Reteaua Corect
Stelian Tanase

Cu pâra prin vecini

Scris de Stelian Tanase in 02 aprilie 2018 la 13:48, in Politics. 72 vizualizari Intra in discutie TaguriDNA, para, Parlament, turnatorie shortlinkhttp://crct.ro/nsu2

Pîra e un fel de sport național nerecunoscut. Se practică cu fervoare în ministere, la județe, in universitați, în partide, în Parlament, în mass-media… Dar unde nu!? Din pîră trăiește multă lume în țara asta binecuvintată. DNA de pildă.

Nici nu trebuie să fii prea meseriaș ca să faci o carieră pe baza de turnătorii. Procurorii de pildă – nu trebuie să ai studii bune de drept, să termini șef de promoție, să ai un doctorat. Nu trebuie nici o experiență mare ca să descîlcești încurcatele afaceri politico-financiare care se derulează în România cea coruptă. Suficient că vin diverși indivizi, convocați, băgați în sperieți. Odată introduși într-o cameră față-n față cu procurorul, luați la intrebări, îi apucă limbarița. Dau din casă tot, vomită pe cravata procurorului. Unele povești sunt reale, multe imaginare. Delatorii spun tot ce au visat și ce nu au visat. Își toarnă complicii cu voluptate pentru afaceri oneroase, delapidări, spălare de bani, șpăgi. Totul calculat în milioane de euro. Trebuie să fie o lume dantescă în birourile DNA. Infernul lui Dante, mizeria umană. Măcar afli cum a apărut si s-a dezvoltat capitalismul românesc după decembrie 1989.

Nu am citit asemenea literatură, doar ce a apărut in presă, dar e suficient să-ți faci o impresie. Ce spectacol formidabil! Ce distributie de piticanii, scapeți, monștri, frankenșteini, zombies, etc. Ai de ce să te înfiori. brancoveanu 1Toți au fost pînă alaltăieri personaje onorabile, circulau în SUV-uri luxoase, la brațul unei dame apetisante, locuiau în vile somptuoase, calatoreau pe destinații cum ar fi Coasta de Azur sau Caraibe, locuind în hoteluri 5-7 stele. Tot ce pare mai onorabil în lumea românească! Indivizi care trec drept bancheri, oameni de afaceri, miniștri. Boierii cei noi. Deodată descoperi ca nu sunt decit niște banditi. Ma rog, ce le poate trece unora prin cap cînd ajung la DNA !? Să denunțe!

Ce imaginație bogată, demnă de cel mai tare scenarist de la Hollywood. Ii apucă memoria cînd trebuie să dea cu subsemnatul sub amenințarea a vreo 10 ani de pușcărie. Oriciti bani ar avea, tot trebuie să toarne ceva/ceva. Acum cițiva ani metoda era diferită. Împărțeai cu procurorul și judecătorii, le cedai lor din ce ai strins și scăpai basma curată. Mai nou, nu mai ține figura. Și primii s-au scumpit, costă multe milioane, pretențiile au crescut. În plus – americanii și bruxelezii sunt cu ochii pe noi. Anticorupții noștri trebuie să înhațe citeva capete de vită furajată pe lună, (vezi așa zisa listă neagră)- ca trocul nu se prea mai face. Degeaba iși dă cutare averea. S-a cam terminat acea perioada fericită din viața horea 5patriei noastre dragi. Nu se mai cere de la învinuit bani, se cere să denunțe. Libertatea nu mai are preț în bani, ci în turnătorii. Așa scapi poate 3-4 ani de pușcărie, eventual iei o sentinta cu suspendare. Baza rămîne denuntul…

DNA preia o lungă practică românească. Ea s-a transmis cu glorie de la generație la generație. A traversat epocile. Or aici, istoria românească e plină de exemple strălucite. Deplingem sfirșitul tragic al lui Brâncoveanu decapitat cu fii săi la Constantinopol. Grăbiți să îi invinovățim pe otomanii cei haini, uităm prea ușor că pierzania tudor vladimirescui-a adus-o turnătoria unor rude. Intîi de toate din partea unchiul său, intelectualul, învățatul occidentalizat – stolnicul Cantacuzino. Toți deplingem soarta nefericită a celor trei Horea Cloșca si Crisan. Au fost turnați de o rudă. Românaș de-al nostru. E și soarta lui Tudor Vladimirescu, trădat de ai săi, panduri mîndri, tot românași.

DNA exploateaza azi un vechi nărav. O lungă istorie a delațiunii. Ea merge de la vîrf pînă la talpa țării și traversează toate mediile sociale. Nu e privilegiul elitelor, așa cum s-ar crede. Și în ultimul sat ciobanul vrea să se pună bine cu stăpînirea si îi șopteste primarului vrute și nevrute. Turnătoria a ținut în viață regimul comunist. Am citit sute de asemenea dosare în arhive. Româunl a turnat cu fervoare, fericit, cu obidă, cu talent. Miliția , securitatea, partidul au supraviețuit 45 de ani întîi de toate pentru că s-au găsit milioane de români să toarne stăpinilor pe ceilalți români. E bine de știut. Și fervoarea nu a dispărut după 1989.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.