Reteaua Corect

UPDATE Iohannis a refuzat numirea noului șef al Statului Major. Reacția lui Dăncilă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcute de MApN pentru această funcţie, Dumitru Scarlat, scrie Mediafax.

"Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără şef al Armatei. Această situaţie generată de incompetenţa PSD trebuie rezolvată. După şedinţa CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia şi am semnat şi trimis spre publicare prin care se prelungeşte mandatul generalului Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat competent, cu rezultate din cele mai frumoase. Bine ar fi fost ca această chestiune să îşi fi găsit mai repede soluţionarea, dar cred că Armata Românie trebuie să ştie cine o conduce şi cum o conduce", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

 

 Şeful statului nu a ratat ocazia să critice din nou PSD.

 "S-a terminat şedinţa CSAT pe care am convocat-o. A existat un singur punct pe ordinea de zi, la cererea ministrului Apărării care viza diferite schimbări pe funcţii din conducerea Armatei. Această propunere făcută nu respectă rigorile legii. În consecinţă CSAT nu a aprobat solicitarea ministrului Apărării. O situaţie foarte neplăcută care arată o dată în plus că PSD nu e capabil să gestioneze problemele mari ale ţării. În situaţia în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă penru persoana care va prelua funcţia de Şef al Statului Major al Armatei", a mai spus Iohannis.

Dăncilă îl amenință pe Iohannis cu CCR: Presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Armatei,

Premierul României a declarat, in deschiderea sedintei de Guvern, ca presedintele nu are atributia de a prelungi mandatul sefului Armatei, mentionand ca propunerea trebuie sa vina de la ministrul Apararii si sa aiba avizul prim-ministrului. Viorica Dancila sustine ca actiunea lui Klaus Iohannis creeaza un conflict juridic de natura constitutionala.

"Presedintele nu are atributiile de a prelungi mandatul sefului Statului Major al Armatei. Atat numirea cat si prelungire se fac la propunerea ministrului Apararii, cu avizul premierului, iar in sedinta de azi nu a fost discutat decretul anuntat de presedinte. Consideram ca nu respecta legalitatea si creeaza premisele unui conflict juridic de natura constitutionala. Totul pare un scenariu al presedintelui. Presedintele nu a explicat refuzul in sedinta CSAT", a declarat Viorica Dancila.

Știrea inițială:

În ședința de vineri, 28 decembrie, CSAT urmează să decidă numele viitorului șef al Statului Major al Apărării (SMAp), care va ocupa această funcție în următorii patru ani, scrie România Liberă.Cel mai important militar din Armata Română este șeful Statului Major al Apărării, iar această funcție i-a revenit, în ultimii patru ani, generalului Nicolae Ciucă (foto). Mandatul șefului SMAp are durata de patru ani, cu posibilitate de prelungire cu încă un an, dar ministrul Apărării, Gabriel Leș, a anunțat că nu va propune prelungirea mandatului generalului Ciucă în funcția de șef al SMAp.

În ședința de vineri, 28 decembrie, a CSAT, ministrul Apărării va anunța numele generalului pe care îl propune ca șef al SMAp în următorii patru ani. După ce CSAT va analiza propunerea ministrului Apărării, dreptul de a-l numi pe șeful SMAp îi revine președintelui Klaus Iohannis.

Generalul Nicolae Ciucă fusese numit în funcția de șef al Statului Major General (actualul Stat Major al Apărării) la data de 1 ianuarie 2015, tot de președintele Iohannis.

Generalul Ciucă provine din Forțele Terestre ale Armatei Române, iar înainte de acesta, ultimii doi șefi ai SMG au provenit din Forțele Aeriene și din Forțele Navale. Întrucât cea mai numeroasă categorie de forțe a Armatei Române o reprezintă Forțele Terestre, această categorie de trupe are, în mod normal, dreptul să ofere doi șefi ai SMAp, succesiv. Așadar, succesorul generalului Ciucă în funcția de șef al SMAp ar urma să fie tot un general provenit din Forțele Terestre.

"Se încadrează Uifăleanu (generalul Ovidiu-Liviu Uifăleanu, actualul şef al Statului Major al Forţelor Terestre - n.r.). Cutuma este următoarea, de două ori şef de la Forţele Terestre, odată de la Naval, o dată de la Aviaţie, este după numărul de militari. Ca şi cutumă, acum ar mai trebui încă o dată de la Forţele Terestre. Sunt de aici două sau trei persoane printre care şi domnul Scarlat, da. Până acum, nu s-a practicat acest lucru, foştii şefi ai Statului Major al armatei nu au avut prelungire. Normal că tot ceea ce înseamnă propunere de general cu trei sau patru stele se face cu avizul CSAT, era logic să-l propunem la CSAT, am depus documentele în urmă cu aproximativ două săptămâni, acum preşedintele a convocat acest CSAT, vom vedea ce se întâmplă", a declarat, joi, ministrul Apărării, Gabriel Leş, citat de Mediafax.

Celălalt ofițer indicat de ministru că s-ar califica pentru funcția de șef al SMAp este generalul Dumitru Scarlat, care deține, în prezent, funcția de reprezentant militar al României la NATO şi UE.

Președintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa CSAT pentru vineri, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, cu scopul de a analiza solicitările ministrului Apărării referitoare la ocuparea unor posturi în conducerea Armatei României.

Conform Legii 346 din 21 iulie 2006, şeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

Tot potrivit Legii 346 / 2006, în funcția de șef al SMAp poate fi numit locțiitorul șefului SMAp sau unul dintre cei trei șefi ai categoriilor de forțe (Terestre, Navale sau Aeriene). Dacă se aplică textual această lege și se respectă și regula celor două mandate succesive ale ofițerilor proveniți din Forțele Terestre, rezultă că viitorul șef al SMAp ar fi, cel mai probabil, generalul Uifăleanu, actualul șef al Forțelor Terestre, mai notează România Liberă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.