Reteaua Corect

Conflictul Guvern - Preşedinţie pe tema miniștrilor, dezbătut în şedinţa CCR

Scris de newsreporter in 18 septembrie 2019 la 11:02, in Politics. 316 vizualizari Intra in discutie Taguriccr, conflict, dancila, guvern, iohannis, ministri interimari, presedintie shortlinkhttp://crct.ro/nv0h

Curtea Constituţională dezbate, de la ora 10.00, conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, iar în şedinţa de astăzi fiecare dintre părţi îşi va susţine punctul de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniştrilor interimari, scrie Mediafax.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, în faţa judecătorilor CCR, că în momentul în care Viorica Dăncilă a solicitat numirea miniştrilor titulari, coaliţia PSD-ALDE era în funcţiune şi nu exista semne că s-ar destrăma, iar Klaus Iohannis a blocat activitatea Guvernului.

 

„ În momentul în care prim-ministrul României, în bază prerogativelor constituţionale a solicitat preşedintelui să numească patru miniştri titulari, coaliţia PSD-ALDE care susţine guvernul actual era în funcţiune,. Nu exista niciun semn că această coaliţie s-ar putea destrăma, nu se ştie dacă în mod definitiv sau există doar neînţelegeri între partide. Refuzul preşedintelui de a numi titulari pe acesteministere în momentul în care coaliţia era în funcţiune reprezintă o încălcare de atribuţii. Refuzând numirea acestor miniştri, Guvernul a venit cu alte propuneri care din nou au fost respinse prin declaraţii publico-politice depăşind cu mult cadrul unei abordări instituţionale între preşedinte şi guvernul României”, a declarat Toni Greblă, în faţa judecătorilor CCR, la susţinerea punctelor de vedere în ruma sesizării Vioricăi Dăncilă a unui conflict între Guvern şi Klaus Iohannis.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că în ultima perioadă există din ce în ce mai des solicitări de tranşare a conflictelor juridice între instituţiile statului, din cauza refului preşedintelui de a-şi exercita atribuţiile constituţionale.

„Din păcate în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai des la solicitări de tranşare a conflictelor juridice de natură constituţională de către Curte. Conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte, prim-ministru şi Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun, refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele din refuzuri crează de-a dreptul blocaje instituţionale, am considerat că trebuie să sesizăm CCR pentru că în prezent Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează.

S-a găsit o soluţie normativă pentru a delega pe o anumită perioadă funcţia de ordonator de credite fiecărui secretar din ministere. Însă nu e vorba numai de plată salariilor, iar atribuţiile ministerelor nu pot fi exercitate în prezent, astfel că activitatea este blocată. Unele ministere au un rol deosebit în această perioadă, în principal ministerul de Interne care are rolul organizării alegerilor. Vă solicit să examinaţi cererea de constatare a conflictului juridic de natură constituţională între preşedinte şi Guvern, conflict iscat de refuzul preşedintelui de a numi miniştri pe posturile vacanţe şi de a numi interimarii în momentul în care trei din membrii Guvernului şi-au depus demisia. Ambele situaţii reprezintă în opinia noastră veritabile conflicte juridice”, a mai spus Toni Greblă.

El a susţinut, de asemenea, că preşedintele a recunoscut că interimatul unui Guvern trebuie asigurat imediat, pentru a asigura funcţionalitatea instituţiei.

„Preşedintele României recunoaşte implicit faptul că interimatul funcţiei trebuie să fie asigurat imediat deoarece la pagină şapte în notele depuse, citez - Schimbarea compoziţiei politice implică o nouă negociere politică cu partidele care poate conduce şi la alte shcimbari în compoziţia politică, structura guvernului sau la schimbări ai unor miniştri cu alţi miniştri ai aceluiaşi partid. Preşedintele vorbeşte de negocieri pentru a configura o nouă majoritate parlamentară care să susţină un guvern remaniat. În această situaţie intervine funcţia de ministru interimar, pentru că negocierile nu sunt simple, uneori durează săptămâni. Pentru aceste motive Legiuitorul a gândit funcţia de ministru interimar care să poată preia atribuţiile ministrului titular pe perioadă limitată”, a adăugat Greblă.

Guvernul consideră că preşedintele Klaus Iohannis e obligat să respecte Constituţia şi deciziile CCR.

„În ceea ce priveşte miniştri interimari, numiţi că urmare a demisiei a treu miniştri ALDE, noi considerăm că ne aflăm cu prisosinţă în situaţia unui conflict juridic de natură constituţională, preşedintele practiv fiind obligat de Constituţie şi a CCR să asigure continuarea Guvernului prin numirea miniştrilor interimari. Aveţi o misiune ingrată, aceea ca după ce veţi constata existenţa acestor două conflicte juridice nde natură constituţională să arătaţi caelea de urmat. Este prima dată când un conflict juridic de natura constitutionala a generat practic blocarea unor activitati absolut indispensabile pentru statul român”, a conchis secretarul general al Guvernului.

Şedinţa Curţii Constituţionale a început la ora 10:00. Părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială îşi susţin punctele de vedere. Conflictul a fost sesizat de premierul Viorica Dăncilă, după ce Klaus Iohannis a refuzat numirea miniştrilor interimari.

Urmăriţi AICI imagini de la şedinţa CCR pe conflictul dintre Guvern şi Administraţia Prezidenţială

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte şi Preşedintele României, pe de altă parte, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului României”, se arată pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Curţii Constituţionale, publicată pe site-ul instituţiei.

Miercuri, 11 septembrie, părţile implicate în conflict au avut termenul până la care să transmită opiniile în scris.

Viorica Dăncilă a declarat despre sesizarea la CCR în care reclamă un conflict între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis că ar trebui văzut şi ca un mijloc „de a avea nişte reguli pe viitor”.

Şeful Executivului trimisese, la Cotroceni, nominalizarea ca interimari a lui Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la Relaţia cu Parlamentul, după ieşirea ALDE de la guvernare şi demisia miniştrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă, inclusiv pe cele de interimari.

Sursa: Mediafax

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.