Reteaua Corect

Criza politică din Moldova departe de a se încheia

Scris de newsreporter in 04 martie 2021 la 11:32, in Politics. 328 vizualizari Intra in discutie Taguricriza politica, Parlament, Republica Moldova shortlinkhttp://crct.ro/nxtH

La 2 luni de la demisia Guvernului Chicu, deputații Parlamentului de la Chișinău sunt încă departe de identificarea unui consens privind depășirea blocajului politic în care se află Republica Moldova, relatează Știripesurse.

Fiecare facțiune parlamentară are propria viziune de depășire a crizei și nimeni nu este gata de compromis. PAS insistă pe alegeri anticipate, Platforma DA - pe Guvern minoriar condus de Andrei Năstase, iar PSRM insistă pe candidatura Marianei Durleșteanu.

Deputații PAS spun că data de 23 martie ar putea reprezenta o soluție pentru depășirea crizei politice în care se află Republica Moldova. Atunci se împlinesc 3 luni de la demisia Guvernului Chicu, iar potrivit unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, incapacitatea Parlamentului de a învesti un nou Executiv timp de 3 luni duce la dizolvarea Legislativului și anunțarea datei alegerilor anticipate.

„Învestirea unui Guvern de către această majoritate coruptă, nelegitimă și nereprezentativă va face mult rău Republicii Moldova, pentru că în această majoritate parlamentară sunt deputați care au participat la furtul miliardului, evident, interesul lor este să se salveze pe ei înșiși, nu să facă bine oamenilor. Dacă vom avea o strategie bună, în următorul Parlament PAS va avea majoritate. Dacă învestim un Guvern PSRM-Șor, vă asigur că acest Guvern nu va obține niciun ban de la niciun partener internațional”, a spus deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Butonul Roșu” de la postul public de televiziune.

De cealaltă parte, deputații Platformei DA critică retorica insistentă a PAS-ului privind declanșarea anticipatelor și incapacitatea de a oferi o soluție juridică foarte clară de dizolvare a Parlamentului.

„Noi am propus o asumare foarte responsabilă, într-o perioadă foarte complicată, ne asumăm guvernarea când deficitul bugetar este de 14 miliarde. Platforma DA este pentru alegeri anticipate, dar nu poți încălca Constituția în goana după anticipate. Dacă spui că vrei anticipate, trebuie să știi cum le provoci, deocamdată nu se găsește o modalitate de dizolvare a Parlamentului, nici după 23 martie nu vom putea depăși această situație”, a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase.

Socialiștii spun că-i oferă timp președintelui Sandu să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu până la data de 9 martie. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, deputații PSRM anunță că ar putea urma acțiuni mai dure, însă refuză să spună despre ce este vorba.

„Dacă Maia Sandu refuză să semneze decretul de desemnare a Marianei Durleșteanu în funcția de prim-ministru, va fi a treia încălcare a Constituției de către actualul președinte de la preluarea mandatului, va fi și o încălcare a hotărârii Curții Constituționale. Vom decide ulterior cum vom proceda. Noi nu vom iniția suspendarea, președintele trebuie să respecte Constituția”, a spus deputatul PSRM, Grigore Novac.

Potrivit unei decizii a Curții Constituționale, președintele Sandu ar urma să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea identificării unui consens, astfel încât să fie desemnat un candidat la funcția de prim-ministru. Șeful statului a menționat însă că nu va iniția astfel de consultări și caută soluții de depășire a crizei politice în timpul întrevederilor cu reprezentanții societății civile.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.