Reteaua Corect

Ciucă intră în conflictul dintre Ciolacu și ambasadorul în SUA: Nu așa se face politică externă

Nicolae Ciucă, președintele PNL și al Senatului, comentează conflictul izbucnit între premierul Marcel Ciolacu și ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru. Liderul liberal critică purtarea acestui conflict în mod public, invocând o pătare a imaginei externe a României, relatează Știripesurse.

„Indiferent de situație atunci cand vine vorba de imaginea României în afara granițelor, nu trebuie să fie pătată de problemele care disonează în politica internă. Acolo fiind vorba despre un spectru diplomatic, care are finețea lui, cu atât mai puțin nu trebuia să aibă loc un astfel de moment. Neavând detalii, nu am discutat cu niciul dintre autorii acestei situații, mă feresc să speculez, dar pot spune că nu așa se face diplomație, nu așa se face politica externă, rufele se spală în familie”, a declarat Nicolae Ciucă la A7 TV.

Nicolae Ciucă a amintit că revocarea din funcție a ambasadorului „este un atribut al președintelui României”.

Liderul PNL nu a dorit să facă alte comentarii despre vizita președintelui PSD în SUA. „Ce va face domnul Ciolacu, ce a făcut acolo, vă rog să îl invitați să vă ofere detalii”, a precizat Ciucă.

 

Conflictul Ciolacu-Muraru

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA, s-a arătat deranjat de faptul că premierul nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei la Washington la întâlnirile politice.

„Rolul meu în această vizită se încheie aici. Mulţumesc echipei mele de la Washington pentru efortul depus în ultimele zile pentru a facilita întâlnirile din următoarele zile, însă domnul prim-ministru a considerat că nu este necesară participarea reprezentanţilor Ambasadei României la Washington la întâlnirile politice din următoarele zile”, a spus Muraru.

Premierul i-a transmis că trebuie să mai aibă răbdare: „Cred că domnul ambasador e mai tânăr decât mine. Cred că cea mai mare calitate în politică este răbdarea. Nu cred că este mare diferenţă între politică şi diplomaţie şi sunt ferm convins că domnul ambasador nu şi-a pierdut încă răbdarea, cum nici eu n-am făcut-o de multe ori şi în contexte mai dificile”.

Ciolacu despre revocarea lui Muraru

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat marți dacă a luat o decizie în privința ambasadorului României în Statele Unite, care i-a reproșat public faptul că l-a exclus de la întâlnirile politice pe care premierul le are peste ocean.

Întrebat dacă a vorbit despre retragerea lui Andrei Muraru din funcția de ambasador al României în Statele Unite ale Americii, Marcel Ciolacu a spus că nu a vorbit cu nimeni despre nicio retragere.

„Nu am vorbit cu nimeni despre nicio retragere. Știți că nu este în atributul meu de premier retragerea unui ambasador. Este atributul președintelui României. Cu domnul președinte nu am apucat să vorbit”, a spus Ciolacu.

Premierul a mai spus despre Muraru că „a fost depășit de calitatea diplomatică”.

„Cred că vorbim prea mult despre acest subiect și despre un personaj care a fost depășit de calitatea diplomatică pe care a avut-o”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ciolacu a avut cuvinte de laudă pentru restul ambasadorilor: „Contextul nu este unul fabvorbail și nu vreau să vorbesc despre diplomația română care își face datoria peste tot, pentru o excepție sau pentru un moment emoțional al unui domn ambasador. De obicei, în viață, ca de multe ori, și în politică și în diplomație, când urci sărind anumite etape la un nivel prea mare, vine un moment când te faci de râs”, a spus premierul.

Întrebat, în continuare, de jurnaliști, dacă Andrei Muraru „a sărit etape” pentru a ajunge ambasador, Ciolacu a răspuns: „Nu știu, investigați dumneavoastră”.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.