Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cu toate tunurile pe Adrian Severin

Guvernul României a luat o decizie fără precedent. După ce l-a invitat pe Adrian Severin ca, în calitate de expert, să participe la o dezbatere importantă privind situația securității în Marea Neagră, l-a eliminat pur și simplu din panel. Pe motiv că ideile acestuia ar fi incompatibile cu viziunea și cu politica Executivului. Unul dintre cei mai calificați specialiști în politică Externă, dacă nu cumva cel mai calificat, a fost aruncat afară ca un măr stricat. Și umilit, după ce a elaborat un studiu, pe care Guvernul l-ar dori la secret.

În esență, este vorba despre o dezbatere. A șasea conferință de la București privind securitatea. Tema - situația securității în Marea Neagră. Organizatorul dezbaterii este Guvernul României, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. Fiind vorba despre o dezbatere, au fost invitați mai mulți specialiști în materie. Adrian Severin fiind indiscutabil unul dintre ei. Dacă mai este necesar, le reamintesc cititorilor că acesta, după ce a deținut portofoliul Ministerului Reformei în primul Guvern din România postdecembristă, a fost mult timp ministru de Externe, într-o perioadă extrem de dificilă, când trebuia să îndeplinim și am îndeplinit o serie întreagă de rigori pentru a fi primiți în UE și în NATO. Ulterior, a fost ales în fruntea altor organisme internaționale și a îndeplinit pentru Parlamentul European misiuni extrem de dificile, inclusiv în Ucraina. Este cu siguranță cel mai calificat expert din România și unul dintre cei mai calificați din Europa. Atâta doar că ideile pe care le promovează nu se potrivesc întotdeauna cu cele avansate în mod oficial de Guvernul de la București.

O conferință internațională presupune însă întotdeauna, în măsura în care nu este un simplu circ propagandistic, o expunere a unei diversități de opinii și de argumente, care uneori pot fi divergente. Până la urmă, tocmai acesta este rostul unor dezbateri la nivel național și internațional.

Adrian Severin a fost invitat, cum era și firesc, la conferința de la București, ba mai mult, i s-a cerut să participe cu un studiu în cadrul unui panel. A elaborat respectivul studiu. L-a predat organizatorilor. După care organizatorii au primit un mesaj de la Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, semnat de un oficial al Guvernului României, Ovidiu Raețchi, prin care li se cere nici mai mult, nici mai puțin, decât să-l arunce peste bord pe Adrian Severin și să se spele pe mâini cu analiza pe care acesta intenționa să o expună.

Dovadă că ne-am îndepărtat extrem de mult de la tot ceea ce înțelegeam în trecut despre democrație, despre stat de drept, despre ceea ce înseamnă confruntarea și schimbul de idei. Atât de mult, încât nu mă feresc să afirm că această conferință internațională nu este decât un circ propagandistic. O dovadă, o altă dovadă decât înlăturarea brutală a lui Adrian Severin, este că, încă înainte de desfășurarea lucrărilor, a fost redactat un comunicat, care ar fi trebuit să fie un comunicat final, prin care generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, premier al României, urmează să primească premiul de excelență pentru „excepționala contribuție la realizarea securității și stabilității regionale”. Curată propagandă, coane Iancule!

Postez pe CorectNews, spre știința tuturor, inclusiv spre știința participanților la conferința internațională, scurta dizertație redactată de Adrian Severin și în final cenzurată.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.