Reteaua Corect

Comandantul suprem al NATO în Europa vrea ca Alianța să aducă trupe noi în România și Bulgaria

Principalul general al NATO în Europa a sugerat că Alianța ar trebui să-și accentueze prezența militară în România și Bulgaria după desfășurarea de trupe a Rusiei în apropiere de granița cu Ucraina, scrie Reuters, citând informații publicate de publicația germană Der Spiegel, reatează Digi24.ro.

Conform acestor informații, propunerile au fost făcute de Tod Wolters, comandantul suprem al NATO în Europa. Der Spiegel nu îl citează direct pe Wolters, însă spune că are informații că generalul ar fi cerut o „întărire a trupelor de pe granița de est” a NATO, în timpul unei videoconferințe cu șefii militari ai țărilor partenere.

Planul ar urma să „accentueze prezența NATO în România și Bulgaria prin misiunea Enhanced Forward Presence” a NATO, pe baza căreia alianța și-a stabilit prezența militară în statele baltice și în Polonia de est.

NATO a refuzat să comenteze informațiile făcute publice de Der Spiegel.

Accentuarea prezenței NATO în România și Bulgaria este un lucru cerut de guvernele ambelor țări. Vineri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara că NATO „va evalua constant nevoia ajustării poziției și prezenței noastre, mai ales în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja și apăra mereu pe aliații noștri de orice amenințare”.

Desfășurările militare ale Rusiei din apropierea graniței cu Ucraina au accentuat tensiunile dintre Moscova și NATO, în condițiile în care agențiile de informații occidentale suspectează că Putin plănuiește o invazie a Ucrainei.

Rusia neagă că are în vedere un astfel de plan, însă susține că este amenințată de NATO în estul Europei și a transmis Alianței o listă de revendicări prin care, spune Kremlinul, vor putea fi reduse tensiunile din regiune.

Tensiunile NATO-Rusia s-au accentuat constant în ultimele săptămâni

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat, vineri, că SUA sunt pregătite de dialog cu Rusia cu privire la revendicările sale și că diplomația americană va prezenta propriile îngrijorări cu privire la criza din Ucraina. El a mai spus că ultima evaluare a guvernului SUA arată că Vladimir Putin nu a luat încă decizia de a invada Ucraina.

Rusia a anunțat, vineri, că vrea garanții juridice din partea NATO că Alianța nu se va mai implica în Europa de Est și în Ucraina și că va renunța la orice activitate militară în regiune, ca parte a unei „liste de dorințe” ambițioasă pe care vrea să o negocieze cu Occidentul.

Lista de cereri formează un pachet despre care Moscova spune că este esențial pentru a reduce tensiunile în Europa și pentru a dezamorsa criza din Ucraina, după ce Occidentul a acuzat Rusia că se pregătește de o invazie a țării vecine.

Practic, Rusia își dorește să aibă putere de veto asupra unei posibile intrări a Ucrainei în NATO, o cerință care a fost deja respinsă de țările occidentale.

Digi24.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.