Reteaua Corect
Silviu Ionescu

Cine se teme de votul romanilor din diaspora?

Senatorii din Comisia Juridica au respins propunerea de introducere a votului prin corespondenta, ceea ce poate influenta decisiv decizia plenului Camerei Superioare a Legislativului. Motivatiile ar fi influenta negativa asupra bugetului de stat si posibilitatea unor incercari de frauda, prin introducerea acestui procedeu suplimentar de vot.

Ambele motivatii sunt corecte si, intr-adevar, orice nou procedeu de vot implica costuri suplimentare, probabil deloc neglijabile. Si temerea ca s-ar putea folosi eventualele vulnerabilitati ale acestui sistem de vot este pertinenta si exista un risc de fraudare a voturilor transmise prin corespondenta.

Exact aceleasi riscuri exista si pentru cealalta varianta suplimentara de vot, adica cea electronica, unde ar aparea, de asemenea, costuri suplimentare iar posibilitatile de fraudare ar fi chiar mai mari, in conditiile in care nu ar mai exista nici macar un suport pe hartie al voturilor exprimate in acest mod.

Ce facem in aceste conditii? Renuntam la ambele variante, care sunt folosite in mai toate statele democratice, privand astfel marea majoritate a romanilor din diaspora de sansa de-a participa la alegerea celor care conduc destinele Romaniei?

Numarul mare de romani care traiesc in afara granitelor tarii, peste 2,5 milioane, si statisticile care arata ca doar un numar nesemnificativ dintre acestia participa cu regularitate la vot, respectiv in jur de 100 de mii, ne determina sa consideram ca, indiferent de situatia sensibila a bugetului de stat, autoritatile romane au datoria sa le creeze cadrul legal prin care acestia sa-si poata expima optiunile electorale. Se cunoaste faptul ca foarte multi romani din diaspora locuiesc in afara marilor metropole, unde se organizeaza, de regula, sectiile de vot si din acest motiv acestia nu doresc sa suporte cheltuielile de transport sau sa acumuleze oboseala cauzata de lungi deplasari, la care se adauga si cozile, uneori interminabile, la care trebuie sa stea, in fata unei ambasade sau consulat.

Referitor la suspiciunea ca, prin votul electronic sau cel prin corespondeta, se poate frauda optiunea alegatorilor, trebuie sa recunoastem ca si in actualul sistem de vot s-au lansat deseori grave acuzatii de trunchiere a rezultatelor, astfel ca, puse in balanta, partile pozitive si cele negative ne conduc la concluzia ca, indiferent de costurile suplimentare sau de posibilele incercari de fraudare, unul dintre aceste doua sisteme trebuie implementat in regim de urgenta.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.