Reteaua Corect

Conservatorii americani denunță albirea Ucrainei corupte

„De dragul apărării integrității Ucrainei corupte, SUA nu merită să riște un război nuclear cu Rusia,” susține editorialistul The American Conservative, potrivit Newstand.ro.

Ucraina nu este un simbol al libertății și al democrației liberale,  este de părere Ted Galen Carpenter, cercetător în studii de securitate la Institutul Cato,fiind autorul a 12 cărți și a peste 850 de articole de geopolitică. Cea mai recentă carte a sa este „NATO: Dinosaurul periculos” (2019).

Declarațiile oficialilor din SUA și ale altor lideri occidentali, precum și știrile din mass-media au creat o imagine uluitor de înșelătoare a Ucrainei, spune publicistul și cercetătorul de la Cato.

“A existat un efort concertat pentru a prezenta țara nu numai ca o victimă a agresiunii brutale rusești, ci ca pe un bastion curajos și nobil al libertății și democrației. Narativul convențional ne-ar face să credem că Ucraina este o versiune est-europeană a Danemarcei,” susține în cel mai recent editorial “Albind corupția din Ucraina,” publicat recent în The American Conservative.

Narativul „Volodimir Zelenski este  demn de moștenirea lui Winston Churchill” e mincinos

Promotorii acestui narativ susțin că războiul în desfășurare nu este doar o ceartă între Rusia și Ucraina cu privire la ambițiile Kievului de a se alătura NATO sau o bătălie pentru ambițiile teritoriale ale Moscovei în Crimeea și Donbas. Nu, insistă ei – războiul face parte dintr-o luptă globală între democrație și autoritarism, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski este  demn de moștenirea lui Winston Churchill. Președintele Biden, în declarațiile sale din 26 martie despre război, a spus că acest conflict este „o bătălie între democrație și autocrație, între libertate și represiune, între o ordine bazată pe reguli și una guvernată de forța brută.”

Ucraina este un fals far al democrației

John Blake de la CNN a comparat literalmente cauza Ucrainei cu cea a Americii în războiul său revoluționar. El a susținut că ucrainenii „își construiesc propriile monumente pentru democrație, cu sângele lor. “Curajul poporului ucrainean este o amintire a ceea ce a fost SUA – un „far al libertății”, în care practic fiecare școlar a memorat poemul „Imnul Concordiei”, înscris la baza statuii Minute Man,” mai relatează comentatorul.

Într-un articol de opinie al ziarului “USA Today” din 26 martie, John M. Bridgeland, directorul Consiliului de politică internă a Casei Albe, sub președintele George W. Bush, și-a exprimat, în mod similar, admirația adulată pentru presupusul angajament al Ucrainei și lui Zelenski față de democrație. „Lumea vede curajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și al poporului ucrainean, care este dispus să moară pentru a-și apăra democrația și libertatea,” a scris el. Într-adevăr, Bridgeland a spus: „Niciun cost nu este prea mare [pentru ucraineni] pentru a-și apăra democrația și iubita Ucraină.”

Fostul șef al CIA, Dan Hoffman, colaborator astăzi al Fox News, susține că nu NATO îl sperie pe Vladimir Putin, ci democrația la granița Rusiei.

citește și: Două judecătoare au scos SRI-ul din „cofrajele de ouă cu dublu gălbenuș”

Ucraina pe locul 123 din  180, în topul corupției, conform Transparency International

Ideea că Ucraina a fost un model democratic care l-a îngrozit pe Putin poate fi un mit reconfortant pentru politicienii și experții americani, dar este un mit, mai spune Carpanter. “Ucraina este departe de a fi un model democrat-capitalist și un magnet irezistibil pentru ruși. Realitatea este mai tulbure și îngrijorătoare: Ucraina a fost de multă vreme una dintre cele mai corupte țări din sistemul internațional. În raportul său anual publicat în ianuarie 2022, Transparency International a clasat Ucraina pe locul 123 din cele 180 de țări examinate, cu un scor de 32 pe o scară de la 1 la 100 de puncte. Prin comparație, Rusia – considerată coruptă până la măduvă – s-a clasat doar puțin mai jos, pe locul 139, cu un scor de 29.

citește și: Putem fi martorii sfârșitului istoriei

Freedom House considera anul trecut Ungaria mult mai democratică decât Ucraina

Bilanțul Ucrainei în ceea ce privește protejarea democrației și a libertăților civile nu este cu mult mai bun decât performanța sa în materie de corupție. În raportul Freedom House din 2022, Ucraina figurează în categoria „parțial liberă”, cu un scor de 61 dintr-un posibil 100. Alte țări din această categorie includ bastioane ale democrației liberale precum Filipinele lui Rodrigo Duterte (55), Serbia (62), Ungaria (59) și Singapore (47). Interesant este că Ungaria – care a fost ținta criticilor vitriolante ale progresiștilor din Occident – din cauza politicilor sociale conservatoare ale premierului Viktor Orban – se situează cu opt puncte mai sus decât Ucraina, care primește laude din partea acelorași facțiuni ideologice occidentale.

Chiar înainte de izbucnirea războiului, au existat multe excese de autoritarism în guvernarea politică a Ucrainei. La doar câteva luni după revoluția EuroMaidan din 2014, s-au remarcat eforturi pentru a reduce la tăcere criticii. Oficialii ucraineni au hărțuit, de asemenea, dizidenții politici, au adoptat măsuri de cenzură și au interzis jurnaliștilor străini accesul la documente oficiale. Astfel de acțiuni au fost criticate de Amnesty International, Human Rights Watch, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și alți observatori independenți. Batalionul neo-nazist Azov, parte integrantă a aparatului militar și de securitate al președintelui Petro Poroșenko, și-a păstrat acest rol și în timpul președinției lui Zelenski.

Zelenski a naționalizat media, a scos partide în afara legii, aceste măsuri fiind antidemocratice

Într-adevăr, unele măsuri represive s-au adâncit sub Zelenski, chiar înainte de izbucnirea războiului cu Rusia. În februarie 2021, guvernul ucrainean a închis mai multe instituții de presă independente (în mare parte, dar nu în întregime pro-ruse). Zelenski a folosit războiul ca o justificare pentru scoaterea în afara legii a 11 partide de opoziție și naționalizarea mai multor instituții media. Acestea sunt măsuri sunt potrivinice unei democrații, chiar și în timp de război.

Contributorul conservator mai susține că empatia globală cu cauza ucraineană e justificată de acțiunile criminale ale lui Vladimir Putin. Dar, el mai susține, că se putea încuraja rezistența militară a Ucrainei fără a promova o imagine falsă a sistemului politic de la Kiev. Țara nu este un simbol al libertății și al democrației liberale, iar războiul nu este o luptă existențială între democrație și autoritarism. În cel mai bun caz, Ucraina este o entitate coruptă, cvasinedemocratică, cu politici represive tulburătoare.

Având în vedere această realitate serioasă, cererile americanilor de “a fi alături de Ucraina” sunt greșite. De dragul păstrării independenței și integrității teritoriale a Ucrainei, SUA nu merită să riște un război nuclear cu Rusia, mai susține Carpenter.

Newstand

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.