Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

CUM A AJUNS BREAKING NEWS ÎN TOATĂ PRESA UN ”HALUCINANT” DISCURS AL LUI ORBAN DE ANUL TRECUT

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 10 ianuarie 2023 la 11:51, in Politics. 566 vizualizari Intra in discutie Taguridiscurs, viktor orban shortlinkhttp://crct.ro/nAIN

Duminică seara, spre miezul nopții, cade o bombă de presă: Digi 24 difuzează ceea ce numește un nou discurs ”halucinant” – interesant de remarcat, eticheta apare cam peste tot – al premierului ungar Viktor Orban, în care acesta avertizează că statele care antrenează ucraineni pe teritoriul lor se plasează în război cu Rusia și că Europa deja e, parțial, în respectivul război. Nu se suflă un cuvînt despre locul și momentul susținerii discursului, nu e invocată vreo sursă. De aseară pînă acum, materialul e preluat de aproape întreaga presă de la noi și din Republica Moldova. Nimeni nu pare interesat de datele de localizare a respectivului discurs, toți preiau pe nemestecate și comentează cu indignare maximă.

Există o singură mică problemă: respectivul discurs a fost ținut de Orban, într-adevăr, dar anul trecut, în cel mai oficial cadru cu putință, în fața reprezentanților presei internaționale. Cum – și eventual de ce – a fost el descoperit brusc, în România și Moldova, după trei săptămîni?

În cursul zilei de ieri, pe un cont cvasi-anonim de Youtube, aparținînd unui anume @MrLocaljuju, cu doar 16 urmăritori înscriși, a fost postat un fragment dintr-un discurs rostit de Orban, cu subtitrări în engleză. Fără niciun fel de informații legate de momentul și cadrul susținerii lui. Putea să fie, teoretic, și după invadarea Crimeii, din 2014.

La foarte scurt timp apare materialul Digi24, cu traducerea în română a subtitrărilor amintite, preluate azi de restul presei.

Care text sună așa:

”O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi. Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât. Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea”.

Problema e, cum spuneam, data susținerii acestui discurs. Care este miercuri, 21 decembrie 2022. E vorba de discursul rostit de premierul ungar într-o conferință internațională de presă susținută la guvern, în care Orban a prezentat bilanțul guvernării sale pe anul 2022. Cam ce ar fi trebuit să facă și al nostru Ciucă, dar era ocupat cu vacanțele în Coreea de sud.

Un discurs de peste două ore, postat pe siteul guvernului ungar și pe pagina de Facebook a lui Orban, în care la un moment dat apare acest fragment:

”Punctul de vedere maghiar este că, dacă vrei să eviți participarea la un război, nu te lăsa târât într-un război. Cred că cea mai mare parte a Europei este deja în acest război, fiind târâtă în el. Oricine furnizează arme este în acest război – cel puțin până la glezne. Oricine îi antrenează pe soldații uneia dintre părțile în conflict se află până la genunchi în ea și oricine nu doar antrenează soldați individuali, ci oferă și pregătire operațională sau de conducere este în război până la brâu. Și oricine finanțează în totalitate nu numai cheltuielile militare, ci și costurile de funcționare a statului uneia dintre părțile beligerante – așa cum face acum UE în valoare de 18 miliarde de euro – este în război până la gât. Sper foarte mult ca Europa să nu ajungă până la gât în ​​acest război. În orice caz, Ungaria a reușit – în ciuda presiunii internaționale mari – să rămână în afara tuturor acestor lucruri și să mențină poziția potrivit căreia ceea ce este nevoie este o încetare imediată a focului, discuții de pace imediate și pacea însăși”.

Este exact fragmentul care, într-o traducere mult mai aproximativă, face turul presei drept mare și îngrijorătoare noutate, de 24 de ceasuri încoace.
Foarte interesant, pe 21-22 decembrie, presa de la noi a acordat spații destul de largi conferinței lui Viktor Orban, fără a sufla o vorbă despre povestea cu instruirea de ucraineni șamd.

Cum s-a scos subiectul după trei săptămîni de la naftalină, strict grație unui cont obscur de Youtube, cum se explică răspîndirea atît de rapidă în pofida absenței unor date elementare, rămîn întrebări grele, dar care în mod cert nu vor căpăta vreun răspuns. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.