Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Cel poreclit „Plicușor Ban”

Nicușor Dan nu a primit deloc întâmplător această poreclă. Încă din vremea când, vezi Doamne, era activist civic, devenise de notorietate, mai puțin pentru DNA, că acesta îi șantaja literalmente pe oamenii de afaceri, deschizându-le procese peste procese și blocându-le de cele mai multe ori aprobările pentru construcții, sub pretextul că respectivele construcții atentau la sănătatea fizică sau estetică a Capitalei. Și s-a întâmplat un fapt incredibil. Individul a ajuns primar general a Capitalei. Iar acum trebuie să ne spălăm pe cap cu el.

Tot ceea ce era de demonstrat s-a demonstrat. Nu mai este necesar niciun argument pentru a înțelege pe deplin faptul că, pe lângă alte beteșuguri, Nicușor Dan, căruia i s-a consolidat porecla de „Plicușor Ban”, este cu desăvârșire lipsit de abilități manageriale. Ori poziția de primar general – e valabil pentru orice primar – presupune să fii un bun administrator. Să cunoști la perfecție legislația în domeniu și mecanismele după care funcționează o autoritate locală. Capitala este o unitate administrativ-teritorială extrem de complexă, De aceea, deloc întâmplător, unii dintre primarii generali au fost vizați și pentru poziția de premieri. Dacă poți administra Capitala României, este de presupus că poți să conduci cu pricepere și un Executiv. În al doilea rând, nu este deloc întâmplătoare competiția grea care se duce pentru câștigarea alegerilor la Primăria Generală. Un primar general este aproape la fel de legitim ca și un președinte de țară, întrucât beneficiază de milioane de voturi.

Din această perspectivă, la ultimele alegeri locale, s-a produs – și nu numai în cazul Primăriei Generale a Capitalei și nu numai în Sectorul 1, ci și în alte localități din țară – un adevărat dezastru electoral. Absenteismul a atins cifre record. Cetățenii nu au mai avut încredere că votul lor este numărat corect. Să nu uităm că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care cetățenii votează și o unitate militarizată, STS, numără voturile și îi decide pe câștigătorii alegerilor. În al doilea rând, cu excepția Gabrielei Firea, susținută parțial de un partid aflat atunci în declin și demonizat drept „ciuma roșie”, nu a existat niciun candidat cât de cât credibil. Iar PNL, de teamă să nu se trezească înfrânt și umilit, a recurs practic la un individ din afara partidului și care, în ciuda poreclei, se mai bucura încă cât de cât de credibilitate din partea cetățenilor. A acelor cetățeni, din păcate nu puțini, care pun semnul egalității între activismul civic și calitățile unui edil. Ori Nicușor Dan, pentru a-și umfla buzunarele, mima doar activismul civic și nu dovedise prin nimic că are calități manageriale. Responsabili pentru nominalizarea și susținerea acestuia au fost în primul și în primul rând președintele Klaus Iohannis și Ludovic Orban, șeful PNL, precum și Dan Barna și Dacian Cioloș, vârful bicefal al USR. În mod normal, toți aceștia trebuie astăzi să-și asume răspunderea. Pentru că bucureștenii dârdâie de frig. Pentru că în multe cartiere nu există apă caldă decât cu țârâita. Pentru că sunt canalizările așa cum sunt. Pentru că spitalele aparținând Primăriei devin pe zi ce trece o ruină. Pentru că nu s-au băgat bani suficienți în școli și grădinițe. Pentru că nu s-au făcut parcări. Pentru că parcurile sunt neîngrijite. Și, în fine, pentru că transportul în comun e așa cum e, lăsând la o parte greva din aceste zile. Și să nu uităm de gunoaie. Și de deratizare. Și de țânțarii care ne vor termina la primăvară.

În mod normal, cei responabili trebuie să declare ferm că-i retrag lui Nicușor Dan sprijinul politic și să-l determine astfel să demisioneze. Pentru ca, până când nu e prea târziu, să avem în fruntea Primăriei un nou edil și un nou Consiliu General.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.