au învățat binișor lecția prudentei și a eschivei. S-au decuplat. Sintagma „intelectual public” a dispărut și pare azi chiar o jignire. Îmi imaginez ce ar fi însemnat în 1990-96 aniversarea a 100 de ani la apariția statului român unificat. Ce controverse ar fi fost, ce replici, ce pasiuni! Cu artiști mari, scriitori, filosofi, gazetari, profesori – toată floarea cea vestită !

In schimb, azi s-a facut o tăcere deplină. În 2018 nu se mai inflamează nimeni la gazetă. Azi nu mai combat decît fraierii și retardații, zice amicul meu mîhnit. Nu se mai implică nimeni printre intelectuali și artiști în marile teme. După 27 de ani ele par de altfel epuizate, vetuste, lipsite de interes. Preferă să se țină deoparte și să numere firfiricile, vorba unui fost amic. Dacă nu cumva au dat în patima alcoolului. întretimp. Alții au scăpat în Occident și trăiesc din ajutoare sociale nefericiți, ratați, visînd la glorie. Astăzi regula – dacă vrei să exiști – este să stai low-profile. Sufletiștii au pierdut partida. Așa și-au făcut loc – pe fundalul izolării fiecăruia – cinismul, indiferența, și – ca efect – deprimarea.

grafitti 43La începutul anilor 90, intelectualii erau prezenți și vocali. Din cauza asta și contau. Inspirau respect printre cei care luaseră puterea. Secretul era că dispăruse brusc frica. Rămăsese totuși una – frica de a ne întoarce la vechiul regim. In 1990 am trăit explozia unei categorii sociale ținută decenii cu călușul în gură, persecutată, strict supravegheată, cenzurată și înfiltrată de agenții Securității. Intelectualii și artiștii erau nevorbiți din anii 40. Unii stătuseră și prin închisori. Ce s-a auzit din ianuarie 1990 a fost hărmălaie de nedescris. Era sunetul libertății recîștigate. Ei bine, măcar libertatea aceea a fost degustată și folosită din plin. O vreme.

De la o vreme pendulul a luat-o în sens invers. Suntem în alt ciclul istoric. Generația care a trăit revoluția a cam dispărut. Cei rămași au obosit. Mulți au ieșit din joc pe parcurs. Cert este că nu se mai face auzită decît prin cîteva voci și acelea slabe și izolate. Cei care s-au ridicat întretimp preferă tăcerea, marginea, o postură low-profile. Nu una high-profile, așa cum se întîmpla în anii 90. Pentru cei de azi libertatea este ceva de la sine înțeles. Nu au dobîndit-o pe parcursul vieții lor, s-au 112născut cu ea. Li se cuvine, e de-a gata, pe gratis. Nu au ieșit în stradă să protesteze ca să fie liberi. Nu și-au riscat viața, nu au plătit libertatea lor cu sînge. Nu au cunoscut experiența vieții fără libertate și – din cauza asta – sunt și mai săraci sufletește.

Efectul? Cine mai asumă azi cauze comune în spațiul public ? Cine se mai bate pentru lumea românească? Uriașele mize din anii 90 au devenit un mărunțis meschin. Nu mai există cauze mari și dacă apar totuși, nu le asumă nimeni. Noile generații de intelectuali și artiști trăiesc azi exclusiv în spațiul privat privind la televizor, văzîndu-și de familie, umplînd netul cu mesaje, cheltuind burse, pîndind la porțile corporațiilor o slujbă bine plătită. Ei au întors spatele societății.

S-a căscat astfel o prăpastie între ei și restul lumii românești. Dacă ne amintim și că 3,5 milioane de români (dintre cei mai informați și activi) din toate straturile au plecat în Occident, constatăm că au dispărut deopotrivă și solistul și cutia de rezonanță. A vorbi la pereți nu e chiar un destin. Apropo, nu se mai vorbește în 2018 de destin ( ca în 1990), ci de carieră.
* Încerc să scriu o carte despre toate astea. De data asta sper să-mi iasă. (ST).

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.