Reteaua Corect

Criză politică în Italia: Principalul partid de guvernământ s-a scindat

Guvernul de coaliţie al premierului italian Mario Draghi a fost zguduit marţi de noi tulburări după ce cel mai mare partid din parlament s-a divizat, iar ministrul de externe a iniţiat un grup separatist, relatează Știripesurse.

Până la 60 de foşti parlamentari ai partidului Cinci Stele s-au înscris deja în noul grup al lui Di Maio, "Împreună pentru viitor", potrivit presei. "Astăzi, eu şi mulţi alţii... părăsim Mişcarea Cinci Stele", a anunţat ministrul de externe în cadrul unei conferinţe de presă. "Părăsim ceea ce mâine nu va mai fi prima forţă politică din parlament".

Di Maio a susţinut sprijinul ferm al premierului pentru Ucraina după invazia Rusiei, inclusiv prin trimiterea de arme pentru ca Kievul să se apere. În acest sens, el a intrat în conflict cu şeful partidului Cinci Stele, fostul premier Giuseppe Conte, care a susţinut că Italia ar trebui să se concentreze pe o soluţie diplomatică, notează France 24, informează Mediafax.

În ciuda legăturilor tradiţionale ale Italiei cu Rusia, guvernul lui Draghi a trimis arme şi bani pentru a ajuta Ucraina, susţinând în acelaşi timp cu fermitate sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Conte a avertizat împotriva implicării Italiei într-o cursă a înarmării. "Am contribuit prin trimiterea a trei loturi de arme. Acum ni se pare că contribuţia noastră ar fi mai preţioasă pe frontul diplomatic", a declarat el la începutul acestei luni.

Dar Di Maio a avut cuvinte dure la adresa partidului său şi a liderului acestuia. "În aceste luni, principala forţă politică din parlament avea datoria de a susţine diplomaţia guvernului şi de a evita ambiguităţile", a spus el. "În acest moment istoric, susţinerea valorilor europene şi atlantiste nu poate fi o greşeală", a adăugat el.

Mişcarea Cinci Stele, a spus el, a riscat stabilitatea guvernului "doar pentru a încerca să recâştige câteva puncte procentuale fără a reuşi măcar".

Draghi, fost şef al Băncii Centrale Europene, care a vizitat Kievul săptămâna trecută împreună cu liderii Franţei, Germaniei şi României, a precizat marţi anterior că direcţia sa este stabilită.

"Italia va continua să colaboreze cu Uniunea Europeană şi cu partenerii noştri din G7 pentru a sprijini Ucraina, pentru a căuta pacea, pentru a depăşi această criză", a declarat el în faţa Senatului, cu Di Maio alături de el.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.