Concurenta pentru drepturile maritime a aparut ca cea mai importanta problema de securitate in aceasta zona, unde statele puternice au o tendinta de dominatie. Este posibil ca statele mici sa nu-si arate comportamentul dominant asupra altor state, dar au tendinta de a-si maximiza puterea relativa facand alianta cu o mare putere sau prin alte mijloace.
Intrucat statele mici (puteri minore) nu detin suficiente capabilitati pentru asigurarea propriei securitati sau sa foloseasca forta militara impotriva puterii amenintatoare, au tendinta sa creeze echilibrul puterilor pentru a-si asigura propria securitate.
Cooperarea cu alte economii in crestere si o reasezare a relatiilor cu China
Pentru stabilirea ordinii, asigurarea securitatii si pentru dezvoltarea economica ulterioara, SUA ar trebui sa-si reechilibreze prezenta in Asia. Acest lucru poate fi facilitat de cooperarea cu alte economii in crestere si o reasezare a relatiilor cu China.
In acelasi timp Beijingul, avand o economie in crestere, ar trebui sa joace un rol pozitiv pentru a se adapta altor economii mai mici si pentru a mentine un echilibru bun cu SUA. In sistemul international, exista o distributie inegala a puterii intre state.
Capacitatea de a urmari si atinge obiective variaza in functie de puterea relativa a statelor. In acest sistem, cooperarea intre state vizeaza intotdeauna maximizarea puterii lor relative.
Statele asiatice balanseaza impotriva cresterii Chinei
Gandirea liberala s-a concentrat mai degraba pe interdependenta economica si relatiile bune intre state decat pe confruntare, in timp ce teoria constructivista se axeaza pe impactul institutiilor internationale asupra comportamentului statelor.
Interactiunea si socializarea aduc identitate colectiva unui stat. Aceste teorii ale relatiilor internationale fac posibila studierea comportamentului statelor mici in activitatile de cooperare dintre ele, dar in special cu statele puternice.
Multi cercetatori au sustinut traditia realista in a descrie securitatea din Asia. Statele asiatice balanseaza impotriva cresterii Chinei, iar SUA continua sa fie perceputa ca putere dominanta. In continuare China va cauta autoritatea hegemonica si asimetria dintre puterea in crestere si puterea existenta, iar acest lucru va caracteriza ordinea asiatica.
Pentru ca realinierea strategica sa fie mai mult decat o simpla schimbare de tactica, trebuie sa se bazeze pe scopuri comune de lunga durata si pe valori impartasite. In politica internationala, iutelea tactica este necesara, uneori, pentru a putea raspunde nevoilor momentului, insa poate dauna angajamentelor pe termen lung.
SUA si UE reprezinta, impreuna, nucleul dur al stabilitatii politice si economice globale, in general statele pot reactiona la ascensiunea unei noi puteri individual sau in coalitie cu alte state.
Supravietuirea unui popor ca un tot este in mod evident un bun colectiv
Ele pot incerca sa-si asigure securitatea opunandu-se puterii emergente, stavilindu-i influenta si, la nevoie, purtand un razboi pentru a o invinge.
Aceasta complexitate de interese a existat mereu, insa este mult mai evidenta in problemele economice si sociale, problemele de securitate sunt deseori impartasite mai mult colectiv. Supravietuirea unui popor ca un tot este in mod evident un bun colectiv.
Problemele sociale si economice sunt impartasite mai mult sau mai putin de toata lumea; exista in acelasi timp deosebiri si interese. Astfel, odata cu accentuarea interdependentei economice si prioritatea problemelor economice pe agenda politicii internationale este obligatoriu sa devenim competitivi.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.