Reteaua Corect

Comisarul european Vera Jourova îi replică lui Cioloș: UE nu a suspendat aprobarea PNRR al Ungariei

Comisia Europeană nu a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, a anunțat comisarul european Vera Jourova, în Parlamentul European, după ce presa germană și liderul grupului Renew Dacian Cioloș au spus că planul a fost suspendat.

„Am verificat acum cu cabinetul președintelui și cu colegii responsabili de fondurile de redresare, de adoptarea și evaluarea planurilor. Nu există această știre că am oprit procesul, se desfășoară în continuare. Desigur, ne uităm la sistemul de control și audit din statele membre și decizia privind aprobarea planurilor individuale va fi luată de Consiliu prin majoritate calificată, nu e decizia Comisiei”, a declarat Jourova.

Planul de redresare și reziliență al Ungariei provoacă scandal la Bruxelles. Europarlamentari din mai multe grupuri din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene suspendarea alocării fondurilor europene. Liderul grupului Renew Dacian Cioloș a scris, miercuri, pe Twitter că aprobarea planului a fost suspendată de Comisia Europeană, însă, marți, ministrul Justiției din Ungaria transmitea că informația potrivit căreia PNRR-ul Ungariei va fi suspendat este „fake news”. Într-un răspuns pentru Digi24, Dana Spinant, purtătorul de cuvânt al Comisiei spune că „Comisia Europeană încă analizează planul Ungariei, analiza nu este încă finalizată”.

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș a scris, miercuri dimineață, că aprobarea planului a fost suspendată.

„Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun”, a scris pe Twitter Dacian Cioloș. Acesta a precizat că Renew Europe, grupul din Parlamentul European al cărui lider este, a cerut suspendarea PNRR al Ungariei.

 „De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la ungurii cinstiți și merituoși - și nu la apropiații lui Orban”, adaugă Cioloș.

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, i-a transmis șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe 29 iunie, o scrisoare în care îi solicită să nu aprobe planul de redresare al guvernului lui Viktor Orbán până când nu va fi adoptat un sistem eficient antifraudă în Ungaria.

„Până la 12 iulie va trebui să aprobați planul de recuperare și reziliență al lui Viktor Orbán. Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Și totuși veți avea foarte puține mijloace pentru a vă asigura că acești bani nu ajung în buzunarele greșite - după cum știți, regimul Orbán nu recunoaște competența Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică - sau pentru a cita Comisia: este <sistemică>”, se arată în scrisoarea semnată de Dacian Cioloș.

Potrivit agenției DPA, care citează surse de la Bruxelles, suspendarea evaluării planului de redresare al Ungariei ar fi fost decisă pe motiv că nu sunt suficiente garanții pentru a evita abuzurile în utilizarea fondurilor. 

În același timp, Financial Times scrie că, potrivit unui raport de la Bruxelles, guvernul lui Viktor Orban „nu reușește să asigure utilizarea transparentă a fondurilor UE și supravegherea lor independentă”. Ungaria „nu poate fi un administrator de încredere al fondurilor UE până când aceste probleme nu vor fi corectate”, adaugă autorii, concluzionând: „Prin urmare, Comisia ar trebui să declanșeze imediat reglementarea condiționalității cu privire la Ungaria”.

Raportul, comandat de Daniel Freund din grupul Verzilor cu sprijinul deputaților europeni din alte grupuri din Parlamentul European, vine în timp ce comisia se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a acționa împotriva Budapestei. Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, s-a confruntat marți cu o cascadă de cereri de a lua măsuri imediate pentru a activa prevederea privind statul de drept.

Hahn a precizat însă că Comisia ar trebui să demonstreze că există o legătură directă între orice încălcare a statului de drept și riscul unei gestionări defectuoase a fondurilor UE.

Ministrul de Justiție din Ungaria, Judit Varga, a reacționat pe Twitter la informațiile potrivit cărora Comisia Europeană ar fi suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei.

„Să fim clari: Bruxelles-ul nu a respins planul de redresare al Ungariei! Rămânem deschiși pentru un dialog constructiv cu Comisia Europeană”, a transmis Varga pe Twitter.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.