Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cine pune mâna pe Transnistria?

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 24 februarie 2023 la 11:00, in Politics. 726 vizualizari Intra in discutie TaguriRepublica Moldova, rusia, Transnistria shortlinkhttp://crct.ro/nAW6

Peste noapte, statutul Transnistriei s-a schimbat. Vladimir Putin și-a anulat propriul decret din 2012, astfel încât, de câteva zile, Federația Rusă nu mai garantează suveranitatea Republicii Moldova asupra teritoriului dintre Nistru și Bug, considerat, până acum, regiune autonomă. Schimbarea este majoră. Și are consecințe importante în plan geostrategic. Care va fi pasul următor?

Pasul următor este prefigurat de propaganda care este utilizată intens în acest război. Ucraina, după cum comunică insistent oficialii de la Moscova, masează trupe la granița cu Transnistria în vederea declanșării unei invazii. În consecință, și partea rusă încearcă să-și concentreze unele forțe, în special în Belarus, pentru a apăra Transnistria și, mai ales, contingentul staționat aici, alcătuit din câteva mii de militari ruși. Cine spune adevărul și cine minte? Este posibil, ca ambele părți să spună adevărul. Este posibil, ca unul dintre scenariile militare elaborate la Kiev să pornească de la premiza, că singura soluție pentru a proteja Odessa este aceea de împiedica forțele Rusiei să aibă, sub o formă sau alta acces în Transnistria. Ceea ce presupune fie o întărire a frontierei, fie chiar o invazie în Transnistria. Este însă un scenariu și atâta tot. Și tot un scenariu poate fi și cel anunțat de propagandă de la Moscova, conform căruia Federația Rusă trebuie să ia măsuri urgente pentru a apăra teritoriul dintre Nistru și Bug.

Dincolo de aceste scenarii, dincolo de toate acuzațiile pericoase, avem însă de-a face cu o realitate, care crează, efectiv, o mare oportunitate de natură strategică pentru Federația Rusă. În urmă cu câțiva ani, Transnistria a organizat un referendum, în urma căruia o majoritate semnificativă s-a pronunțat în favoarea independenței acestui teritoriu. Deci, în favoarea ruperii totale a legăturilor sale de natură administrativă cu Chișinăul. Pe modelul anexării teritoriilor secesioniste din Ucraina de către Federația Rusă, și Transnistria poate urma același traseu. Tiraspolul poate solicita Moscovei ca Transnistria să fie recunoscut drept teritoriu al Federației Ruse. Și probabil acesta este și planul. Dacă se va întâmpla astfel, atunci Putin are posibilitatea să desanteze în Transnistria câți militari și cât armament vrea. Și să-și plaseze această nouă armată în spatele liniilor ucrainene și față în față cu Republica Moldova, care, în prezent, după recentul decret, nu mai beneficiază de nicio garanție de neutralitate. 

Din motivele invocate mai sus, au sens și propaganda ucraineană și propaganda Kremlinului, ambele vizând o amenințare a părții adverse asupra Transnistriei. 


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.