Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cum a facut Bute DNA-ul knock-out?

Va amintiti faimoasa Gala Bute? Cred ca da. Dincolo de spectacolul sportiv, apreciat de toata lumea, a existat atunci si un spectacol politic. In care Elena Udrea a fost huiduita. Si, la scurt timp, a fost declansat si un scandal penal. In care sunt in joc doua milioane de euro, bani europeni. Si doua institutii: DLAF, echivalentul romanesc al OLAF-ului, si DNA. Iar imaginea din care iese Romania la doi ani si ceva de la Gala Bute este de cosmar.

Anul viitor, conform ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, Romania va plati o amenda de un miliard de euro pentru ilegalitati din perioada 2009-2011, constatate de Oficiul European de Lupta Antifrauda. Acesta a aratat ca, in Romania, mai multe institutii, intre care a nominalizat Directia Nationala Anticoruptie, „lucreaza intr-o maniera ciudata pentru a contracara institutiile OLAF”. E uluitor. Carevasazica, cea mai importanta instanta europeana in materie de coruptie pe bani UE, care in Romania are un corespondent numit DLAF, condus de procurori romani, acuza autoritatile de la Bucuresti nu numai ca nu actioneaza eficient impotriva fraudelor, nu numai ca nu le contracareaza, dar, mai mult chiar, ca actioneaza impotriva OLAF. Adica musamalizeaza.

Daca asa stau lucrurile, si nu ma indoiesc ca asa stau, care este adevarata miza? Cum de este posibil ca autoritatile de la Bucuresti, pana in 2011 inclusiv, sa isi asume o amenda de un miliard de euro pe care anul viitor o platim toti? Ce anume au incercat DLAF si DNA sa musamalizeze? Gala Bute ne ofera, din aceasta perspectiva, cea mai concludenta explicatie. Acolo, inspectorii antifrauda europeni au constatat o frauda de doua milioane de euro. Iar prima masura, asa cum este si firesc, a fost interzicerea tragerii acestor bani. Adica protejarea fondurilor europene. A doua masura a fost solicitarea imediata a unor investigatii la care trebuia sa participe DLAF, care este corespondentul din Romania OLAF, si DNA. Ce au facut autoritatile de la Bucuresti? Elena Udrea, pe atunci ministrul Dezvoltarii, a platit ea, din banii romanilor, costurile Galei Bute, in ciuda faptului ca OLAF avea suspiciuni intemeiate de frauda. Daca OLAF are dreptate, si nu ma indoiesc ca are, pe langa amenda de un miliard de euro pe care o vom plati, evident nu numai pentru Gala Bute, cetatenii Romaniei au achitat inca doua milioane de euro, oferiti cu generozitate de Elena Udrea.

Pentru a intelege mai bine in ce situatie este pus statul roman si de ce exista o responsabilitate clara a Directiei Nationale Anticoruptie, trebuie sa facem precizarea ca DLAF, departe de a fi un organism independent, reprezinta un apendice DNA. Institutia a fost condusa succesiv de Claudiu Dumitrescu, care anterior a fost seful Serviciului de Combatere a Infractiunilor de Coruptie din DNA. Dupa ce si-a incheiat mandatul la DLAF, s-a intors tot la DNA. Este artizanul controversatelor dosare „Caltabosul”, „Bradisteanu” si „Valiza”, despre care au fost prezentate suficiente argumente de instrumentare politica. Succesorul acestuia la DLAF a fost Adina Petrescu, fost procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie care, la incheierea mandatului, si ea s-a reintors la DNA.

Este, cum spun romanii, o hora. O hora DNA la care s-au prins si inalti oficiali de la Bucuresti si reprezentanti DNA. Pana una alta, aceasta „hora” este responsabila pentru cel putin un miliard de euro care reprezinta, cum declara Teodorovici, o patrime din ceea ce a incasat Romania ca fonduri europene pana in septembrie 2013 si pe care va trebui sa-i platim anul viitor. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.