Reteaua Corect

Complicata istorie dintre China și Taiwan: Miza implicării SUA

Scris de newsreporter in 04 august 2022 la 10:49, in Politics. 308 vizualizari Intra in discutie Tagurialipire, china, istorie, kissinger, sua, Taiwan shortlinkhttp://crct.ro/nzXR

China și insula Taiwan au o relație extrem de complicată, iar totul a început ca o bătălie politică între partide, bătălie care ulterior a devenit militară, relatează Știripesurse.

În timpul războiului dintre China și Japonia, la putere în China se aflau naționaliștii lui Chiang Kai-shek, care au dus greul bătăliei cu Japonia, în timp ce Partidul Comunist al lui Mao Zedong a stat în expectativă. Imediat ce s-a încheiat războiul în extern, comuniștii lui Mao Zedong au lansat atacul în interior și în China a început un război civil.

Naționaliștii lui Chiang Kai-shek s-au retras în Insula Taiwan și au încercat să oganizeze un Guvern în exil. Tocmai din acest motiv, Taiwanul susține că ar fi ”adevărata China”, pentru că aici se afla conducerea legitimă a țării.

Istoria Taiwanului

Sursele istorice sugerează că Taiwanul a intrat pentru prima dată sub controlul deplin al Chinei în secolul al XVII-lea, când dinastia Qing a început să o administreze. Apoi, în 1895, au cedat insula Japoniei după ce au pierdut Primul Război Sino-Japonez.

China a preluat, din nou, insula în 1945, după ce Japonia a pierdul Al Doilea Război Mondial. Apoi, a izbucnit un război civil în China continentală între forțele guvernamentale naționaliste conduse de Chiang Kai-shek și Partidul Comunist al lui Mao Zedong. Comuniștii au câștigat în 1949 și au preluat controlul la Beijing, informează BBC.

Chiang Kai-shek și ceea ce a mai rămas din partidul naționalist - cunoscut sub numele de Kuomintang - au fugit în Taiwan, unde au condus în următoarele decenii.

China se folosește de aceste date din istorie pentru a susține că Taiwanul a fost inițial o provincie chineză. Dar, la rândul lor, taiwanezii indică aceeași istorie pentru a susține că nu au făcut niciodată parte din statul chinez modern care s-a format pentru prima dată după revoluția din 1911 - sau din Republica Populară Chineză care a fost înființată sub Mao în 1949.

Dar din acel moment, Kuomintang a fost unul dintre cele mai proeminente partide politice din Taiwan - conducând insula pentru o parte semnificativă a istoriei sale.

De ce se implică SUA în Taiwan

Taiwanul era recunoscut de către SUA drept puterea legitimă din China. Anii au trecut, iar în China s-a instaurat comunismul, care rivaliza cu marele dușman al SUA, URSS. Sub deviza ”dușmanul, dușmanului meu îmi este prieten”, americanii au făcut o mutare de efect.

În timp ce URSS pregătea invazia Chinei, Henry Kissinger a mers la Beijing și a schimbat radical relația dintre SUA și China. Americanii au promis că vor interveni militar, în cazul unei invazii a URSS și au dat o nouă dimensiune relațiilor bilaterale cu China. În schimb, SUA au cerut Chinei să respecte autonomia Taiwanului și să nu invadeze insula. Singura situație acceptabilă pentru alipire era un referendum desfășurat democratic.

Până în zilele noastre, această înțelegere dintre China și SUA a funcționat, dar Beijingul își dorește alipirea Taiwanului prin orice mijloace, inclusiv militare.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.