Preşedinţii cehi nu au prerogative extraordinare, dar aleg prim-miniştrii şi şefii băncii centrale, au un cuvânt de spus în politica externă, sunt factori de opinie puternici şi pot face presiuni asupra guvernului în ceea ce priveşte politicile.
Cotele de la agenţiile de pariuri arată că este de 10 ori mai probabil să câştige Pavel decât Babis.
Votul începe vineri la ora locală 14.00 (15.00 ora României) şi se încheie sâmbătă la ora locală 14.00, iar rezultatele sunt aşteptate mai târziu în aceeaşi zi.
Pavel a intrat în armată în perioada comunistă, când Praga făcea parte din Pactul de la Varşovia condus de sovietici, şi a fost decorat pentru serviciile de menţinere a păcii în fosta Iugoslavie în anii 1990. A ajuns să conducă statul major ceh şi a fost preşedinte al comitetului militar al NATO timp de trei ani, înainte de a se pensiona în 2018.
Colegii lui Pavel spun că îi apreciază calmul şi determinarea în luarea deciziilor, capacitatea sa de a găsi consensul şi rezistenţa la stres.
El a candidat cu o platformă pentru a menţine ţara sa puternic ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO şi susţine continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei.
Pavel este, de asemenea, în favoarea adoptării monedei comune euro şi a unor politici progresiste, cum ar fi căsătoriile între homosexuali. La un miting final care a adunat miercuri mii de oameni în piaţa istorică a oraşului vechi din Praga, Pavel a încercat să se proiecteze ca un candidat care ar putea trece peste interesele politice.
"Când am servit în armată, am servit ţara şi pe toţi cei din ea, indiferent de preferinţele politice, şi doresc să servesc la fel ca preşedinte", a declarat el mulţimii. "Cu toţii ne dorim democraţie, libertate, toleranţă, decenţă, rezolvarea problemelor prin cooperare", a arătat el.
În schimb, Andrej Babis, în vârstă de 68 de ani, este un miliardar obişnuit cu competiţia, având afaceri profitabile în sectoarele chimic, alimentar, agricol şi media, şi care are şi exerciţiul puterii, pentru că a fost prim-ministru în perioada 2017-2021. El are relaţii călduroase cu Viktor Orban din Ungaria, care se află în conflict cu partenerii UE în ceea ce priveşte statul de drept şi ajutorul pentru Ucraina.
Babis şi-a construit finalul de campanie exploatând temerile legate de extinderea războiului din Ucraina. A spus că se va oferi să intermedieze discuţii de pace şi a sugerat că, în calitate de fost soldat, Pavel ar putea antrena Republica Cehă într-un război.
Pavel a respins acuzaţiile ca fiind absurde şi belicoase.
Babis a avut sprijinul preşedintelui demisionar Milos Zeman, o figură controversată, care a făcut presiuni pentru legături mai strânse cu China şi, până la invadarea Ucrainei de către Rusia, şi cu Moscova, precum şi cu forţe marginale cehe precum Partidul Comunist pro-rus.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.