Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

CE VRĂJI AU MAI FĂCUT COTROCENII: MISTERIOASA DECORARE CLASIFICATĂ A LUI ARAFAT

Pe 30 noiembrie, Raed Arafat anunța pe Facebook un eveniment de maximă importanță în viața sa, mai precis decorarea de către administrația prezidențială cu ”Steaua României”, cea mai înaltă decorație a statului român. A trecut mai bine de o săptămînă, însă, și singura informație despre decorare rămăsese cea livrată de Arafat, iar Cancelaria Ordinelor s-a dat lovită în aripă cînd a fost vorba să furnizeze explicații publice. Un răspuns oficial livrat ulterior presei mai degrabă adîncește misterul decît să-l limpezească.

”Am fost extrem de onorat si emotionat sa primesc astazi decoratia “Steaua Romaniei” in grad de “Cavaler”, o distinctie ce mi-a fost inmanata de Excelenta Sa Presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis. Pentru mine, aceasta decoratie reprezinta un indemn puternic pentru a continua, alaturi de colegii mei, munca depusa in serviciul tarii noastre si dezvoltarea sistemului integrat de urgenta, devenit deja un model recunoscut pe plan international. Totodata, vreau sa adresez multumirile mele domnului ministru Lucian Bode pentru increderea acordata si pentru faptul ca m-a propus pentru aceasta prestigioasa si onoranta decoratie!” a scris pe Facebook Raed Arafat.

 

Un text din care rezultă limpede cine l-a propus spre decorare, ministrul Bode, și faptul că decorația a primit-o din mîinile președintelui Iohannis. Într-o zi în care pe agenda președintelui nu figura nicio activitate oficială.
O singură mică nedumerire: decretul firesc de decorare nu apare pe siteul președinției, și nici la Monitorul Oficial, lîngă celelalte decrete de decorare semnate în preajma Zilei Naționale.

Intrigați, l-am contactat azi pe consilierul prezidențial Gheorghe Angelescu, șeful Cancelariei Ordinelor, care răspunde de decorații, cu întrebarea simplă unde găsim decretul de decorare.
Răspuns neașteptat: faceți o solicitare la departamentul de presă în conformitate cu legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice. ”Chiar nu ne puteți spune în două cuvinte?”. ”Mi-e teamă că e nevoie de mai mult de două cuvinte”.

Cîteva ore mai tîrziu, revista Q Magazine, care făcuse deja un asemenea demers, a primit răspunsul de la președinție

”Decretul la care faceți referire a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 1.155/29.11.2022. Anexa nominală a decretului conține informaţii clasificate şi urmează regimul Legii nr. 182/2002 privind protecția informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare. Legea nr. 182/2002 are efecte şi în privința conferirii decorațiilor de stat. Astfel, în măsura în care instituția inițiatoare a decretului de decorare, respectiv Ministerul Afacerilor Interne, solicită acest lucru, anexa nominală cuprinzând persoanele decorate va avea caracter de document clasificat, aceasta comunicându-se doar instituției interesate”.

Trăgînd linie și adunînd, secretarul de stat civil Raed Arafat a fost decorat printr-un decret secretizat (procedură folosită, în general, pentru ofițerii acoperiți ai serviciilor, cărora nu li se poate divulga identitatea), nu e clar de ce, dar vestea decorării a fost împrăștiată de el însuși, fără rezerve.

De aici o întrebare simplă: ce o fi trebuit secretizat în cazul decorării medicului civil din fruntea DGSU, care a fost doar unul dintre medicii decorați în ultimele zile de către președinte? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.