Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ce face MRU, seful SIE, pierde razboiul? Sau tradeaza?

Pana in acest moment, analistilor politici care au analizat lovitura de stat din Turcia, cu toate consecintele ei, le-a scapat o coordonata esentiala. Ce a stiu si ce nu a stiu Serviciul de Informatii Externe in legatura cu pregatirile pentru puciul militar din Turcia si derularea evenimentelor. In ce masura Mihai Razvan Ungureanu i-a informat sau nu pe decidentii politici. Daca SIE a semnalat sau nu uriasul potential de risc implicat de existenta, in Romania, a celor 11 scoli si a unor organizatii asa-zis umanitare initiate de clericul islamist radical auto-exilat in Statele Unite, despre care guvernul turc afirma ca este principalul organizator al puciului militar. Daca SIE nu a stiut nimic despre toate astea si despre multe altele, atunci intreaga sa conducere trebuie maturata. Incepand cu MRU. Daca serviciul secret a stiut si nu l-a informat pe presedintele Kaus Iohannis, atunci, pur si simplu, MRU e un tradator. Iar daca presedintele a fost totusi informat si nu a actionat, atunci opinia publica treuie sa afle acest lucru de indata.

Puciul esuat din Turcia, initiat de fostul sef al principalului serviciu secret in complicitate cu mai multi capi ai armatei, despre care clericul radical Gulen, auto-exilat in Statele Unite, afirma ca a fost regizat, putea fi anticipat. Si chiar a fost. Au existat intalniri intre capii loviturii de stat si eminente cenusii ale altor puteri, anterioare puciului, care nu au ramas necunoscute opiniei publice. Cum a  fost, de pilda, intalnirea intre fostul sef al serviciului secret al Turciei si Aleksandr Dughin, considerat cel mai important consilier neoficial in materie de politica externa al presedintelui Putin. In presa internationala, de cateva saptamani, au aparut informatii care au avertizat asupra pericolului unei lovituri militare pusa la cale in Turcia. Deci, ceea ce au stiut jurnalistii, au stiut analistii bine informati, trebuia sa stie si reprezentantii Servicului de Informatii Externe al Romaniei.

La fel cum iminenta puciului militar trebuie sa fi facut sa sune clopoteii de alarma in principalele capitale ale lumii. Nu numai Moscova a fost informata chiar de la “sursa”, ci, cu certitudine,si cele mai puternice state NATO, in frunte cu Statele Unite. Cu atat mai mult cu cat, iata, presedintele Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul si alti demnitari de la Ankara afirma raspicat faptul ca eminenta cenusie a puciului esuat este un cleric radical islamist, auto-exilat in Statele Unite. Acesta este acuzat, in mod oficial, ca a construit un stat turc paralel, alcatuit din mii de militari, din mii de judecatori, nenumarati demnitari ai statului si sutinut de o parte a presei din Turcia. Mai mult chiar, Statele Unite sunt somate sa-l predea de indata pe clericul Gulen. In caz contrar, Turcia, cel mai puternic aliat NATO din Europa, declarand ca se va afla in stare de razboi cu Statele Unite, de la distanta, cel mai puternic partener NATO. Situatia, indiferent care este adevarul, este pe cat de uluitoare, pe atat de exploziva. Iar bomboana pe coliva in ceea ce ne priveste, dincolo de destabilizarea grava a flancului de sud-est al NATO, este informatia transmisa cu o zi in urma si necontrazisa de nimeni, pe postul de televiziune Realitatea TV, de catre insusi ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas, conform careia “inamicul numarul unu”, clericul Gulen, a initiat in tara noastra o retea  de scoli si de organizatii asa-zis umanitare, toate fiind parte a prezumtivului complot impotriva statului turc.

Faptul ca nu se  raspunde prompt, de la Bucuresti, unei asemenea acuzatii, macar cu promptitudinea si maniera diplomatica in care a facut-o Washingtonul, demonstreaza fie o grava impotenta, fie o condamnabila inconstienta, fie un criminal act de tradare.

Cu exceptia catorva analisti specialisti in geopolitica, cel mai activ dintre acestia fiind Gozmin Gusa, mai simt nevoia sa spun ca populatia din Romania nu a primit nici informatii complete si nici opinii concludente referitoare la unul dintre cele mai periculoase evenimnete in derulare, care are loc in proximitatea Romaniei si care afecteaza, pe termen lung, in mod grav, securitatea continentului tocmai in flancul de sud-est.

Nu s-a spus suficient de clar, suficient de raspicat si suficient de argumentat ca ceea ce, spre cinstea lor, au salvat cetatenii turci nu este nici pe departe un stat de drept. Si nici restabilirea situatiei, pentru care au pledat principalele state ale lumii si pe care o clameaza reprezentantii marilor puteri solidarizandu-se cu Erdogan, nu reprezinta o revenire la normalitate.

In plan intern, Turcia, care a cunoscut in ultimii ani o efervescenta economica, dispune de o presa din ce in ce mai ostracizata, mai inhibata, pe alocuri chiar suprimata, incapabila sa se transforme intr-un caine de paza al societatii. Puterea judecatoreasca este si ea stransa cu usa, judecatorii fiind mutati in masa si in mod arbitrar, prin decizii administrative dar, in realitate, politice, dintr-o regiune in alta, iar mai recent sunt demisi si arestati in masa. Coruptia este endemica si se desfasoara avand drept temelie clanurile politice cultivate de Erdogan dupa reteta Eltin – la fel cum, corect, a semnalat Cozmin Gusa –, in timp ce opozitia este anesteziata. Cu peste 3.000 de militari arestati in acest moment, intre care insusi seful Armatei a treia si mai multi generali, si cu spectrul reintroducerii pedepsei cu moartea, Turcia este departe de  a fi un stat de drept, chiar daca puciul a esuat. Si in loc sa se apropie, se indeparteaza din ce in ce mai mult de Uniunea Europeana, unde, de pilda, pedeapsa cu moartea este pretutindeni abolita. Sub aspectul politicii interne, Erdogan sta pe un butoi de pulbere creat in mare masura de el insusi, chair daca puciul esuat, regizat sau nu, ii creeaza o teribila oportunitate pentru a taia si a spanzura, intarindu-si o putere mai mult personala, in beneficiul Turciei. 

In plan extren, situatia este inca si mai complicata. Este adevarat ca Turcia, militar vorbind, este cel mai important jucator NATO din zona, dar la fel de adevarat este ca acest jucator este pe cat de imprevizibil, pe atat de nesigur. Sa ne reamintim ca, in ultima vreme, Erdogan a intrat in conflict nu numai cu Rusia, ci si cu Iranul, cu Israelul, cu Siria, cu Germania si, mai recent cu Statele Unite, amenintate chiar cu un razboi. Sa ne mai reamintim de schizofrenia de la Ankara, de tip otoman, atunci cand vine vorba despre kurzii care actioneaza in Siria. Considerati de Statele Unite drept unitati care lupta legitim impotriva Statului Isalmaic, iar de catre Ankara drept teroristi. Sa ne mai amintim de duplicitatea Turciei atunci cand se facea ca ataca Statul Islamic, atacandu-i de fapt pe turci si, in acelasi timp, importand petrol de la teroristi. In fine, pentru a incheia partial, sa luam in calcul si jocul perfid legat de traficul cu refugiati catre Uniunea Europeana, via Turcia, oprit in momentul in care santajul si-a atins efectul, iar Erdogan a  primit ceea ce a pretins.

Intreg acest complex, extrem de exploziv, de probleme scoase in evidenta de puciul militar esuat si de tot ceea ce urmeaza sa se petreaca sub domnia lui Erdogan, care va profita din plin de cele intamplate stand sub umbrela unei relative solidaritati internationale – caci nimeni nu isi doreste inlocuitea raului existent printr-un rau si mai mare, cum ar fi o junta militara ultra-nationalista –, ar fi trebuit sa oblige Romania la o vigilenta maxima. Si asta inseamna ca, din nou, este obligatoriu sa ne punem cuvenitele semne de intrebare privind calitatea prestatiei si loalitatea binomului MRU-Predoiu de la SIE. 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.