Reteaua Corect

Care este ministerul care a inițiat cele mai multe legi în 2022

Scris de newsreporter in 24 ianuarie 2023 la 10:14, in Politics. 258 vizualizari Intra in discutie Taguriinitiative legislative, legi, minister, raport, sgg shortlinkhttp://crct.ro/nAMS

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat un raport privind inițiativele legislative luate la nivel de minister în 2022. Conform datelor, Ministerul Sportului condus de reprezentantul UDMR Eduard Novak a avut o singură inițiativă, relatează Ziare.com.

Puține inițiative a avut și Ministerul Culturii condus de către social-democratul Lucian Romașcanu, care a avut doar două, în timp ce Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea (PSD) a avut șapte inițiative. Mai apoi urmează Ministerul Agriculturii condus de către Petre Daea (PSD) și Ministerul Apărării, condus de Angel Tîlvăr, ambele având doar 12 inițiative.

Următoarele pe listă sunt Ministerul Afacerilor Externe (Bogdan Aurescu, PNL) și Ministerul Antreprenoriatului (Daniel Cadariu, PNL) cu 13 inițiative, Ministerul Cercetării (Sebastian Burduja, PNL), Ministerul Educației (Ligia Deca, PNL), Ministerul Mediului (Tanczos Barna, UDMR) cu 14 inițiative, Ministerul Economiei (Florin Spătaru, PSD), având 17 inițiative, Ministerul Sănătății (Alexandru Rafila, PSD), cu 21 de inițiative și Ministerul Energiei (Virgil Popescu, PNL) respectiv Ministerul Justiției (Cătălin Predoiu, PNL)- ambele cu 23 de inițiative.

La polul opus se regăsește, la mare distanță, Ministerul de Finanțe condus de social-democratul Adrian Câciu, care în 2022 a inițiat 65 de proiecte de lege. Acesta este urmat de Ministerul Muncii (Marius Budăi, PSD) cu 37 de inițiative, Ministerul Dezvoltării (Cseke Attila, UDMR) cu 35 de inițiative, Ministerul de Interne (Lucian Bode, PNL) cu 34 de inițiative, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (Marcel Boloș, PNL) cu 33 de inițiative și, nu în ultimul rând, Ministerul Transporturilor (Sorin Grindeanu, PSD), cu 30 de inițiative.

În total, Guvernul a trimis spre dezbatere parlamentară 330 de proiecte de lege.

 

 

 

Un OUG la fiecare două zile

 

Deși Constituția spune că Guvernul poate emite Ordonanțe de urgență (OUG) doar în „situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată”, în ultimii ani puterea a folosit pe deplin acest instrument, deși, cum este cazul coaliției PSD-PNL, a deține o majoritate parlamentară confortabilă. Anul trecut, după ce Nicolae Ciucă a fost învestit ca premier, Guvernul a emis 25 de ordonanțe prima chiar în ziua în care a preluat funcția.

Astfel, în 2022, guvernul a adoptat 181 de OUG-uri, semn că România a trecut printr-o „situație excepțională” la fiecare două zile.

Cel mai mare număr de Ordonanțe de urgență a fost dat în 2008, când, până în luna decembrie, Executivul a fost condus de către Călin Popescu Tăriceanu, membru PNL atunci, fiind înlocuit la finalul lunii decembrie de către Emil Boc, din partea PDL. Cel doi au lăsat „moștenire” 229 de ordonanțe de urgență, record de care s-a apropiat Ludovic Orban în 2020, cu 226 de OUG-uri. În materie de evenimente, 2008 a marcat România prin criza economică care a afectat întreaga planetă, dar și două rânduri de alegeri, locale și parlamentare.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.