Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

CIOLACU ANUNȚĂ 3% DIN PIB CHELTUIȚI CU UCRAINA. GERMANII ANUNȚĂ 0,049%. UNDE E IMENSA DIFERENȚĂ?

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 26 septembrie 2023 la 11:16, in Politics. 400 vizualizari Intra in discutie Taguri3%, cheltuit, ciolacu, germania, pib, românia, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nBXX

„Unde se află România pe harta mondială a sprijinului oferit Ucrainei invadate” ridică întrebarea legitimă Europa liberă, într-un material difuzat luni.

Complicat de răspuns.

Pentru că, potrivit siteului finanțat de congresul american, care citează date de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, unul dintre cele mai vechi institute germane de cercetare, România a alocat până acum Ucrainei ajutor total în valoare de 1.260.000 de euro. Aproape toată suma, 1.230.000 de euro, ar reprezenta ajutor umanitar. Diferența ar fi valoarea ajutorului militar.
Per ansamblu, România ar fi alocat 0,049% din produsul intern brut sprijinirii Ucrainei, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Premierul României, Marcel Ciolacu, vehiculeză o cifră interesantă, anume 3,5% din PIB-ul României cheltuiți pentru ajutorarea vecinilor din răsărit, PIB care anul acesta depășește 300 miliarde de euro.
Dacă scădem de aici 0,5% din PIB alocați armatei noastre, de la la 2 la 2,5%, tot rămîn 3% din PIB cheltuiți cu Ucraina și Moldova, adică cca.10 miliarde de euro numai anul acesta.
Comisia Europeană nu s-a lăsat convinsă, admițînd pierderei de doar 1,5% din PIB, incluzînd creșterea bugetului apărării, dar chiar și așa, diferențele sunt uriașe față de cifrele difuzate de Institutul Kiel.

Problema e că România sare de la o extremă la alta. De la lăsarea impresiei că ajutorul românesc pentru Ucraina a fost subțirel, chiar provocînd indignare prin asta, la cifra de 3% din PIB e distanță imensă. De peste 60 de ori mai mare decît procentul din PIB difuzat de Institutul Kiel.
Din informațiile noastre, la Bruxelles premierul Ciolacu nu a fost convingător pentru că nu a venit blindat cu documente și dovezi concrete ale respectivelor cheltuieli, iar europenii nu s-au lăsat îmbrobodiți din vorbe.
Poate că nu ar fi lipsit de interes, totuși, ca românii să afle exact cîți bani din buzunarele lor au mers spre ajutorarea Ucrainei. Nu de alta, dar neconcordanțele dintre cifre riscă să ridice suspiciunea că, la fel ca în pandemie, la adăpostul umbrelei Ucraina, sume imense de bani s-au topit și se topesc pe căi oculte.
În SUA e scandal mare pe eficiența folosirii banilor livrați Ucrainei, dar măcar acolo se știe cu precizie cîți bani s-au alocat.
În România e confuzie totală, voită sau ba. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.