Reteaua Corect
Oana Stanciulescu

Ce se ascunde in spatele legii antilegionare

Scris de Oana Stanciulescu in 05 august 2015 la 14:42, in Politics. 186 vizualizari 1 comentariu TaguriKlaus Iohannis, Legea antilegionara shortlinkhttp://crct.ro/nlUY

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat deunazi Legea nr. 217/2015, cunoscuta ca Legea antilegionara.

Legea a fost controversata inca de la nastere, numai ca putini au bagat de seama atunci. Acum insa, mai multi istorici, jurnalisti si cercetatori sustin ca este o lege proasta si bizara.
Cum s-a nascut aceasta lege? Simplu, cu ajutorul Institutului Elie Wiesel, care, potrivit surselor mele, a trimis-o gata facuta, cautand doar parlamentari romani care sa si-o asume. Si a gasit.
La momentul respectiv, in urma cu doi ani, am scris un text intitulat – “Domnule Crin Antonescu, imi pemiteti sa vorbesc cu Paul Goma?”, in care ii spuneam domnului Antonescu (unul dintre initiatori), pe care n-am facut un secret ca il respectam, ca preocuparea sa ar trebui sa se indrepte, ca presedinte al unui partid istoric, catre soarta si recunoasterea fostilor detinuti politici, multi dintre ei adevarati eroi.
De Holocaust are cine sa se ocupe si o fac bine de atatia ani, de “Holocaustul” comunist nu se ocupa nimeni.
Legea insa a fost votata si, cum stiti deja, si promulgata.
Dar care sunt, pe scurt problemele acestei legi:
1. In premiera, inca din titlu, este adaugat cuvantul legionar.
Titlu: “Interzicerea organizatiilor, simbolurilor si FAPTELOR cu caracter fascist, LEGIONAR, rasist sau xenofob”
2. La articolul 3 se introduce o sintagma foarte periculoasa, si anume: o persoana este vinovata nu numai daca a fost condamnata definitiv de o instanta , ci si prin ORICE hotarare. Adica a cui ar putea sa fie hotararea daca nu a unei instante? A unui institut, ONG, persoana?
“Prin persoana vinovata de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii se intelege orice persoana condamnata definitiv de catre o instanta judecatoreasca romana sau straina, SAU PRIN ORICE HOTARARE recunoscuta in Romania”.
3. Se introduce un articol nou, care catalogheaza miscarea legionara ca fiind de sorginte fascista. Problema este ca nu istoricii spun acest lucru, ci un deputat PSD turnator la Securitate, pe numele lui Ciprian Nica. Acesta decide sa spuna intr-o LEGE ca legionarii sunt FASCISTI, desi istoricii de la Academia Romana spun invers. Dar cine sunt Dan Berindei sau Radu Ciuceanu?
“Prin Miscarea legionara se intelege o organizatie fascista care a activat in perioada ‘27- ‘41 sub denumirile de Legiunea Arghanghelului Mihail, Garda de Fier si partidul Totul pentru Tara”.( articolul patru)
4. Un alt articol bizar este care se refera la idei si conceptii promovate in PUBLIC.
“FAPTA persoanei de a promova, in public, IDEI, CONCEPTII, sau doctrine fasciste , legionare, rasiste sau xenofobe, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani”. ( articolul cinci)
5. Alte doua articole vor da multa bataie de cap de acum incolo. Unul dintre ele interzice ridicarea sau MENTINEREA in locuri publice a unor statui, placi comemorative, ale legionarilor – simpatizanti, membri etc, iar cel de-al doilea interzice denumirea unor strazi sau fundatii cu numele acestora.
Aici apar si mai multe intrebari – Petre Tutea, nume de strada sau nu? Mircea Vulcanescu, bust pe spatiul public sau nu? Ion Gavrila Ogoranu, nume de fundatie sau nu? Nichifor Crainic, placuta comemorativa sau nu?
Din pacate, stim deja raspunsul de la seful Elie Wiesel.
6. Si poate cea mai importanta intrebare este aceasta – cine a decis ca Tutea, Vulcanescu, Ogoranu, Gheorghe Bratianu, Gafencu sunt VINOVATI? Nu cumva Tribunalul POPORULUI, acelasi care l-a condamnat si pe Iuliu Maniu si pe toata elita Romaniei?
Cu regret am citit faptul ca domnul Florian, seful institutului Elie Wiesel, a si deschis sampania cand a vazut ca a scapat de toti eroii Romaniei, ca le va scoate placutele de pe cladiri, numele din cartile de istorie, poate si cartile din librarii. Si iata ce a grait:
„Nichifor Crainic are placa pusa de Academia Romana cu aprobarea Primariei pe strada Vasile Conta, Nichifor Crainic care a facut parte din guvernarea Antonescu; mai este un bust al lui Mircea Vulcanescu in sectorul 2, fost subsecretar de stat la Ministerul de Finante si condamnat pentru crime de razboi in baza Legii 312/1945 cu modificarile ulterioare. Mentionez ca legile in baza carora au fost condamnati sunt si azi in vigoare, iar deciziile definitive sunt si astazi valabile. Toti cei care le pun in discutie minimalizeaza o legislatie care a fost recunoscuta de catre trupele Aliate — SUA, URSS, Marea Britanie —perfect legala si astazi”.
Asadar, judecatorii Republicii Populare Romania au dat sentinte corecte, drepte, cand au umplut temnitele comuniste cu prim ministri, ministri, preoti, scriitori, jurnalisti, toti anticomunisti, domnule Florian?
Bine ca macar stim.
As vrea sa dau doar un umil exemplu, pe care l-am gasit intr-un articol al Ioanei Diaconescu despre Detinutul K 9320: Mircea Vulcanescu.
“La fila 9 a dosarului citim o nota a corpului de filaj cu doua afirmatii contradictorii: una este: ,Mircea Vulcanescu functionar de cariera nu a facut politica” si alta: ,Mircea Vulcanescu facea parte din Guvernul Antonescu, care la 22 iunie a declarat razboi Rusiei sovietice si este socotit criminal de razboi”.
Dar cine a fost Mircea Vulcanescu?
Din iunie 1935, a detinut functia de director general al Vamilor pina in septembrie ’37, cind a fost demis dupa ce a descoperit contrabanda cu bauturi si tigari facuta de Eduard Mirto, fost ministru al Comunicatiilor. Totusi, a fost numit director al Datoriei Publice in Ministerul de Finante. A mai fost in 1940 – 1941, director la Casei Autonome de Finantare si Amortizare si presedinte al Casei Autonome a Fondului Apararii nationale, si subsecretar de stat la Finante, pina la 23 august 1944.
In aceasta perioada, a fost asistent onorific la catedra de Sociologie a profesorului Dimitrie Gusti.
Mircea Vulcanescu a reusit, intre 1941 si 1944, sa obtina pentru Banca Nationala a Romaniei 8 vagoane de aur (confiscate de URSS) si inzestrarea Armatei a 4-a cu echipament militar german nou etc. ( M. Vulcanescu, „Ultimul Cuvant”, Humanitas, 1992, pp.15-16 si de la p.68).

Regele Carol al II-lea si ulterior Regele Mihai I i-au conferit distinctii si mari ordine nationale, in semn de recunoastere pentru serviciile aduse statului roman.
La 9 octombrie 1946 a fost condamnat la opt ani temnita grea.
Inchis la Aiud, alaturi de majoritatea elitei romanesti, Mircea Vulcanescu a tinut o serie de conferinte considerate subversive de tortionari, pentru ca le mentinea oamenilor moralul. A fost izolat, dezbracat in pielea goala si lasat intr-un frig cumplit, neavind paturi sau scaune pe care sa sada. Epuizat, unul dintre detinuti a cazut din picioare iar Vulcanescu s-ar fi asezat pe ciment ca o saltea, sub el, salvindu-i viata.
A murit pe 28 octombrie 1952, bolnav de plamini, din cauza tratamentului inuman la care a fost supus.
Avea 48 de ani si a lasat un indemn: „Sa nu ne razbunati!”.

Cam pe acesta vrea domnul Florian de la Elie Wiesel sa-l interzica in Romania. Poate a facut domnul Florian mai multe pentru aceasta tara? Sau poate domnul Florian este el insusi o instanta – de unde si sintagma adaugata in noua lege.
Ce sa ne facem atunci cu Martin Heidegger sau Gunter Grass, cunoscuti pentru angajamentul sau simpatiile lor fasciste? Sau sa inteleg ca ne intereseaza doar eroii acestei tari, pe care vrem sa-i ascundem ca in anii 50?

SURSA: Expresmagazin.ro

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.