Reteaua Corect

CCR discuta modificarea Regulamentului Camerei si conflictul Parlament-Guvern

Curtea Constitutionala a Romaniei discuta maine sesizarile privind conflictul dintre Parlament si Guvern, pe tema Legii Educatiei, precum si pe modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, reclamata ca neconstitutionala, conform Mediafax.

Sesizarea privind existenta unui conflict juridic intre Guvern si Parlament a fost facuta de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dupa ce Executivul a retras Legea Educatiei din Senat pentru a proceda la asumarea raspunderii pe actul normativ pentru adoptarea acesteia, relateaza Mediafax.

"Guvernul Boc, intr-o incarnatiune anterioara a sa, a facut un lucru similar in 2009, si dupa un an de zile incearca acelasi lucru", adauga el, precizand ca angajarea raspunderii pe Legea educatiei a mai fost respinsa de CC anul trecut, cu motivatia ca angajarea raspunderii Guvernului nu poate fi folosita decat in cazuri exceptionale. Nu este normal ca Guvernul sa persiste in aceeasi greseala si dorim sa il indreptam, daca nu il indreptam de tot la motiunea de cenzura", spunea presedintele Senatului.

Geoana afirma ca decizia Guvernului de a retrage Legea educatiei din procesul legislativ din Senat este "un gest arbitrar" care echivaleaza cu desfiintarea rolului de legiferare al Parlamentului.

Intre timp, in 28 octombrie, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Legea educatiei.

In 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata in 15 septembrie 2008, considerand ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

CCR se pronunta si pe tema modificarii regulamentului Camerei Deputatilor.

Tot miercuri, CCR este asteptata sa se pronunte pe legalitatea modificarii Regulamentului Camerei Deputatilor, in urma careia independentii s-au constituit in grup palramentar si au obtinut functii in Biroul Permanent al Camerei. In acesz caz, instanta constitutionala a fost sesizata de catre 75 de parlamentari.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a inregistrat la Curtea Constitutionala o sesizare privind doua hotarari adoptate de acest for legislativ prin care se modifica Regulamentul de functionare, anunta liderul grupului, Calin Popescu Tariceanu. El preciza ca, prin hotararile respective, actuala majoritate, formata din PDL si UDMR, modifica Regulamentul Camerei Deputatilor in sensul statuarii unui grup parlamentar al "asa-zisilor" parlamentari independenti, care are aceleasi drepturi cu grupurile parlamentare ale partidelor care au participat la alegeri. Tariceanu a subliniat ca grupul parlamentarilor "asa-zisi" independenti intregeste, pe baza de "santaj si coruptie politica", majoritatea structurata in jurul PDL.

Tariceanu arata ca PNL considera acest lucru ca fiind neconstitutional, motiv pentru care formatiunea sa a depus sesizarea de neconstitutionalitate la CC.

Liderul grupului PNL din Camera a precizat ca Regulamentul, pana la momentul modificarii lui de catre PDL si UDMR, stipula ca toata configuratia Parlamentului se bazeaza pe rezultatul initial al alegerilor parlamentare, fapt care nu mai este respectat in acest moment, dupa modificarea acestuia.

El sublinia ca grupul parlamentarilor "asa-zisi" independenti intregeste, pe baza de "santaj si coruptie politica", majoritatea structurata in jurul PDL.

Camera Deputatilor a aprobat, in 5 octombrie, in absenta parlamentarilor PSD si PNL, doua hotarari pentru constituirea grupului independentilor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.