Reteaua Corect

Cozmin Gușă explică marea victorie a lui Vladimir Putin

Scris de newsreporter in 24 septembrie 2023 la 10:12, in Politics. 368 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBXb

Analistul politic Cozmin Gușă susține că războiul de scurtă durată din Nagorno-Karabah a fost unul care a implicat forțe mult mai mari, iar Vladimir Putin este cel care a ieșit victorios. Gușă arată că Rusia a jucat de partea Azerbaidjanului, în timp ce Armenia încercase să joace alături de SUA. Victoria categorică și extrem de rapidă a Azerbaidjanului și sprijinul acordat de Rusia lasă SUA și Europa într-o poziție extrem de proastă, mai ales că Europa miza pe gazele din Azerbaidjan, care ar putea să nu mai vină, din moment ce azerii au trecut total în tabăra lui Putin, scrie Știripesurse.

”Am semnalat acum două zile semnificația geopolitică deosebită a conflictului militar din Nagorno-Karabah, cu posibilitatea imediată a evidențierii controlului ruso-turc din Caucaz, frontiera de sud-est a Europei, respectiv cu cea a reorientării militare a Turciei, ce nu se mai supune demult directivelor NATO. Am detaliat descrierea situației miercuri într-o analiză la GOLD FM (Gușă: Nagorno-Karabah și dezghețarea conflictelor înghețate. Războiul NATO-Rusia se multiplică în Caucaz și devine sofisticat! (realitatea.net)), și-am explicat ce reprezintă Nagorno-Karabah pentru Armenia, respectiv Azerbaidjan, vechimea de peste 35 de ani a conflictului, dar și felul în care Rusia și Turcia își coordonează diplomațiile azi pentru a reuși să-și marcheze controlul comun asupra flancului sud-estic al Europei, desigur și cu acordul tacit al Iranului.

AD
AD
AD
AD
AD
AD

 

Mai zic că Azerbaidjan a devenit în ultimul an, pe fondul crizei energetice, preferata blocului euroatlantic ce spera, în mod amatoristic, că azerii se vor supune strategiei lor și vor deveni alternativa europeană pentru aprovizionarea cu gaz și petrol, după decizia de eliminare a Rusiei din circuit.

Reiau trei titluri de presă din ultimele zile, ce sintetizează corect ce s-a întâmplat pe frontul azero-armean (stiripesurse):

''Armenia se distanțează de Rusia și primește trupe americane. Kremlinul 'analizează profund' noua orientare.'' (06/09/2023)

''Azerbaidjanul sfidează SUA - Operațiunile militare continuă în Nagorno-Karabah.'' (20/09/2023)

''Putin îl somează pe Aliev: liderul din Azerbaidjan își cere scuze și începe epurarea în armată.'' (21/09/2023)

Victoria lui Vladimir Putin

Ca să fie și mai clar, mai adaug o scurtă sinteză. Armenia a efectuat exerciții comune cu trupele americane pe propriul teritoriu, semnalizând astfel că nu mai e mulțumită cu protecția Rusiei, care i-a avertizat însă pe armeni că nu e bine ce fac și vor suporta consecințe dure. În mod consecutiv, cu acordul Turciei, rușii le-au sugerat azerilor că sunt de acord cu atacarea armenilor din Nagorno-Karabah, iar Alyiev a comandat ofensiva militară, la care SUA și UE au protestat în mod inutil. Azerii au generat astfel capitularea rapidă a trupelor armene, care-au decis asta după o convorbire a lui Putin cu premierul Armeniei, care s-a văzut părăsit de către americanii și europenii ce-i promiseseră sprijinul. În tot acest timp președintele azer a ignorat orice apel din partea SUA însă, la final, conform planului inițial, a recunoscut indirect tutela lui Putin, cerându-i acestuia scuze pentru ''deranjul'' creat și promițându-i public că-i va pedepsi pe cei din armata sa responsabili pentru uciderea celor câtorva ruși din trupele de menținere a păcii din Nagorno-Karabah. Concluziile imediate sunt că Armenia rămâne deocamdată cu statut de ''paria'', cu previzibile mari mișcări de protest în urma înfrângerii, ce-o vor destabiliza, fiind pedepsită astfel pentru încercarea de ''dans cu americanii'', iar Azerbaidjanul se întărește printr-o victorie simbolică și demult așteptată, dar ajutând Rusia să semnalizeze că face jocurile militare așa cum dorește ea, decredibilizând potențialul de ajutor pe care America sau UE l-ar putea oferi.

La Washington și Bruxelles liderii blocului nostru se agită în mod inutil și prostesc, concordant cu lipsa crasă de expertiză și viziune, iar consecințele evenimentului din Nagorno-Karabah vor influența rapid și profund desfășurarea marelui conflict NATO-Rusia, marcat acum și de-această mare victorie simbolică a lui Putin, bine sprijinit de către Erdogan, președintele Turciei, membru NATO.”, scrie Cozmin Gușă.

 

 

 

 

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.