Reteaua Corect
Adrian Nastase

Cand sunt posibile miracolele?

Scris de Adrian Nastase in 23 noiembrie 2021 la 13:26, in Politics. 568 vizualizari Intra in discutie TaguriDubai, guvernare, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nyL6

Dubai nu reprezintă doar un proiect turistic. El inseamnă, in primul rand reusita unei viziuni. Indeplinită intr-o jumătate de secol. Proiectul a pornit la inceputul anilor ’70, prin unirea celor sapte emirate. Cu vointă, autoritate, unitate, Emiratele Arabe Unite au reusit sa mobilizeze resurse din petrol dar si investitii din alte tari arabe unde exista anumite pericole politice. De cateva luni, in Dubai (unul dintre Emirate), sosesc si turisti din Israel. Intr-o tară cu stabilitate autocratică si cu un „stat de drept” original (spre exemplu pedeapsa cu moartea pentru consum de droguri, persoane care dispar si se intorc „disciplinate”, un sistem mixt de convietuire intre musulmani si occidentali, patru milioane de indieni, pakistanezi, etc care lucrează ziua si noaptea, in constructii, in ture de 12 ore).

După cateva decenii, cladirile din Dubai concureaza cu cele mai moderne constructii din lume. Spre exemplu, cu cele din Shanghai. Autostrada principala are sapte sau opt benzi pe sens.

La Expozitia mondială, mi s-a prezentat istoria acestor cinci decenii, de unde s-a plecat (desert si sărăcie) si unde s-a ajuns. E adevarat, bogatia acum este in principal pentru cei care sunt cetăteni ai Emiratelor, ceilalti sunt folositi la muncile grele.

De curand, s-a luat decizia de a opri investitiile masive in cladiri si de a cauta noi nise de dezvoltare, in conditiile in care resursele de petrol ale Dubaiului s-au epuizat. De aceea, sunt incurajate turismul si serviciile bancare. Sunt avute in vedere noile tehnologii, cercetarea, mari evenimente internationale, etc.

De-a lungul timpului, am urmărit diferite secvente de dezvoltare din Singapore, Irlanda, China (inclusiv Hong Kong si zonele speciale). Iar in perioada in care am stat la Jilava, dar si după aceea, am citit numeroase rapoarte realizate de grupuri de specialisti pentru presedinti sau premieri din tările europene care prezentau solutii de performanta economica si socială.

Romania a beneficiat, in timp, de miracole, la conjunctura unor factori interni cu factori externi – Unirea principatelor, Marea Unire. Alte momente favorabile nu au fost insă fructificate. In momentul de fată prioritară este depăsirea crizelor si pozitionarea pentru un viitor global care „nu sună bine”.

Psd se pregăteste să intre la guvernare, riscând să piardă un avantaj electoral pe care l-ar fi avut rămânând in opozitie. Este o decizie de responsabilitate. Dar ea trebuie să fie insotită de anuntarea si punerea in aplicare a unei viziuni de performantă. Probabil că Departamentele partidului, dacă ar fi functionat, ar fi putut să ofere solutii si proiecte cu impact mai puternic in zona economică si socială. Asa, pare cumva că este vorba doar de un proiect de supravietuire (necesar, fără indoială), un proiect al compromisurilor cu liberalii. Vom vedea. Este adevărat insă că pentru a reusi să conduci o masină pe dunele desertului trebuie să dezumfli pneurile la o treime!

PS M-au sunat mai multi jurnalisti să mă intrebe ce este cu cererea mea de reabilitare judecătorească si dacă doresc să revin in politică. Le-am răspuns că nu am un astfel de proiect. Asta nu inseamnă că nu urmăresc ce se intâmplă in tară si că nu mi-as dori să invatăm din greselile noastre dar si din reusitele altora.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.