Reteaua Corect
Stelian Tanase

Cine ne strivește

Povestea cu pensiile speciale ascunde altă poveste. Ea este legată de interesele celor care ne-au guvernat și ne guvernează. A apărut în acești ani de tranziție o clasă suprapusă – afaceristi, politicieni de virf, etc. Ei și-au creat (prin pensii si salarii speciale ) o armată de servitori configurată să execute ordinele fără să șovăie.

Să cumperi așa ceva e fff scump. Asemenea instituții cu lefuri și pensii super au rolul să împartă dreptatea (strîmbă) cf intereselor guvernanților – indiferent din ce partid fac parte. Toate aceste pensii speciale provin din instituțiile de forță – armată, poliție, servicii secrete, procuratură, magistratură. Membrii lor au pensii de multe ori mai mari decit pensiile normale obținute după 30-40 de muncă de profesori, medici, economiști, jurnalisti, etc.

De aceste slugi bine plătite și răsplătite se servesc de 27 de ani guvernele pentru a ne ține supuși și cuminți, cu frică de stat, pentru a ne asculta telefoanele, pentru a ne supraveghea, pentru a ne pedepsi, pentru a ne face mizerii. Cînd  acordă pensii și salarii preferențiale, guvernanții se uită întîi de toate la utilitatea respectivei categorii. Nu pentru țară, cum pretind, ci pentru protejarea avutului și privilegiilor personale dobîndite după 1989. Se folosesc instituțiile de forță pentru a-și prezerva clanurile, a-și perpetua avantajele pe care si le-au creat în timp prin rapt, adică prin confiscarea statului. Este o complicitate generală la nivelul establishment-ului în această privință.

Exista insă efecte perverse. Instituțiie de forță de la o vreme, prin proliferare – îngrășate de bugete prea mari – au încălecat instituțiile civile – partide, guvern, parlament. Asistăm în aceste zile la încercarea acestora din urmă de a regla conturile. Adică de a trimite instituțiile de forță la colț, de a le arăta clar cine conduce în tara asta, de a restringe zonele de influență deținute de servicii, Politie, parchete, tribunale etc. Este evident că instituțiile de forță s-au lăbărțat prea mult și au început să îi incurce serios pe politicieni. Agenții, procurorii, politiștii, etc. au ajuns să facă jocurile, să îi condiționeze pe aceia care ne conduc în mod legitim, ajunși acolo prin alegeri. Instituțiile de forță dețin o putere mare, de tip informal. Ele își depășesc cu mult in 2017 puterile conferite de lege.

La această situație s-a ajuns prin complezența continuă a politicienilor care au sperat să fie serviți de ele. Așa se explică și liota de colonei și generali făcuti peste noapte, tona de decorații cu care sunt gratificați anual, de ex. Dacă astăzi civilii s-au răzvratit este pentru că visteria este goală după atîtea și atîtea cheltuieli nesăbuite cu personalul din instituțiile de forță. Altfel, sunt sigur că ar fi continuat jocul lor murdar și fățarnic.

Privesc acum încleștarea – statul de drept vs. instituțiile de forță. Se lucreaza la bani, la privilegii. Deocamdată observ că aceia cu pensii și lefuri supra-dimensionate au intrat in panică și cer în masă pensionarea. Nu îi căinați! se duc la bine, la pensii de mii de euro/lunar, ca în Occident in ultima țara din Europa ca standard de viață. Calculul lor jalnic este că după ce iau pensia pe legea veche, să se angajeze din nou în aceleași structuri, și tot la stat. Ca în Conu Leonida față cu reacțiunea! Pensia pensie, leafa leafă!

Deși acum se vaită de boli, sunt f. tineri, au 40-50- de ani. Vor săracii de ei să încaseze două venituri groase de la un stat prea generos…cu unii. Un profesor primește cel mult 25 de milioane de lei după ce a învățat carte mii și mii de copii. El nu primeste 150 de miloane/medie cît incasează politiștii, agenții, procurorii, etc. Profesorii au un aport mult mai mare in existența acestei țări. Dar ei au dezavantajul pentru establishment că nu păzesc clădirile guvernamentale în caz de proteste!

Mă întreb totuși dacă civilii îi vor răzbi pe ceilalți. Dacă establishment-ul politic va dezarma instituțiile de forță și le vor pune la locul cuvenit lor ? Sau vor capitula și de data asta măcinate din interior.  E de văzut.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.