Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

CIOLACU ȘI-A TĂIAT SINGUR CRACA DE SUB PICIOARE

În luna iulie, premierul Marcel Ciolacu a dat aviz negativ din partea Guvernului României propunerii de modificare a Codului Fiscal inițiată printr-un proiect de lege depus de mai mulți parlamentari AUR, argumentînd, după cum observa Juridice.ro, că modificările de acest tip trebuie să intre în vigoare după minim 6 luni. În plus, avertiza premierul, Codul fiscal fusese supus în ultimele 6 luni unor dese intervenţii legislative, iar o nouă modificare ar fi fost de natură a crea un climat de incoerenţă şi instabilitate legislativă, contrar principiului stabilității legislative şi principiului statului de drept. Două luni mai tîrziu, același Ciolacu modifică prin OUG Codul Fiscal și după alte cîteva zile, din nou, prin asumarea răspunderii în parlament.

Iată cum suna poziția fermă a premierului, în adresa trimisă parlamentului pe 4 iulie:

”În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a soluțiilor propuse, era necesar a se avea în vedere prevederile art. 4 alin. (1) din Codul fiscal potrivit cărora: „Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

În acest sens, invocăm considerentele reținute de către instanţa de contencios constituțional în Decizia nr. 900/2020:

„Curtea observă că dispozițiile art. 4 din Codul fiscal reprezintă norme imperative, care vizează intrarea în vigoare a actelor normative, aspect care ține de activitatea de legiferare, care, potrivit Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, se realizează cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc. Or, Curtea Constituțională a reţinut în jurisprudenţa sa că, deși normele de tehnică legislativă nu au valoare constituțională, prin reglementarea acestora, legiuitorul a impus o serie de criterii obligatorii pentru adoptarea oricărui act normativ, a căror respectare este necesară pentru a asigura sistematizarea, unificarea şi coordonarea legislației, precum şi conţinutul şi forma juridică adecvate pentru fiecare act normativ. Astfel, respectarea acestor norme concură la asigurarea unei legislații ce respectă principiul securității raporturilor juridice, având claritatea şi previzibilitatea necesare”.

Învederăm că Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost supusă în ultimele 6 luni unor dese intervenţii legislative. Apreciem că o nouă intervenție legislativă asupra aceluiaşi act normativ este de natură a crea un climat de incoerenţă şi instabilitate legislativă, contrar principiului stabilității legislative prevăzut de art. 6 alin. (1) teza I din Legea nr. 24/2000 şi principiului statului de drept prevăzut de art. 1 alin. (3) din Constituţie”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.