Reteaua Corect
Stelian Tanase

Cotrocenii - miza jocului politic

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale 43% ar vota in primul tur cu Klaus Iohannis. Asta inseamnă că în turul doi ar cistiga sigur alegerile pentru Cotroceni. In urma cu trei luni 39% aveau această intentie, spune ultimul sondaj CURS. Văd aici efectul faptului că și-a anuntat candidatura pentru 2019 si lucrurile s-au limpezit. Destui indeciși si-au făcut alegerea. PSD vrea insa sa-l faca invigator din primul tur, devreme ce incearca să-l suspende. Vrea ca si aceia care stau în expectativă să treaca definitiv de partea lui Klaus Iohannis. In esență acesta ar fi efectul unei suspendări.

Ar fi inutil ca PSD sa propună un candidat propriu pentru Cotroceni. Va pierde. Calin Popescu Tariceanu face mari presiuni să fie nominalizat. Zice că este cel mai bine plasat, avind si avantajul că resentimetele față de PSD &Dragnea s-ar diminua in această variantă. PSD ar avea mare nevoie să se camufleze sub faldurile altui partid, cum a făcut tariceanu 3și PD cind Basescu s-a prăbusit. Acesta sunt argumente pro.

Dar de ce nu poate fi Calin Popescu Tăriceanu candidatul la președintie din partea PSD ? Motivul este ca PSD, cel mai mare partid, dacă nu vrea sa devina un partid de mina a doua, trebuie obligatoriu sa aibă un candidat cu carnet de membru PSD cu vechime în buzunar. Liderii acestui partid nu pot veni in fața membrilor ca să spun nu am gasit un candidat valabil între cei 500.000 de membri si am fost siliti să îl gasim în alt partid sau un indepedent. Dacă fac așa, pot iesi din politică fără să privească înapoi.

La PSD lucrurile sunt foare încurcate. O guvernarea proastă, dezamăgitoare, plus haosul produs, nu dă șanse prea mari unui candidat pentru Cotroceni. Partidul a căzut în sondaje sub 40%, iar liderul partidului a căzut și mai mult – la 12%, situație fără precedent. Se pot oare agăța în continuare pesedistii de mantia lui Dragnea și să meargă înainte? Nu! Liviu Dragnea trage tot mai mult partidul în jos, nu mai este locomotiva lui. El cade la 12% de la 22% – ceea ce echivalează cu o prăbușire ireparabilă.

dragneaDacă el se află sub partid, Calin Popescu Tăriceanu a ajuns la 22% – mult peste partid. ALDE este un partid de lider in acest moment. Dar fără PSD, Călin Popescu Tăriceanu nu are nicio șansă în cursa prezidențială. Alegerile din 2019 pentru Cotroceni sunt un prilej unic de a-l impune ca lider de suprafață naționala. ALDE are doua scenarii 1/ cu PSD 2/ cu PNL. Pe sub masă se duc tratative de unificare PNL- ALDE. Conditia pusa de negociatorii ALDE este debarcare lui Orban ( eventual să-i facă loc lui Calin Popescu Tăriceanu). Scenariu cam mort. Mulți liberali nu îl vor inapoi pe CPT. Și oricum nu se pune problema susținerii lui pentru Cotroceni, PNL a ales să-l susțină pe Klaus Iohannis. Și Iohannis are grija ca lucrurile să rămină așa.

Si dacă rămine cu PSD, Călin Popescu Tăriceanu va pierde, dar amibitia e ambitie. Orbeste. În aceste zile el face jocuri complicate pentru a obține de la liderul PSD măcar promisiunea că va fi desemnat candidatul Coalitiei de guvernamînt. Liviu Dragnea deocamdată refuză. Dacă ar fi de acord și ar face anunțul, ar însemna sfirșitul lui ca lider al PSD.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.