Reteaua Corect

Care este noua strategie nucleară americană

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ” dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE, potrivit Capital. Lloyd Austin a făcut aceste remarci în cursul prezentării actualizării din 2022 a Strategiei de Apărare Naţională şi Posturii Nucleare şi de apărare antirachetă a SUA.

„Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul”, a declarat Austin în cadrul unei conferinţe de presa la Pentagon.

Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau chiar să vorbească despre utilizarea acestuia este „periculoasă şi iresponsabilă”.

Rusia a efectuat miercuri exerciţii ale forţelor sale nucleare strategice „Grom” (Thunder), într-o nouă provocare la adresa Occidentului.

În timpul acestor exerciţii, a lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula, două bombardiere strategice Tu-95MC şi sisteme terestre de rachete intercontinentale mobile Yars, printre altele.

Lloyd Austin a făcut aceste remarci în cursul prezentării actualizării din 2022 a Strategiei de Apărare Naţională şi Posturii Nucleare şi de apărare antirachetă a SUA.

În ceea ce priveşte postura nucleară, documentul insistă asupra faptului că „SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme” pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor şi partenerilor săi.

Documentul insistă că, atât timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al armelor nucleare americane este de a „descuraja” un astfel de atac împotriva teritoriului său sau al aliaţilor săi.

SUA consideră că armele lor nucleare sunt destinate să „descurajeze orice formă de atac strategic”, inclusiv convenţional, a avertizat Pentagonul în noua sa strategie nucleară dată publicităţii joi, potrivit AFP.

„Aceasta include utilizarea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, şi aceasta include atacuri foarte importante de natură strategică, cu utilizarea de mijloace non-nucleare”, a precizat în faţa presei un înalt responsabil din Ministerul american al Apărării, explicând că această nouă abordare este destinată „să complice luarea unei decizii” de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă „bombă murdară”.

„Rusia şi-a desfăşurat agresiunea împotriva Ucraina sub ameninţare nucleară, cu declaraţii iresponsabile, exerciţii nucleare la date neprevăzute anterior şi minciuni privind o utilizare potenţială a armelor de distrugere în masă”, se precizează în acest document, publicat pentru prima oară în acelaşi timp cu noua strategie de apărare americană.

În timp ce SUA se aşteaptă la un test nuclear iminent al Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că o lovitură nucleară din partea Coreei de Nord ar însemna „sfârşitul regimului” lui Kim Jong Un.

„Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva SUA sau a aliaţilor şi partenerilor lor va fi inacceptabil şi va conduce la sfârşitul acestui regim”, indică Pentagonul. „Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea face uz de arme nucleare şi să supravieţuiască”.

China a angajat un „efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare, subliniază între altele Ministerul american al Apărării, care precizează că Beijingul „doreşte într-adevăr să deţină cel puţin 1.000 de ogive nucleare până la sfârşitul deceniului”.

Dar „Rusia este principalul rival al SUA cu forţele nucleare cele mai diverse şi cele mai capabile”, se precizează în document.

Rusia dispune de 1.550 ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate.

„Arsenalul său nuclear modern, care ar urma să crească, reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partnerii noştri”, adaugă Ministerul Apărării, subliniind că „în anii 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare (care vor fi) concurenţi strategici şi adversari potenţiali”.

Capital

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.