Reteaua Corect

Cazul Severin: Nu i s-a daruit o bicicleta, ci i s-a furat un ceas care i s-a si restituit

Nu este clar pe cine deranjeaza adevarul in cazul Severin contra The Sunday Times si, mai ales, cine se teme de reabilitarea si revenirea lui Adrian Severin in slujba intereselor romanesti. Cert este ca dezinformarea care a insotit tot acest complicat caz continua. Este, deci, o datorie sa repunem informatiile in context si sa aratam ca ceea ce unii vor sa prezinte drept infrangere este, de fapt, o alta victorie.

Sursa imagine: soim.ro

Printr-o scrisoare trimisa lui Adrian Severin pe 16 ianuarie 2012, deci cu aproape cinci luni in urma, OLAF informa ca pe data de 18 noiembrie 2011 a decis inchiderea investigarii administrative provocate de acuzatiile formulate de ziarul The Sunday Times impotriva mai multor europarlamentari. Cu acest prilej, OLAF reamintea ca „afirmatiile investigate priveau imprejurarea ca dvs. (Adrian Severin) ati fi acceptat o remuneratie de la o societate privata spre a initia anumite amendamente la proiectele de legi in cadrul procesului legislativ”.

Putini stiu ca aceasta ancheta a generat o disputa intre institutiile europene. Astfel, Parlamentul European a contestat competenta OLAF in speta si a refuzat sa coopereze cu el. Asa se explica de ce la finele scrisorii mentionate se face urmatoarea precizare esentiala: ”OLAF nu a fost in masura sa obtina date electronice din Parlamentul European sau sa desfasoare interviuri cu martori din cauza refuzului Parlamentului European de a furniza sprijinul necesar. De aceea, OLAF nu a fost in situatia de a realiza o ancheta administrativa completa si a trebuit sa isi bazeze concluziile pe informatii limitate”. Cu alte cuvinte, OLAF se retrage din ancheta, orice opinie a sa asupra fondului problemei, la sfarsitul unei investigatii incomplete, fiind irelevanta.

De fapt, se poate foarte bine crede ca, in conditiile rivalitatilor inter-insititutionale europene, OLAF a incercat sa iasa din incurcatura transferand problema celor cu adevarat competenti, totodata ferindu-se sa exprime opinii care sa le lege manile dar si sa confirme acuzatia initial anchetata. Acuzatie care, oricum, nu se sustine intrucat, asa cum se poate constata din cercetarea informatiilor publice oferite de Parlamentul European, Severin, in calitatea de europarlamentar si in exercitiul atributiilor sale parlamentare, nu a initiat si nu a sprijinit in niciun fel amendamentul in discutie.

Urmarea fireasca a situatiei descrise a fost aceea ca OLAF sa trimita dosarul autoritatilor judiciare romane si Parlamentului European, recomandandu-le respectiv sa duca ancheta judiciara pana la capat si sa analizeze daca se impune vreo masura disciplinara potrivit procedurilor parlamentare. Aceste recomandari au fost inaintate celor mentionati tot in ianuarie 2012.

Asa dupa cum presa romana a informat, pe 15 mai 2012 decizia Parlamentului European a fost repunerea lui Adrian Severin in drepturi. Se asteapta acum si concluziile DNA despre care nu putem decat spera ca vor fi eliberate de orice presiune si ratiune politica. Daca nu va fi asa, ultimul cuvant il va avea justitia.

In acest context se incearca intoxicarea opiniei publice cu false stiri care pun lucrurile intr-o ordine cronologica inversa. Se doreste ca publicul neinformat sa creada ca recomandarea (nu cererea) OLAF ca PE sa analizeze sanctionarea cercetand cazul potrivit procedurilor sale a venit dupa repunerea in drepturi a lui Adrian Severin de catre PE. Astfel, s-ar crea imaginea ca, pe de o parte, concluziile OLAF ar contrazice concluziile PE si, pe de alta parte, ca OLAF si-ar fi dus ancheta pana la capat si ar fi stabilit masuri ferme impotriva lui Severin. In realitate, OLAF a inchis dosarul fara a confirma acuzatiile initiale iar PE, cu cateva luni mai tarziu, a inchis la randul sau orice procedura impotriva lui Severin.

Mai ramane o intrebare: dupa atatea minciuni, diversiuni, inscenari, manipulari si manevre populiste, cine va avea curajul sa iasa si sa afirme clar ca Adrian Severin nu se face vinovat de ceea ce i s-a imputat pe baza unei simple inscenari? Oricum, cu instinctul lor corect, oamenii de rand au inceput sa inteleaga care este adevarul. Iar pana la urma se va face si dreptate!

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.