Reteaua Corect

China va cauta autoritatea hegemonica si asimetria dintre puterea in crestere si puterea existenta

Scris de newsreporter in 23 ianuarie 2021 la 12:10, in Politics. 558 vizualizari Intra in discutie Tagurichina, relatii internationale, sua shortlinkhttp://crct.ro/nxhl

Relatiile internationale s-au schimbat destul de mult de la sfarsitul Razboiului Rece, in afara de globalizarea tehnologiei, informatiei si comertului, o dezvoltare semnificativa este reprezentata de formarea unui sistem multipolar si cresterea treptata a interesului spre Asia de Sud-Est. Statele pot sa-si urmareasca interesele cooperand din ce in ce mai mult in domeniul securitatii in aceasta era a concurentei strategice in crestere, potrivit Telegramedia.

Concurenta pentru drepturile maritime a aparut ca cea mai importanta problema de securitate in aceasta zona, unde statele puternice au o tendinta de dominatie. Este posibil ca statele mici sa nu-si arate comportamentul dominant asupra altor state, dar au tendinta de a-si maximiza puterea relativa facand alianta cu o mare putere sau prin alte mijloace.

Intrucat statele mici (puteri minore) nu detin suficiente capabilitati pentru asigurarea propriei securitati sau sa foloseasca forta militara impotriva puterii amenintatoare, au tendinta sa creeze echilibrul puterilor pentru a-si asigura propria securitate.

Cooperarea cu alte economii in crestere si o reasezare a relatiilor cu China

Pentru stabilirea ordinii, asigurarea securitatii si pentru dezvoltarea economica ulterioara, SUA ar trebui sa-si reechilibreze prezenta in Asia. Acest lucru poate fi facilitat de cooperarea cu alte economii in crestere si o reasezare a relatiilor cu China.

In acelasi timp Beijingul, avand o economie in crestere, ar trebui sa joace un rol pozitiv pentru a se adapta altor economii mai mici si pentru a mentine un echilibru bun cu SUA. In sistemul international, exista o distributie inegala a puterii intre state.

Capacitatea de a urmari si atinge obiective variaza in functie de puterea relativa a statelor. In acest sistem, cooperarea intre state vizeaza intotdeauna maximizarea puterii lor relative.

 Statele asiatice balanseaza impotriva cresterii Chinei

Gandirea liberala s-a concentrat mai degraba pe interdependenta economica si relatiile bune intre state decat pe confruntare, in timp ce teoria constructivista se axeaza pe impactul institutiilor internationale asupra comportamentului statelor.

Interactiunea si socializarea aduc identitate colectiva unui stat. Aceste teorii ale relatiilor internationale fac posibila studierea comportamentului statelor mici in activitatile de cooperare dintre ele, dar in special cu statele puternice.

Multi cercetatori au sustinut traditia realista in a descrie securitatea din Asia. Statele asiatice balanseaza impotriva cresterii Chinei, iar SUA continua sa fie perceputa ca putere dominanta. In continuare China va cauta autoritatea hegemonica si asimetria dintre puterea in crestere si puterea existenta, iar acest lucru va caracteriza ordinea asiatica.

Pentru ca realinierea strategica sa fie mai mult decat o simpla schimbare de tactica, trebuie sa se bazeze pe scopuri comune de lunga durata si pe valori impartasite. In politica internationala, iutelea tactica este necesara, uneori, pentru a putea raspunde nevoilor momentului, insa poate dauna angajamentelor pe termen lung.

SUA si UE reprezinta, impreuna, nucleul dur al stabilitatii politice si economice globale, in general statele pot reactiona la ascensiunea unei noi puteri individual  sau in coalitie cu alte state.

Supravietuirea unui popor ca un tot este in mod evident un bun colectiv

Ele pot incerca sa-si asigure securitatea opunandu-se puterii emergente, stavilindu-i influenta si, la nevoie, purtand un razboi pentru a o invinge.

Aceasta complexitate de interese a existat mereu, insa este mult mai evidenta in problemele economice si sociale, problemele de securitate sunt deseori impartasite mai mult colectiv. Supravietuirea unui popor ca un tot este in mod evident un bun colectiv.

Problemele sociale si economice sunt impartasite mai mult sau mai putin de toata lumea; exista in acelasi timp deosebiri si interese. Astfel, odata cu accentuarea interdependentei economice si prioritatea problemelor economice pe agenda politicii internationale este obligatoriu sa devenim competitivi.

Telegramedia

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.