Reteaua Corect

Cozmin Gușă: Scandalul coloneilor

Scris de newsreporter in 20 octombrie 2020 la 09:44, in Politics. 613 vizualizari Intra in discutie Taguricolonei, cozmin gusa, scaldal shortlinkhttp://crct.ro/nwPz

Analistul politic Cozmin Gușă se întreabă într-o postare de pe Facebook, intitulată „Scandalul coloneior”, de ce sute de personalități au fost avansate și apoi degradate în grup. Iată postarea:

„SCANDALUL COLONEILOR.
DE CE SUTE DE PERSONALITĂȚI AU FOST AVANSATE ȘI APOI DEGRADATE ÎN GRUP?!
Ieri m-a sunat un jurnalist să mă chestioneze despre avansarea mea la gradul de colonel în rezervă în cadrul MAPN, efectuată în 2011, invalidată apoi cu ocazia degradării tuturor, cu ocazia scandalului public al avansării false a Laurei Codruța Kovesi, jurnalistul trimițându-mi partea de tabel care mă vizează. N-am avut ce să-i răspund în mod documentat, i-am zis doar că nici n-am avut vreodată avantaje materiale de vreun fel, și nici n-am fost înștiințat oficial niciodată nici de avansare și nici de degradare.
Care-i povestea? După 2009 au fost avansate în grad cca 2500 de persoane, iar presa vremii a scris că mulți dintre ei nici n-au făcut armata, alții au făcut-o dar n-aveau dreptul la avansare pentru că erau subofițeri, dar și că există câteva sute de persoane (!) pe liste care au primit ca urmare a avansării avantaje materiale consistente. În mod clar este un mega scandal care a pătat obrazul Armatei Române, potlogărie sub care în mod clar stă ascunsă și o procedură de recrutare grobiană.
Pentru cei mai tineri, spun aici că înainte de 1989, cei care eram admiși în facultăți, eram recrutați în armată, asimilată în cazurile noastre unei școli de ofițeri MAPN cu durata de 9 luni, efectuată înaintea studiilor universitare. După armată, căpătam gradul de ofițeri în rezervă (sublocotenenți), urmând apoi să fie avansat fiecare în decursul vieții profesionale corespunzător activităților de completare a instrucției militare, de studii suplimentare, respectiv ale unor activități asimilabile pregătirii pentru "apărarea patriei". Asta era situația planului oficial, dar este evident că procedura a fost folosită după 1989 mai mult pentru câștigarea bunăvoinței unor personalități publice, ba chiar ca motivație oficializată pentru remunerarea altora. În ce mă privește, am privit mereu ca pe o distincție personală calitatea mea de ofițer în rezervă al Armatei Române, și pe măsura derulării ciclului meu de pregătire complementară și activități profesionale, am primit cu onoare avansările în grad, de la poziția de locotenent (de infanterie) în rezervă, grad de ofițer pe care l-am dobândit toți cei ce efectuam stagiul militar înainte de 1989 și aveam studii superioare.
Din discuția cu jurnalistul, ce se pregătește să publice lunga listă a avansărilor (infamantă pentru mulți dintre cei avansați în mod nemeritat!), am priceput că scandalul va fi uriaș, dar și că e un demers necesar, chiar pentru "spălarea" obrazului MAPN. Drept urmare, chiar azi voi face un cerere oficială de lămurire a situației în ceea ce mă privește, tocmai pentru că eu consider samavolnică degradarea mea la pachet cu cei de tipul Laura Codruța Kovesi, și voi aștepta răspunsul oficial din partea instituției conduse azi de către viitorul parlamentar PNL, Nicolae Ciucă. Mai zic aici că în ultimii ani am avut demersuri informale la nivelul a doi foști Miniștri ai Apărării să-mi lămurească situația, dar m-au "lăsat cu ochii-n soare", după cum era de așteptat, având în vedere magnitudinea scandalului ce implică sute de persoane publice din România.
În mod clar va fi testul "hârtiei de turnesol" pentru conducerea actuală a MAPN, să vedem cum va fi trecut!
(în lista pe care o anexez, eu apar la poziția 111, cu numele scris parțial greșit </p />
</span></div></div></p></div><!-- //.entry -->

<div class=
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.