Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

A cui este Ucraina?

Întrebarea de mai sus face toți banii. Viitorul Ucrainei și viitorul comunității celor 40 de state care o ajută să reziste depind de răspunsul corect la această întrebare simplă. Ea ar putea fi pusă mai brutal. Cine cumpără Ucraina și pe câți bani? Sau: când va mai avea Ucraina capacitatea de a-și lua destinul în propriile mâini?

În urmă cu opt ani, statul ucrainean nu-È™i mai putea plăti datoria publică. Era în faliment. La un pas de a declara că se află în încetare de plăți. A fost un moment cheie în istoria recent a statului. A intervenit fondul de investiÈ›ii american Franklin Templeton Investment. Cel care, dispunând de active în valoare de peste 800 de miliarde de dolari, a cumpărat È™i în România o parte însemnată din Fondul Proprietatea. Familia Rothschild este proprietara acestui uriaÈ™ fond de investiÈ›ii. Și aÈ™a se face că respectivul fond a achiziÈ›ionat 20% din datoria publică a Ucrainei prin achiziÈ›ia de acÈ›iuni, ceea ce înseamnă foarte pe scurt bunuri, servicii È™i societăți comerciale. Acum, din nou, Ucraina este pe buza prăpastiei, nu numai fiindcă este supusă unei agresiuni extrem de periculoase, ci È™i fiindcă nu mai este capabilă să facă față obligaÈ›iilor financiare pe care È™i le-a asumat.

În consecință, Comisia Europeană urmează să decidă peste câteva zile să emită acÈ›iuni în valoare de 15 miliarde de euro garantate de toate statele membre, acestă sumă uriașă urmând să fie virată în conturile Ucrainei. Presupun că È™i Uniunea Europeană va solicita în schimb garanÈ›ii de aceeaÈ™i natură ca È™i fondul de investiÈ›ii Franklin Templeton.

Nici acest nou fond creat în beneficiul Kievului nu este suficient. De aceea, peste Ocean, în Statele Unite, Congresul i-a dat mână liberă preÈ™edintelui Joe Biden să semneze acordarea unor noi ajutoare Ucrainei, atât financiare, cât È™i în armament. Alte miliarde de dolari. Și tot Congresul Statelor Unite a decis eliberarea în beneficiul Ucrainei a peste 30 de miliarde de dolari, care vor putea fi utilizaÈ›i pentru dotări militare, dar È™i pentru refacerea economiei.

Pe de altă parte, în urmă cu circa două săptămâni, Volodimir Zelenski a prezentat naÈ›iunilor care susÈ›in Ucraina factura de până acum a acestui război. Cu alte cuvinte, cât ar costa refacerea infrastructurii Ucrainei. Suma este exorbitantă, dar probabil apropiată de realitate. 5 mii de miliarde de dolari. Între timp însă, rachetele ruseÈ™ti au continuat să cadă, distrugând alte părÈ›i din infrastructură. Iar cetățenii au continuat să părăsească Ucraina în număr mare È™i cu toÈ›i banii pe care au reuÈ™it să-i strângă într-o viață întreagă. Este clar că nu vor mai putea plăti impozite în Ucraina. Vor plăti impozite acolo unde se vor angaja. Cei care se vor angaja.

Iar războiul costă și el, tot după calculul lui Zelenski, alte zeci de miliarde de dolari pe lună.

Ei bine, după acest bilanÈ› sumar, e timpul să încercăm să răspundem la întrebările iniÈ›iale. Și să pornim de la o premiză corectă. În intenÈ›ie cel puÈ›in, doar o mică parte din sumele de bani pe care le-am consemnat reprezintă donaÈ›ii. În realitate, statele procedează în aÈ™a fel încât să obÈ›ină o serie întreagă de garanÈ›ii că, într-o formă sau alta, aceÈ™ti bani vor putea fi restituiÈ›i. Dacă nu cash, atunci în natură. Este motivul pentru care îi auziÈ›i din ce în ce mai frecvent pe oficialii celor 40 de state care susÈ›in Ucraina vorbind despre implicarea lor în reconstrucÈ›ie, după încheierea războiului. Cum va decurge acest proces? Dacă lucrurile merg bine, un stat cum este de pildă România, incapabil să-È™i modernizeze infrastructura rutieră, feroviară, maritimă, fluvială È™i aeriană, se va angrena în refacerea infrastructurii Ucrainei. Pe banii contribuabililor români. AdmiÈ›ând că aÈ™a va fi, va obÈ›ine ceva în schimb. Proprietăți È™i acÈ›iuni. Va putea acapara sectoare importante din zona serviciilor vitale ale Ucrainei. Urmând ca, în deceniile viitoare, să ne scoatem pârleala. În acelaÈ™i sistem, se vor implica È™i celelalte state. Unele mai mult, altele mai puÈ›in. Unele mai eficient, altele mai ineficient. Dar, în aceste condiÈ›ii, Ucraina cu ce va mai rămâne?

Din această perspectivă, cea descrisă mai sus, luptându-se cu eroism în faÈ›a agresiunii FederaÈ›iei Ruse È™i admiÈ›ând, cum eu unul cred, că va câÈ™tiga acest război, în prima zi de pace ucraienii, cei rămaÈ™i în viață È™i în È›ară, vor constata că statul nu le mai aparÈ›ine. Practic, el va deveni proprietatea unor fonduri de investiÈ›ii È™i a unor state. Ucrainenii rămân datori vânduÈ›i, la propriu. Și în cel mai bun caz vor trece decenii, multe decenii, până când ei vor fi în stare să-È™i ia È›ara înapoi.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.