Digi24:
Noul guvern conservator polonez, intens criticat după ce a adoptat o serie de legi controversate prin care încercă să îndepărteze din conducerea unor instituții oamenii numiți de fosta putere liberală, vrea pur și simplu „să vindece” Polonia după 25 de ani de „îndoctrinare liberală”, a declarat ministrul afacerilor externe, Witold Waszczykowski, într-un interviu acordat ediției de luni a cotidianului german Bild. „Vrem pur și simplu să ne vindecăm țara de câteva boli, pentru a o putea pune pe picioare”, a declarat Witold Waszczykowski. El a arătat că precedentul guvern polonez, de orientare centrist-liberală, „a urmat un anume concept politic de stânga”. „Ca și cum lumea trebuia automat să meargă într-o singură direcție, potrivit unui model marxist – un nou melanj de culturi și de rase, o lume de bicicliști și vegetarieni, care nu mizează decât pe energiile regenerabile și combate orice formă de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu rădăcinile tradiționale poloneze”, a acuzat șeful diplomației. În schimb, a subliniat el, partidul conservator Lege și Justiție (PiS), care a câștigat alegerile legislative de la sfârșitul lunii octombrie, susține ceea ce interesează pe majoritatea polonezilor: tradicții, conștiința istoriei, dragostea de patrie, credința în Dumnezeu, într-o viață de familie normală, între un bărbat și o femeie”. „Este un șoc pentru oponenții noștri, cei care cred în evoluție, că cei 25 de ani de îndoctrinare de stânga și liberală nu au putut face să dispară aceste valori tradiționale (...) Și că noi am câștigat alegerile cu ele”, a mai spus ministrul.
Ziarul Financiar:
2016 va fi penultimul an de creştere economică din ciclul de şapte ani consecutivi, reînceput în 2011. Să ne bucurăm de el şi să încercăm să vedem ce ne va aduce.
1. Economia se va supraîncălzi datorită sau din cauza creşterii consumului- Reducerea TVA pentru toate produsele, majorările salariale la stat, dar şi din sectorul privat, creşterea salariului minim chiar şi din luna mai, banii disponibili din credite, dar şi reducerile de preţuri din oferte vor duce la creşterea consumului şi la supraîncălzirea economiei. România şi-a revenit din criză prin creşterea consumului şi mai puţin prin investiţii, iar acest lucru se va vedea pentru că există o limită de creştere. În 2016 statul îşi va epuiza toate gloanţele de impulsionare a creşterii, iar finanţele publice vor începe să se fisureze, ceea ce se va vedea cel mai bine în 2017.
2. Dobânzile la lei vor creşte, în special la credite - Cei care au împrumuturi în lei, dar şi cei cu euro trăiesc o perioadă de glorie în ceea ce priveşte costul creditelor. Indicele Robor la 3 luni, indicatorul de referinţă pentru credite, a atins un minim de 1,02% pe an, nivel ireal de jos. Transformarea inflaţiei în deflaţie şi lipsa cererii la câţi lei sunt în piaţa interbancară a dus costul creditelor la acest nivel. La începutul anului 2015 indicele Robor era la 1,6-1,7%, iar la mijlocul anului era la 1,3%. Acest nivel de 1-1,3% nu va rezista mai mult de un an şi probabil vom vedea, spre finalul anului 2016, creşterea dobânzilor la lei, spre palierul 1,5-2%, asta pe măsură ce inflaţia va reveni în joc şi se vor pierde efectele celor două reduceri de TVA.
3. Companiile vor avea probleme cu angajaţii buni
4. Mai mulţi corporatişti vor deveni mici antreprenori şi vor vedea că poveştile de pe net nu bat realitatea cruntă de zi cu zi
5. În ciuda euforiei macro, la nivel micro piaţa va rămâne extrem de strânsă. Toţi vor munci mai mult pentru mai puţin
SURSA: Stiripesurse.ro
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.