Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Culisele unei ieșiri media: Se coace marele troc Băsescu-Iohannis?

Traian Băsescu a ieșit brusc din letargie, după o perioadă destul de lungă, și se pregătește pentru noi acțiuni politice. Nu de alta, dar alegerile europarlamentare bat la ușă, iar un post de deputat european pînă în 2024 nu e de colea. Există o mică problemă: Băsescu și al său partid nu au șanse să treacă pragul electoral pe cont propriu; dar ar putea-o face cu un mic ajutor ”extern”, cum a făcut-o și în 2014. Un ajutor pentru care trebuie plătit un preț.

Pentru Băsescu, candidatura la europene e strict interzisă în condițiile prezente, cu un partid care abia atinge în unele sondaje pragul electoral de 5% cu marja de eroare cu tot. Fostul președinte nu poate risca intrarea în luptă în asemenea condiții vitrege, pentru că în caz de eșec ar ajunge de rîsul politicii, dar mai întîi, de cel al familiei, dacă ne putem exprima astfel.
Un Băsescu, pus cap de listă la PMP și înfrînt în alegeri, s-ar plasa sub nivelul propriei fiice, care s-a ales eurodeputat pe cont propriu, ca independent.
Adică umilință totală.
PMP a luat la ultimele euroalegeri un pic peste prag, deși avea un mare protector președinte în funcțiune, și a obținut doar doi europarlamentari. Despre cei doi, Cristian Preda și Siegfried Mureșan, tocmai am aflat săptămînile trecute, dintr-o sursă extrem de autorizată, lider al PMP și fost consilier prezidențial, că au fost aleși după ce al doilea pomenit a fost impus pe lista partidului de către serviciile secrete.
„Nu l-am adus noi, l-au adus serviciile și ni l-au băgat pe gît, și pe primul loc, spunînd că e marele român care a lucrat în guvernul german, care are relații și care poate să ne reprezinte și așa mai departe. Și ni l-au pus pe locul întîi și au zis ”Candidați pe restul voi!”” a spus Adrian Rădulescu, la Canal 33. Finalmente, Mureșan a fost pus pe locul secund, după Cristian Preda, știut fiind că nu puteau fi aleși mai puțin de doi oameni, odată trecut pragul.
Pentru a li se face loc s-a dat la o parte însăși fiica președintelui Băsescu, care nu a mai candidat.
La vremea respectivă, PMP avea cam 2,5% în sondaje; după plasarea celor doi a făcut un salt ”psihologic” pînă la peste 10%, finalmente luînd doar 6,21%. Adică exact necesarul pentru alegerea celor doi oameni în PE.
Așadar, sunt mari suspiciuni că partidul lui Băsescu a trecut pragul doar pentru că a bătut palma cu serviciile, care i-au împins discret procentele necesare.
În ultimii doi ani, PMP s-a tot deșirat pînă aproape nu a mai rămas nimic din el, Băsescu însuși alegînd să predea șefia ca să nu i se pună în cîrcă involuția formațiunii.
Fără o înțelegere ca cea invocată de Adrian Rădulescu, fostul președinte nu se poate încumeta acum să candideze.
Ce ar putea oferi în schimbul ei?
A făcut-o, deja, în această seară, la România TV: sprijin electoral pentru Klaus Iohannis în turul doi al prezidențialelor.
”Față de ce este acum, categoric e singura șansă, pentru că, de bine, de rău, mai ține un echilbru, mai face opoziție acestui tăvălug PSD-ALDE. În turul doi categoric îl voi susține pe Iohannis” a spus el.
Contrat de moderatoare că asta i-ar putea atrage acuzația că a bătut palma cu Iohannis, fostul președinte nu a protestat nici măcar formal: ”Doamnă, dar cu cu cine să mă aliez? Cu Crin Antonescu, cu Dragnea, cu Cioloș, care a cumpărat un partid?”.
”Dragnea nu are nicio șansă, nu-și ia nici voturile din partid, Tăriceanu nu are nicio șansă, Cioloș nu are nicio șansă, Ponta nu are șanse” a mai stabilit Băsescu în emisiune, nu înainte de a anunța că actualul președinte are șanse reale la al doilea mandat, ”pentru că nu are niciun contracandidat, iar un candidat prezidențial nu se face peste noapte”.

”Eu nu văd decît o soluție în momentul de față: Klaus Iohannis.” a conchis el.

Întrebat frontal dacă va candida la europarlamentare, Băsescu s-a eschivat de la un răspuns direct, declarînd că se va implica puternic în campanie și că ”va face ce trebuie pentru a sprijini partidul”.
În aceeași emisiune, Băsescu s-a ocupat pe îndelete de gruparea Cioloș-USR, aducînd o serie de critici și acuzații fostului comisar european de el numit. Mai mult, Băsescu a declarat că USR și partidul lui Cioloș s-au aliat în virtutea unor influențe de undeva, ”nu mă puneți să spun de unde, dar în mod cert USR a primit instrucțiuni să primească partidul proaspăt cumpărat de dl. Cioloș. E cel mai mare ridicol pe care l-am văzut în politica de alianțe de la revoluție pînă acum.”
Cioloș ”a cumpărat un partid cum ai cumpăra o pereche de cizme de cauciuc de la talcioc, că vin ploile. Și pe urmă se așează cu partidul cumpărat și are prima opțiune în negocierile cu USR??” s-a întrebat, retoric, fostul președinte.

Așadar, Traian Băsescu se lansează public în negocieri.
Și va continua, în opinia noastră, în același ritm în zilele care urmează, pînă cînd ”oferta” sa va fi băgată în seamă la nivel înalt.
O acțiune care chiar ar putea avea succes, în condițiile în care Klaus Iohannis are nevoie de tot sprijinul disponibil în alegeri, iar cel al unui fost președinte de stat cu două mandate nu ar fi de neglijat.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.