Reteaua Corect

CNA, o institutie nascuta prin santaj, face control dar si cenzura

Scris de newsreporter in 08 februarie 2013 la 14:58, in Politics. 101 vizualizari 1 comentariu Taguricenzura, cna, control, mediafax, santaj shortlinkhttp://crct.ro/nite

In urma cu cateva ore, Mediafax a difuzat o informatie pe care o postam in integralitatea ei.

Rosca Stanescu: Aparitia CNA a fost rezultatul unui santaj, CNA e o institutie de cenzura si control

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a declarat, vineri, ca aparitia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in Romania a fost "rezultatul unui santaj", care, in timp, a ajuns o institutie de "cenzura si de control", situatie care trebuie sa fie rezolvata printr-o noua Lege a audiovizualului.

Sorin Rosca Stanescu, membru al Comisiei de Cultura din Senat, participa vineri la dezbaterea "Libertatea de exprimare - drept fundamental sau absolut?", organizata de CNA la Palatul Parlamentului.

"Sunt unul dintre cei responsabili de faptul ca ziaristii au stiut si au avut capacitatea sa respinga de-a lungul celor 22 -23 de ani toate tentativele privind introducerea in Romania a unei legi a presei (...) Sunt, de asemenea, responsabil pentru faptul ca, la timpul respectiv, breasla jurnalistilor a cedat unui santaj, pentru ca, la origine, institutia CNA a fost rezultatul unui santaj. Asa a aparut CNA. Ca apoi s-a legitimat, ca apoi au aparut si obligatiile noastre pe care ni le asumam si trebuie sa le respectam fata de normele Uniunii Europene este altceva. Dar, in anii '90 (...), s-au exercitat si de catre guvernanti si de catre reprezentanti ai unor organisme internationale sa acceptam si un organism de control. Si sunt printre cei responsabili de a fi cedat atunci pentru crearea unei institutii numita CNA, despre care ne place sa vorbim ca este o institutie de control, dar stim la fel de bine toti ca orice control asupra informatiei se transforma in cenzura. Trebuie sa nu ne ferim sa spunem ca CNA este, in acest moment, o institutie de cenzura si de control", a spus Sorin Rosca Stanescu.

In acest context, Rosca Stanescu a spus ca Legea audiovizualului trebuie modificata si adaptata schimbarilor din audiovizual. "Este aproape un truism afirmatia ca, din punctul de vedere al controlului informatiei, avem o situatie bizara. Nu este doar in Romania, dar cumva trebuie sa o rezolvam. Presa scrisa, slava Domnului, nu are nicio institutie care sa o controleze, cu exceptia legii, a procuraturii, cand este cazul foarte rar, a justitiei, cum este cazul ceva mai des. Televiziunile straine pe care le pot vedea, accesa si copiii si persoanele de doua varste si persoanele varstnice nu sunt controlate si nu sunt cenzurate si nu cad sub incidenta CNA. La fel televiziunile pe internet care vor acoperi treptat tot ce inseamna audiovizual. Internetul nu va fi controlat de niciun CNA din niciun stat europen si nu va fi controlat de vreun CNA din Romania", a spus senatorul.

El a precizat ca CNA lucreaza in baza unor suprareglementari. "La fel cum s-a intamplat cu Constitutia, avem o constitutie si jumatate. La fel se intampla si cu CNA, pentru ca o Curte Constitutionala, alcatuita din pacate din prea putini specialisti, a interpretat prevederi constitutionale si chiar a schimbat prevederi constitutionale si ne-am trezit cu o Constitutie si jumatate. La fel cum CNA, el lucreaza dupa o lege, dar si dupa propriile reglementari (...) Eu nu cred ca este nevoie de o reglementare, eu cred ca viitorul CNA este al unei dezreglementari, cred ca sunt necesare mai putine norme, care trebuie sa fie mai clare, iar CNA ar trebui sa-si deplaseze efortul pe dezbateri de fond", a spus Sorin Rosca Stanescu.

Potrivit acestuia, asemenea dezbateri vor produce efecte mai profunde si mai importante in societatea romaneasca decat sanctiuni financiare sau de alta natura. "Rolul punitiv al CNA trebuie sa scada semnificativ in viitor. Voi colabora atunci cand voi face proiectul pe care l-am anuntat, al noii Legi a audiovizualului, si cu toti specialistii din CNA, nu voi ignora experienta lor, dar le atrag si eu atentia ca initiativa legislativa apartine doar Parlamentului in aceasta materie", a explicat senatorul.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.