Reteaua Corect
emil.neacsu

Coincidenta istorica: Revolutia din Egipt si Revolutia Islamica din Iran

Scris de emil.neacsu in 11 februarie 2011 la 19:54, in Politics. 49 vizualizari Intra in discutie Taguricarter, egipt, Iran, Mubarak, obama, sua shortlinkhttp://crct.ro/ncQi

Data de 11 februarie 2011 va ramane in istorie drept ziua in care presedintele Egiptului Hosni Mubarak a parasit, oficial, puterea, dupa aproape 30 de ani de regim autoritar. Printr-o coincidenta, tot pe 11 februarie, dar in 1979, se desavarsea victoria Revolutiei Islamice din Iran.

Si in Egipt, si in Iran, demonstratiile impotriva regimului aflat la putere au inceput in luna ianuarie – egiptenii au iesit pe strazi pe 25 ianuarie 2011 iar iranienii au inceput protestele impotriva Sahului Mohamed Reza Pahlavi in ianuarie 1978.

Si in 1979, si in 2011, la Casa Alba se afla un presedinte venit din Partidul Democrat – Jimmy Carter si Barack Obama, amandoi fosti senatori, amandoi laureati ai Premiului Nobel pentru Pace.

In urma cu cateva zile, analistii politici sustineau ca daca Jimmy Carter este considerat de istorici drept presedintele care a pierdut Iranul, Barack Obama va ramane, tot in istorie, ca presedintele care a pierdut Egiptul. Si Iranul din 1979 si Egiptul din 2011 erau aliati puternici ai Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Daca Iranul era, in 1979, un avanpost al luptei Americii impotriva influentei sovietice in Orientul Mijlociu, Egiptul este – sau era -, in prezent, un factor de stabilitate in tumultuosul Orient Mijlociu, un aliant de nadejde al SUA in lupta impotriva terosismului si un aliat ”cu acte” al Israelului.

Daca vorbim de SUA, nu putem uita si rolul CIA. Si atunci, si acum, CIA a avut o usoara influenta asupra desfasurarii evenimentelor: in 1979 agentii CIA nu au estimat corect evenimentele din Iran care au dus la caderea Sahului. In 2011, CIA a estimat in avans plecarea lui Mubarak – directorul agentiei, Leon Panetta spunand in fata unei comisii a congresului ca Mubarak va demisiona joi seara, pe 10 februarie.

Ce a urmat dupa victoria Revolutiei Islamice din Iran se stie: URSS a profitat de colapsul flancului american din Orient si a invadat Afganistanul in decembrie 1979. Iranul si Irakul s-au antrenat intr-un razboi sangeros timp de 8 ani care a destabilizat piata mondiala a petrolului, iar americanii isi descopereau un nou amic in Orient – Saddam Hussein. Ce va fi dupa 11 februarie 2011? 12 februarie 2011…

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.